DIGITALNI UMETNIKI

Lepo pozdravljeni!
Pri predmetu IKT smo se pogovarjali o digitalni umetnosti, umetnikih in vrstah programov, ki nam omogočajo digitalno ustvarjanje..  Digitalna umetnost je vsak umetniški izdelek, narejen s pomočjo digitalnih orodij (krita, inkscape, slikar, photoshop, google draw,..) .

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna.

Zame osebno je bolj čutna in privlačna tradicionalna umetnost, se pa strinjam da nekaterih učinkov  ne moramo doseči na tradicionalen načina papirju. Spodaj sem omenila dva (plus video umetniškega  para), ki sem ju pred kratkim odkrila in me navdušujeta.
Prvi tak umetnik je Patrick Brown. Tu je povezava do njegovega portfilia: http://patrickbrownart.com/home/
Njegov stil je profesionalen a hkrati primeren za izdelavo kvalitetnih stripov ali revij. Všeč mi je, kako je vsako delo dodelano do potankosti, vidne so najmanjše podrobnosti, ki naredijo umetnijo še bolj živo, to doseže tudi s pretiranimi izrazi njegovih likov. Vedno popolno dodela tudi dogajanje v ozadju, da imamo ob gledanju slike občutek dejanskega prostora, tako domišljijskega, kot realnega. Posebno všeč so mi obrazi in način, kako nariše usta svojih likov. Liki so tako izmišljena bitja, kot tudi heroji iz stripov ali pa junaki iz serij, filmov, ki mu jih uspe upodobiti na svoj, bolj zanimiv način, kot smo ga vajeni gledati v starih stripih. Vse to mu omogočajo različne tehnologije. Pri delu uporablja računalnik, tablico in seveda različne programe, ki omogočajo umetniško ustvarjanje. Riše pa seveda tudi na papir. Tu je še povezava do enega njegovih del, ki mi je zelo všeč, in sicer gre za sceno iz serije The walking dead. http://patrickbrownart.com/portfolio/the-walking-dead/

Drugi digitalni umetnik, nad delom katerega sem navdušena, je Stanley Lau, znan tudi pod vzdevkom ”Artgerm”. Na tej povezavi si lahko ogledate njegov umetniški profil in dela: https://artgerm.com/personal-art Stanley Lou
Tudi njegova dela so dodelana do potankosti. Vse kar ustvari, je enostavno imenitno. Motivi njegovih slik so večinoma ljudje, veliko je žensk s privlačnimi telesi, kar je v današnjih mediji in stripih zelo razširjeno. Včasih jih tudi domišljijsko preoblikuje. Tudi on izdeluje slike za stripe DC in Marvel. Poleg tega ustvarja tudi slike z osebnimi  motivi, naslovnice revij, ter rad oblikuje like za video igrice. Je soustanovitelj Imaginary Friends Studia, ki uspešno izdaja kvalitetne umetniške izdelke, narejene s pomočjo tehnologije.
Povezve do njegovih del, ki so me najbolj navdušila: https://artgerm.com/personal-art , https://artgerm.com/personal-art https://artgerm.com/personal-art ,https://artgerm.com/personal-art .

Na youtubu pa sem našla tudi par, ki je šel še korak dlje in povezal digitalno umetnost ter svoja telesa za prikaz neke zgodbe, čustev, kar se mi je zdelo zelo domiselno in ustvarjalno. Povezava do umetnikov: https://www.youtube.com/watch?v=s8uHQ6bwAXM

Sama se sicer še nikoli nisem posluževala kakršnekoli tehnologije pri ustvarjanju, vendar po tem, ko sem spoznala vse možnosti in različne programe (Krita, Photoshop, Inkscape..) , ki nam omogočajo in olajšajo digitalno ustvarjanje ter vse umetnine umetnikov, sem si tako razširila obzorja in ugotovila, da ni tako ne zanimivo poskusiti tudi s kakšnim drugačnim pristopom in uporabiti tehnologijo, da dosežeš željene učinke in ustvarjaš tudi na drugačen način, z drugačnimi tehnikami. Vsekakor moram področje še bolj raziskati in se naučiti uporabljati različne programe, ki podpirajo digitalno umetnost. Mislim, da bi se tega lahko učili vsi umetniki, tudi otroke, ki so bolj umetniško nadarjeni, bi lahko že v osnovnih šolah spoznali s tovrstno tehnologijo, saj bo svet in s tem tudi izobraževanje obsegalo in od nas zahtevalo vedno več vrlin in spretnosti na področju tehnologije.
(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost