Rastrska grafika – človečka

Za izdelavo rastrske grafike sem si kot osnovo vzela skico dveh sedečih figur, obkroženih z dinamičnim vzorcem. To skico sem izbrala, ker se mi je zdela zanimivo izhodišče za vpeljevanje različnih barv in tekstur ter za modeliranje figur, kar je vse možno izvesti v obliki rastrske grafike v programu Krita.

Človečka skica by Špela Gabrovec is licensed under CC BY 4.0

Delo sem začela tako, da sem fotografijo skice uvozila v krito, nato pa sem na prvem sloju začela modelirati figuri. Za ta namen sem uporabljala pisalo Basic-1. Barve sem izbirala na barvnem kolesu, prekrivnost barv pa sem nastavila približno na polovico, ker mi je bilo všeč, da se vidi sledi čopiča eno pod drugo.

Človečka proces by Špela Gabrovec is licensed under CC BY 4.0

Nadaljevala sem z skiciranjem obrob za ozadje, nato pa sem te prekrila z več sloji tekstur. Ker teksture niso bile povsem prekrivne, sem podnje dodala sloj s ploskovitimi površinami prekrivne barve.

Človečka proces by Špela Gabrovec is licensed under CC BY 4.0

Za izdelavo ozadja sem uporabila na sliki navedene čopiče.

Na koncu sem dodala še en sloj na figuri, da sem ju natančneje definirala.

Končni izdelek

Človečka by Špela Gabrovec is licensed under CC BY 4.0

Refleksija

Izdelava naloge je bil zame kar velik izziv, saj sem risbo, ki temelji na čisti liniji predelala v risbo polno barv in tekstur. Ukvarjala sem se z razmerjem med zmešnjavo, prenasičenostjo in še vseeno smiselno kompozicijo, ki tvori celoto. Tako sem ob delu nadgradila svoje likovno znanje in se hkrati tudi izboljšala v delu v Kriti in v poznavanju njenih funkcij.

Za celotno delo sem porabila veliko časa. Pri fugurah sem dolgo dodajala in odvzemela sence, ker sem želela ustvariti čim bolj realistično anatomijo brez velike količine detajlov. Pri ozadju sem veliko časa porabila z izbiranjem pravih barv, tekstur in oblik ter ustvarjanjem slojev, da so se te pravilno prekrivale. Če bi imela več časa, bi se s temi problemi še naprej ukvarjala in poskusila najti še boljše rešitve.

Zdi se mi, da izdelek izgleda precej dobro. Kljub temu, da ostaja prostor za napredek, bi rekla, da sem skico uspešno pretvorila v barvno sliko. Všeč mi je, da napeljuje na različna čustva in omogoča veliko različnih interpretacij. Zdi se mi tdi, da sem uspešno uporabila program in njegove funkcije.

Pri izdelavi projekta sem uživala, saj sem lahko eksperimentirala z barvami in teksturami, ki bi bile pri fizičnem risanju ali slikanju težje dosegljive ali nemogoče. V tem pogledu se mi zdi Krita zelo dobra alternativa za ustvarjanje vsevrstnih risb in slik. Tekom študija ali še kasneje bom gotovo prišla do kakšne likovne ideje, ki jo bom na ta način lažje izpeljala. Še posebaj, če bom kakšno delo želela deliti preko spleta.Kljub temu pa imam še vedno raje ustvarjanje s pravimi barvami, ker imam boljši občutek, ko imam nekaj pred sabo in delam s svojimi rokami, kot pa ko gledam v ekran in rišem na tablico.

V celoti se mi je zdel projekt zanimiv in poučen, zato ga ne bi spreminjala.

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost