SOVICA MARTA

Za to projektno nalogo sem si izbrala motiv sove.  Samo idejo sem dobila, ko sem en dan gledala neke stare voščilnice in je na enih izmed teh bila upodobljena sova, zdela se mi je zanimiva in prikupna ideja. Seveda same sove nisem dobesedno prerisala ampak sem jo upodobila na svoj način.Z Inkscapom sem razen vajah pri IKT v izobraževanju delala prvič, kar se je tudi zelo poznalo, saj sem za to nalogo izgubila zelo veliko časa in živcev.

Z samim motivom sem začela tako da sem z orodjem za risanje krogov narisala krog, ki mi je služil za podlago pri temu, da sem z orodjem za risanje vozišč šla okoli tega kroga in vozlišča nato oblikovala tako, da sem dobila želeno obliko.

Sova Marta by EvaT is licensed under CC BY-NC 4.0 

Na tak način pa sem nato oblikovala še vse ostale dele sove,  nekatere narisane like sem tudi podvojila  z funkcijo »podvoji«. Nato pa sem narisane like, postavila v želeno kompozicijo, da je nastala osnova moje sove

Sova Marta by EvaT is licensed under CC BY-NC 4.0 

Čas je bil za izdelavo kljuna in nog, ki sem jih  ustvarjala na novi plasti zato, da se je prikazal že nad obstoječimi oblikami. Sam postopek je bil isti kot pri osnovnih oblikah. Nato pa sem celotno  stvar združila z funkcijo »združi«

Sova Marta by EvaT is licensed under CC BY-NC 4.0 
Sova Marta by EvaT is licensed under CC BY-NC 4.0 
Sova Marta by EvaT is licensed under CC BY-NC 4.0 

Sova je bila z tem korakom zaključena, ostalo mi je samo še ozadje, ki sem si ga zamislila tako, da deluje kot da ptica sedi na drevesu, ki je bližje v ozadju pa je še eno drevo.  Sama drevesa sem delala z funkcijo za risanje štirikotnikov in z orodjem za vozlišča. Drevo, ki je na grafiki bolj oddaljeno pa sem dodatno zameglila, da res izgleda kot da je bolj daleč. Drevo bližje pa sem pustila ostrejše, zameglila sem le krošnjo.

Sova Marta by EvaT is licensed under CC BY-NC 4.0 

Sledi meni osebno najtežji del. Ko sem hotela sovo postaviti na samo drevo mi nikakor ni uspelo tako, da je bila sova na najbolj zgornji plasti. Več o temu kasneje. Zadevo sem potem rešila tako, da sem sovo razdružila in ji odstranila noge in jo nato postavila na drevo.

Sova Marta by EvaT is licensed under CC BY-NC 4.0 

Za konec pa sem naredila še ozadje in sicer z oblaki, ki sem jih konkretno zameglila. Nato sem samo datoteko še shranila in izvozila, kjer sem spet imela gromozanske težave, vendar mi je uspelo.

Končni izdelek

Sova Marta by EvaT is licensed under CC BY-NC 4.0 

Z to nalogo sem se konkretno namučila. Sicer spoznala sem se z nekaterimi  funkcijami Inkscapea, kar je dobro, nekje je pač treba začeti. Največ časa mi je vzelo poskušanje, kako kremplje dati na najvišjo plast, ni mi uspelo ne na način, da sem jih prekopirala na novo ustvarjeno plast, ki sem jo postavila višje od ostalih, ne na način  da sem jih označila ter kliklnila funkcijo » premakni najvišje« rešitev sem iskala na internetu, pri sošolkah nato sem pa obupala in problem rešila na drugačen način. Za samo shranjevanje sem pa tudi porabila veliko časa, vendar tukaj sem kriva sama ker sem površno pogledala seznam pod katero datoteko lahko dokument shranim in sem na seznamu spregledala PDF.  Tukaj se je pa potem pojavil še en problem, namreč ko sem datoteko izvozila, so se kar naekrat pojavile obrobne črte in ena naključna linija sredi neba, ko sem šla nazaj v dokument te zadeve popravljati jih pa sploh ni bilo. Samo zadevo bi spremenila tako, da bi na drevesu dodala kakšno teksturo. Na podan kriterij je naloga opravljena povprečno, zavedam se da  bi bilo lahko boljše, ampak sem iskreno bila v časovni stiski in si nisem vzela dovolj časa, da bi si pogledala kakšen vodič več. Sam program se mi zdi zelo uporaben, na poklicni poti mi bi prišel prav, da bom učencem izdelala kakšno grafiko za učno snov, delovni listi itd.  Čeprav nisem ravno zadovoljna z izidom mi je bila sama naloga precej zanimiva, najbolj sem uživala pri urejanju vozlišč in sestavljanju likov. Pri samem projektu pa ne bi spremenila nič, naloga je bila zastavljena korektno.

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost