Rastrska grafika-Roka

Za svoj motiv sem izbrala roko. Odločila se se, da bo moj izdelek nekoliko bolj abstrakten. Ker še ne poznam dobro programa Krita, se nism lotila preveč tehnično zahtevne slike, ter sem si dovolila nekoliko več umetniške svobode.

Najprej sem na drugi plasti naredila skico. Preprosto črtno risbo, s pomočjo katere sem kasneje ustvarjala. Odločila sem se, da bom uporabila orodja ki dajejo končnemu izdelku videz akvarela.

Na tretji plasti sem začela dodajati barve. Temu delu ustvarjanja sem posvetila največ časa. Izbira barv, čeprav na prvi pogled naključna, je skrbno načrtovana. Ker moja slika ni bila kompleksna sem na četrti plasti dodala le še podpis, ter roko še enkrat prevlekla z digitalnim markerjem.

Nazadnje sem se lotila ozadja (prva plast). Tudi tu sem izbrala nekakšen neurejen, zmeden videz, katerega sem spet dosegla z uporabo akvarelov v programu.

Zdi se mi, da je bila za izbiro motiva in način prikaza primerna Krita. Rasterska grafika je omogočala lepe prelive in bolj realističen videz dejanskega akvarela. Za začetek sem se kar nekaj naučila. Spoznala sem, kako delujejo plasi, ter se večinoma posvečala preizkušanju novih čopičev. Moram priznati, da sedaj gledam na digitalno ustvarjanje popolnoma drugače. Nimam več nekega podzavestnega strahu in mnenja, da je to prezahtevna naloga zame.

Glede na to, da sem se prvič srečala z digitalno umetnostjo takole v vlogi umetnika, sem kar zadovoljna. Čeprav je to šele začetek ne bi nič popravljala. Sama rada vidim proces in razvoj likovnih del. Ko se bom čez 1 leto vrnila nazaj, ter pogledala svoj prvi digitalni izdelek, bi rada videla nek napredek. Prepričana pa sem, da je v prihodnosti še ogromno prostora za izboljšave iz moje strani.

Najljubše pri projektu mi je bilo to, da sem bila prisiljena narediti nekaj, česar se morda sama ne bi lotila. Premagala sem neviden strah, ter odkrila nov način likovnega udejstvovanja. Po mojem ne bi pri samem projektu čisto nič spemenila. Bi pa dodala, da se veselim nadaljnega ustvarjanja v programu.

Roka by Taša Križnar is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

komentarja 2

  1. Avatar Laura Milar pravi:

    Slika mi je zelo všeč, saj je prvo kar opazim barve, ki delujejo zelo pozitivno. Zelo lepo je razložen postopek, ki je podprt s slikovnim gradivom ter tudi všeč mi je nov pogled avtorice na digitalno ustvarjanje. Všeč mi je občutek akvarela in to kako je narisana roka, s sproščenimi nenatančnimi linijami, ki vse skupaj lepo povežejo. Objava vsebuje tudi vse potrebne informacije.

  2. Avatar Ana pravi:

    Celoten izdelek mi je zelo všeč saj je natančno dodelan z opisom in slikovnim gradivom postopka. Slika Roke mi je zelo pri srcu saj mi predstavlja kot neko upanje. Všeč mi je prelivanje barv in izgled kot da je delo narejeno z akvereli ter s črnimi linijami bolj začrtane oblike roke, prstov in gub da pride roka bolj do izraza. Kljub temu, da izgleda izdelek bolj enostaven se lahko v njemu vidi vložen čas v to delo. Pohvale!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost