KREIRAM NA SPLETU

Ime mi je Nataša Gavrilović, prihajam iz Ljubljane. Natančneje iz Tomačeva, ki je v neposredni bližini reke Save in rekreativnega parka Sava. V moji okolici se nahaja veliko kmetij,  starih hiš, podrtij, parkov, travnikov, igral in podobnih objektov, ki spominjajo na vaško življenje. Uživam v stiku z naravo, uživam v gozdu, ob zvokih reke Save pa velikokrat dobim tudi inspiracijo za svoja umetniška dela. Ker veliko časa preživim v naravi, ki me kot omenjeno navdihuje pri moji umetnosti imam pri sebi vedno skicirko in kakšen svinčnik, in osebno zagovarjam umetnost, ki je narejena v praksi z likovnimi pripomočki kot so svinčniki, čopiči in  barve na platna ali papir. Ob tem pa se zavedam da je tehnologija postopek umetnosti veliko olajšala z raznimi računalniškimi programi, ki so bolj praktični in omogočajo lažje in hitrejše ustvarjanje, kar seveda uporabljam ko je to potrebno, še vedno pa menim, da je čar umetnosti ko jo doživljaš z dejanskimi tehnikami in barvami, zato tehnologije nikoli ne uporabljam ko sem v stiku z naravo.

Nataša-SAVA avtorja Nataša Gavrilović ima licenco pod CC BY-ND 4.0

IKT V MOJEM ŽIVLJENJU

Umetnost je v mojem življenju prisotna sicer že od malih nog a sama nikoli nisem opazila svojega »talenta« in kot otrok nikoli nebi predvidela, da bo moja prihodnost v umetnosti. Za moj interes za umetnost je zadolžena učiteljica iz osnovne šole, ki me je usmerila v to smer in mi na poti skozi vsa leta pomagala. Med tem procesu/razvijanjem svoje umetnosti do današnjega dne sem uporabljala veliko programov, ki so mi prišli prav  na različne načine. Z samostojno učenje kakšnih trikov pri risanju ali slikarstvu sem od majhnega uporabljala Youtube. V osnovni šoli sem se učila uporabljati tudi Microsoft Word, katerega sem poleg šolskih obveznosti uporabljala pri razvijanju zgodbe za moje ideje. Dela pa sem predstavljala v programi Microsoft PowerPoint, ki mi je omogočal vse funkcije, ki sem jih do tistega trenutka potrebovala (različne tipografije, različne barvne palete, velikosti slik, prehode med slikami…). Učili so nas uporabljati tudi osnovne programe, ki jih učenec v današnji dobi tehnologije mora zelo dobro obvladati, kot so Gmail, Spletna učilnica, Slikar, in druge. Naslednja postaja v mojem izobraževanju je bila Srednja šola za Oblikovanje in fotografijo. Kot dijak programa za grafično oblikovanje sem se srečala z veliko programov, ki so usmerjeni v likovno izražanje. Programi, ki sem se jih učila uporabljati so Adobe; Photoshop, InDesign, Illustrator in Dreamwaver.  Poleg naštetih Adobovih programov smo uporabljali tudi Blender. Vsi programi omogočajo umetnost dvigniti na višji nivo, olajšajo mešanje baru, omogočajo razne tehnike in omogočajo hitro in bolj preprosto likovno izražanje, kar je sicer pozitivno a kljub temu veliko raje ustvarjam v realnem svetu, kot v tehnološkem.

Ker sem študentka v 21. stoletju seveda v svojem življenju uporabljam še mnogo drugih spletnih orodij, ki niso povezani zgolj z umetnostjo kot so Facebook, Instagram, VSCO, UNUM, ki jih uporabljam za objavljanje svojih fotografij, saj se ukvarjam tudi s slikarstvom.

Razvoj uporabe IKTse razvija vsak dan, zato je včasih težko slediti. Pomembno je slediti vsemu, kar nam IKT omogoča, znanje nadgrajevati z vsako novostjo, in svoje znanje tudi deliti, predvsem starejšim, ki potrebujejo pomoč pri uporabi funkcij IKT-ja, saj sami niso odraščali s tem. Tehnologija se razvija prehitro, da bi ji lahko sledili vsi. Menim celo ,da se tehnologija razvija že preveč. Zakaj? Ker menim, da do neke mere sam razvoj uničuje praktične sposobnosti ljudi in s tem tudi sposobnosti izražanja kot npr. slikarstva in risanja, saj je veliko lažje risati v digitalni obliki kot v realnem. Seveda ima vsaka stvar pozitivne in negativne lastnosti a je mero potrebno postaviti predno jo prekoračimo.

REFLEKSIJA DELA

Predmet IKT je zelo koristen predmet v današnjem svetu, ki bi ga morali v neki točki v življenju imeti vsi ljudje, da bi razumeli kaj nam omogoča tehnologija in kako vedeti kje je meja med zasvojenostjo in primerno uporabi IKT-ja v našem življenju. Sama sem se naučila veliko zanimivih lekcij, če tudi sem bila z ustvarjanjem na spletu do neke mere že seznanjena. Pridobila sem veliko novega znanja , predvsem v teoriji in menim da mi bo znanje prišlo zelo prav v nadaljevanju študija.

Z spoznavanjem drugih programov, ki smo jih spoznali v okvirju predmeta IKT, sem razširila svoje znanje in se naučila uporabljati nove tehnike, ki so zelo koristne in komaj čakam, da znanje teh nadgrajujem. Sama nisem imela težav z uporabo programov, saj sem poklicni grafični oblikovalec, zato sem v delu in nalogah uživala. Predvsem me je navdušilo dejstvo, da smo pri ustvarjanju bile svobodne in nam profesorji niso začrtali okvirjev, ampak so nam pustili, da sami raziščemo kje se naši okvirji sploh nahajajo in pri tem so nas naučili še veliko.

Na žalost nismo imeli možnosti, da bi predavanje doživeli v živo a mislim, da je bil to odličen primer kako pomemben je IKT v današnjem svetu, saj brez znanja o tehnologiji in funkcijah ki nam le-ta omogoča bi imela veliko več problemov pri predavanjih in pridobivanju znanje. Tako so nam tehnologije omogočile lažje dostopanje do predavanj, zato se mi situacija z delom od doma zdi odličen primer za potrditev pomembnosti IKT-ja v današnjem svetu.

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost