Doberman

Za svoj motiv sem si izbrala staro skico dobermana. Pasma je v očeh javnosti prikazana kot okrutna in krvoločna, čeprav so ti psi lahko pravi angelčki. Slika je primerna za izdelavo z vektorskim urejevalnikom, saj je dokaj geometrizirana, nima na primer osnovnih slikarskih prvin, kjer je vse polno spackanih sledi čopiča. Je urejena celota sestavljena iz manjših likov. Svoj izdelek sem ustvarila s pomočjo programa Inkscape.

Postopek

Skico sem skenirala, in jo nato vnesla v program kot referenco za moje delo. Najprej je nastala obroba, nato pa sem s preprostimi oblikami s pomočjo orodja Riši krivulje in ravne črte(označeno z modrim kvadratom) začela dodajati posamezne sence. Želela sem dobiti učinek geometrijskih oblik, ki vseeno tvorijo neko plastično telo.

Doberman_obroba by Taša is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Doberman_črte by Taša is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vse oblike sem najprej narisala s črno črto in jih z orodjem Zapolni pobarvala z ustreznimi odtenki, Barvo poteze pa nastavila na nepobarvano. Tako je obroba okoli lika izginila in oblike so bolj zaživele.

Vozlišča sem kar dosti preoblikovala. Tu sem največkrat uporabljala orodje Vstavi vozlišče v izbrane segmente(označeno z vijoličnim kvadratom), ter se s tem bolj natančno približala želenim oblikam. Pri nadaljnjem procesu ni kaj veliko za dodati, oblike sem dodajala in dodajala, dokler celo telo ni bilo zapolnjeno.

Doberman_oblike by Taša is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Doberman_obroba by Taša is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za modro obrobo okoli psa pa sem uporabila Podvoji (ctrl+D); osnovni ploskvi sem spremenila barvo in jo zamaknila. Dodala sem ovratnico, ter krilca. Pri ovratnici sem uporabljala Naj bodo izbrana vozlišča mehkejša (zgoraj označeno z oranžnim kvadratom) in tako kot kontrast geometriziranemu telesu naredila zaobljeno ovratnico in krilca. Da sem dosegla lepo zamegljenost krilc (kasneje tudi žarkov in oblakov), sem uporabila orodje Blur.

Sledila je zamenjava ozadja in napis na ovratnici. Ozadje sem s pomočjo Ustvari in urejaj prelive (zgoraj označeno z zelenim kvadratom) obarvala s prelivom modre in rumene. Enak princip preliva sem uporabila še na očeh, smrčku in sončnih žarkih. Na ovratnico sem pred napisom dodala še sence. Da so se slednje lepo prilegale obliki ovratnice, sem najprej osnovno ploskev ovratnice podvojila, označila ovratnico in senco (Shift) in uporabila Pot->Presek.

Za besedilo na ovratnici sem si izbrala besede iz referenčne skice: Good Boy. Z orodjem Ustvari in urejaj besedilo (označeno z rumenim kvadratom zgoraj) sem ta tekst dodala na obesek.

Doberman_tekst by Taša is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Kot zadnji korak sem dodala še oblake. Skozi celoten proces ustvarjanja sem uporabljala še Spuščanje in dviganje plasti in tako ustrezne stvari postavila v ospredje/ozadje.

Na koncu sem nastavila želeno velikost in izdelek izvozila v png formatu.

Končni izdelek

Doberman by Taša is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

Inkscape je zame kot nekakšen volk v ovčji koži. Na prvi pogled preprosta programska oprema se je pri meni izkazala za kar zahtevno. Naučila sem se, da je potrebno že za osnovni nivo znanja vložiti kar nekaj truda. Zapomniti se je treba ogromno nekoliko bolj matematično obarvanih funkcij, ki nam likovnikom morda niso najbližje. Pri načinu dela sem se držala tistih funkcij in orodij, ki smo jih spoznali pri vajah, saj menim, da z njimi lahko narediš kar lepo sliko. Na osebnem nivoju pa sem ugotovila, da se splača potruditi tudi za take nekoliko zahtevnejše stvari. Na koncu nam ostane pridobljeno znanje, ki je vedno koristno.

Če bi imela več časa bi dodelala ozadje. Trenutno je preprosto zamegljeno, kar v ospredje res postavi psa. Na splošno sem z njim zadovoljna, a bi zagotovo lahko izdelala lepše in primernejše ozadje za to specifično sliko. Lahko bi uporabila orodje Ustvari 3D okvire in dosegla iluzijo prostora, kar bi bilo po mojem mnenju zelo zanimivo.

Največ časa sem porabila za telo. Ker zavzema praktično polovico slike, se mi je zdelo prav da ga oblikujem po najboljših močeh in se res potrudim. Vsaki posamezni obliki in senčici sem posvetila veliko časa in jo večkrat preoblikovala. Poleg tega je telo sestavljeno iz ogromno majhnih krivulj, ki sem jim morala nameniti dodatno pozornost.

Svoje delo ocenjujem za kar dobro. Zdi se mi da sem si izbrala ustrezen motiv za to programsko opremo. Izvedba je bila zahtevna in dolgotrajna. Vem, da sem v to delo vložila veliko truda. Uporabila sem širok nabor različnih orodij in funkcij, ter jih korektno nanašala pri delu. Programa še zdaleč ne obvladam in imam pred seboj še kar nekaj učenja. Tudi ta slika bi bila lahko veliko boljša. Menim pa, da sem s trenutnim znanjem naredila kar v redu končni izdelek.

Pridobljeno znanje bom tekom študija lahko uporabljala pri najrazličnejših projektih, plakatih, izdelkih, predtavitvah… Na poklicni poti morda kot učiteljica v razredu, pri delu z učenci. Morda bom samostojno zaposlena kot oblikovalka. Znanje je koristno tudi pri ilustraciji ali ustvarjanju logotipa. Možnosti je zagotovo veliko.

Pri projektu mi je bilo najljubše igranje z barvami. Veliko sem preizkušala najrazličnejše odtenke, na najrazličnejših mestih in v tem res uživala. Ni pa mi bila tako všeč dolgotrajnost procesa. Sama izdelava slike je bila res zamudna.

V projekt bi morda dodala obvezen tekst. Nisem prepričana, če bi bila to za čisto vse izboljšava, bi pa zagotovo vodilo v zanimive rezultate. Izdelki bi po mojem mnenju pridobili na sporočilnosti in izvirnosti.

(Skupno 161 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Dostopnost