NOVOLETNI VEČER

Naloga je bila ustvariti animacijo. Sama sem si izbrala stop motion animacijo, saj sem želela raziskati oziroma ugotoviti, kako lahko samo s fotografiranjem različnih pozicij predmetov, te poženemo v gibanje, da nastane zgodba. Ker so bili prazniki, sem si izbrala malo lahkotnejšo ter vsakoletno temo, torej novoletni večer. Prikazat sem želela vzdušje pred odštevanjem do novega leta ter vse pisane barve, ki nato sledijo.

Na začetku, sem se lotila načrtovanja samega postopka izdelave. Pripraviti sem si morala vse potrebne elemente, ki bodo nastopali v animaciji. Odločila sem se, da ne bom izdelovala novih predmetov, ampak poskušala uporabiti različne odrezke iz revij, perlice, ostanke papirja itd. in v teh že zastavljenih oblikah najti čim bolj realistične oblike. Kozarec in penino sem izrezala iz revije, raketo sem sestavila iz ostankov papirja in vrvice, vžigalnik sem uporabila kar prav, vse kar pa je sledilo kasneje, pa je narejeno iz perlic različnih oblik. Ko sem imela vse potrebno sem začela postavljati sceno, ki je blia iz črnih listov papirja. Nekaj težav je bilo s postavitvijo luči, saj ta ni smela sijati premočno, še vedno pa dovolj da bi se vse stvari videle. Fotografirala sem z osebim telefonom, ki je ležal na polici nad mizo, tako da je bil skoraj ves čas bolj ali manj pri miru.

Za lažjo izdelavo in boljši ter hitrejši potek vsega fotografiranja sem si na telefon naložila aplikacijo ˝Stop Motion Studio˝. Apikacija mi je omogočala sprotni pregled fotografij v pravem vrstnem redu, kar je zelo pripomoglo, da sem vedela koliko fotografij še potrebujem.

Naredila sem 307 fotografij, saj sem si zadala 7 fotografij za sekundo.

postopek 1 by Laura is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem imela vse potrebne fotografije, sem te prenesla na računalnik in začela z urejanjem. Naložila sem si program ˝Wondershare Filmora X˝ ter se lotila rezanja in končnih popravkov samega videa. Najdlje sem se zadržala pri iskanju primerne glasbe, ki sem jo našla na seznamu predlaganih glasb, ter urejanju le te. Ker sem v takem programu delala prvič, me preseneča da nisem mela večjih težav, saj je vse kar jasno razloženo na začetku.

postopek 2 by Laura is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

KONČNI REZULTAT

Novoletni večer-video

Novoletni večer by Laura is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija:

Pri tem projektu sem se naučila kako sploh deluje stop motion animacija in kaj vse je potrebno zanjo. Lahko jo delamo z različnimi materiali, tehnikami ali kaj podobnega, vedno pa je pomembna dobra osvetlitev ter statičen fotografski objektiv. Z več časa bi lahko naredila več fotografij, da bi na koncu vse bolj tekoče potekalo oziroma bi bili prehodi minimalni. Največ časa je vzelo prav urejanje vsega skupaj, kot pa sem že omenila pa mislim, da bi z bolj natančnimi premiki in z večimi fotografijami zagotovo fotografiranje terjalo več časa. Menim pa da mi je naloga kar dobro uspela, saj se vidi sporočilo ter tudi tehnika, ki je uporabljena. Poleg vsega je dodana tudi glasba, ki vse skupaj še malo bolj poveže. Pri sami izdelavi sem razmišljala, da bi to lahko poslala prijateljem kot novoletno voščilnico, saj je nekaj neobičajnega. V samem procesu poučevanja pa bi to tehniko uporabila za prikaz različnih snovi, ali uvod v novo tematiko, saj sem mnenja, da bi si to učenci najbolje zapomnili, ker je nekaj drugačnega, česar pri navadnem pouku niso vajeni. Lahko bi tudi ustvarili skupni projekt na temo stop motiona, ker menim da bi jim skupinsko kreativno delo dobro delo ter bi tako odnesli še nekaj dodatnega znanja. Celotna naloga mi je bila všeč in prijetna za delat, kar mi je bilo pa manj všeč je bila sama izbira tematike oziroma zgodbe in pa tudi to da vzame kar precej časa. V sami definiciji projekta ne bi prav dosti spreminjala. Naloga je bila zelo odprto in prosto zastavljena in nam je omogočala svobodno izbiro tematike, programov, stila animacije. Prav zaradi tako odprte zasnove naloge se lahko vidi naš karakter, čemu posvečamo pozornost in čemu ne in kaj nas zanima.

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost