O S V O B O J E N A – DIGITALNA ZGODBA (Ana Kolšek O.)

O S V O B O J E N A – kolikokrat smo ljudje deležni negativnosti, izražene z besedami, kretnjami, mimiko. Nikoli si nismo dovolj, vedno nepopolni. Ko je človek redno izpostavljen temu, da ni dovolj takšen, kot je, da bi moral biti več, da je nevreden, nastopi udarni val teme, ki te požrešno želi zrušiti do tal. S to temo sem se tudi ukvarjala v svoji digitalni zgodbi, pri predmetu informacijsko-komunikacijske tehnologije.  Glavni lik prikazuje človeka posameznika, ki doživlja posledice teme. Napadajo ga grozljivi občutki, ki ga vodijo do njegovega propada. Ko že skoraj zmagajo temačne sile, zagleda lik ogledalo, v katerem vidi sebe – pravi edinstven čudež in doživi spoznanje, da ima namen na tem svetu. Začne se upirati in osvobajati teme. Prikazana je borba, tako mentalna kot čustvena. V zadnjem delu se pojavi tudi črna ptica, ki to osvobajanje opazuje od daleč in sodi človeka, kar je prispodoba za, da tudi, ko se človek osvobodi tegob, še vedno obstajajo ljudje, ki mu zavidajo in ga želijo potreti. Na koncu se lik osvobodi teme in njegovo življenje postane svetlo, polno pozitivnih trenutkov. Kontrast svetlo – temno, ki je bil tema letošnjih digitalnih zgodb, sem tako vključila kot kontrast tudi v videu (temne sile, svetla prihodnost, osvoboditev). Za montažo videa sem uporabila programsko opremo Video Pad, glasbo v ozadju z naslovom Better Days sem si izbrala na Bensound – Royalty free music, snemati pa mi je pomagala sošolka Anamarija. 

 

P O S N E T E K:

Povezava do posnetka

 

Z G O D B O R I S:

1. kader- Ogledalo

Dizajn: Plečnikove šance (kraj snemanja), počasno odmikanje od ogledala, v ogledalu črnina

Zvok: Bensound – Better Days

2. kader – Črna

Dizajn: sinkovit “transition” iz 1.kadra na 2., Ana stoji sredi hodnika, kjer je prej stalo ogledalo, oblečena je v črna oblačila, izmučena, počasi propada.

Zvok: Bensoun – Better Days

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License

3. kader – Spoznanje

Dizajn: Počasno prebliževanje k ogledalu, Ana pade pred ogledalo, preučuje resnico, doživi spoznanje, da mora biti zadovoljna sama s seboj.

Zvok: Better Days

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License

4. kader – Osvobajanje

Dizajn: sodobni ples, Ana se osvobaja tegob, borbeni ples, odstranjuje črne kose oblačil, spodaj razkriva bela oblačila-svtlo, dobro plat.

Zvok: Better Days, Crow

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License

R E F L E K S I J A:

Pri projektu in izdelovanju digitalne zgodbe sem se naučila pravilno uporabljati programsko za urejanje videov, v mojem primeru je to VideoPad Video Editor, v katerega sem vnesla posnetke, ki sva jih s sošolko posneli na Plečnikovih Šancah, na ljubljanskem gradu. Nato sem v program uvozila še zvočni posnetek, ki sem si ga izbrala na Bensound – Royalty free music. Vse posnetke sem nato ustrezno obrezala, jim določila željeno hitrost predavanja, jih združila in postavila v pravilni vrstni red, pri tem sem nekatere posnetke med seboj izmenjevala, s čimer sem povečala dramatičnost. Program, v katerem sem ustvarjala mi je bil zelo všeč zaradi svoje nekompleksnosti in preprostosti uporabe.

Spremenila ne bi ničesar. Časa za obdelavo posnetkov sem imela dovolj, čeprav je zelo zamuden postopek. Sem vesela, da sem uresničila svojo vizijo tako, kot sem si jo predstavljala.

Največ časa sem porabila pri obdelavi posnetkov. Teh je namreč bilo kar veliko, vsak pa je zahteval svoja določena urejanja in prilagajanja. Vsakega posebej je bilo potrebno obdelati in ga ustrezno vmestiti. Največ časa sem tudi porabila pri dobivanju ideje za ta projekt. Nikakor se nisem uspela spomniti, kako bi nalogo izpeljala. Dalj časa sem bila čisto brez idej, a se je nekega večera, predenj sem zaspala, to spremenilo. Ideja je kar sama planila na površino.

Svoje znanje bom uporabila pri nadaljnih performansih, ki jih bom ustvarjala, saj mi je to zelo všeč. Upam, da bomo tudi preko naše študijske smeri še kdaj imeli podobno nalogo, kjer pa bi preizkusila tudi ostale načine ustvarjanja, npr. animacijo, zgodbo, stop motion …  Zelo si želim, kaj podobnega ustvariti tudi v svojem prihodnjem poklicu. V veselje bi mi bilo z učenci, dijaki ustvarjati digitalne zgodbe, saj sem pri tej nalogi opazila, da je zelo veliko in svobodnih načinov, kako prikazati neko zgodbo. Menim, da bi to bilo zanimivo za učence.

S projektom sem imela kar dobre izkušnje. Najmanj mi je bilo všeč zamudno obdelovanje posnetkov, ki pa niso vedno izpadli tako, kot sem si jih predstavljala. Potrebno se je bilo vedno vračati, ponovno rezati posnetke in jih še drugače preurejati.

Glede projekta ne bi spremenila ničesar. Projekt je odlično zasnovan, tako tudi njegov namen. S tem projektom sem se veliko naučila in s tem tudi odkrila, kaj vse se da ustvariti s tehnologijo, ki jo poznamo danes – veliko je načinov, kako lahko izražamo umetnost.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License

(Skupno 108 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost