Kreiram na spletu

Les by Markič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Moje ime je Katarina. Živim v majhni vasici, severno od Nove Gorice.

Uživam ob vžiganju v les. Najpogosteje ustvarjam takšne izdelke, kadar delam darila za rojstne dneve ali kakšne druge obletnice ter praznovanja. V prostem času pa rada tudi slikam.

Portret by Markič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

IKT v mojem življenju

Prvi pravi stik s tehnologijo sem doživela najverjetneje v osnovni šoli. Na osnovni šoli, na katero sem hodila, smo imeli računalniško učilnico. V nižjih razredih smo kakšen dan v letu šli vanjo in ustvarjali v programu Slikar. V višjih razredih pa smo v osnovni šoli precej uporabljali tudi Arnes spletno učilnico. Tako smo, največ pri poku slovenščine vsak drugi teden vsaj enkrat šli v računalniško učilnico. Pri delu smo uporabljali tudi interaktivne e-učbenike. Pogosto smo v osnovni šoli imeli tudi kakšne predstavitve ali seminarske naloge, za katere sem uporabljala programe Microsoft Word ter PowerPoint, redkeje pa tudi Excel.

Svoj prvi mobilni telefon sem dobila v šestem razredu osnovne šole. Potrebovala sem ga pretežno za klice in sporočila, saj sem zjutraj sama hodila na avtobus, po pouku pa na plesne vaje. Mislim da sem socialna omrežja začela uporabljati pri štirinajstih letih, ko sem bila v osmem razredu. Spomnim pa se, da je veliko mojih sošolk in sošolcev imelo ustvarjen Facebook že v precej nižjih razredih.
Kmalu sem začela uporabljati tudi socialno omrežje Instagram ter aplikacijo Snapchat. V svojem prostem času pa sem igrala tudi računalniške igrice ter gledala video posnetke, naložene na YouTube kanal, največ pol ure dnevno.

Za srednjo šolo sem izbrala Umetniško Gimnazijo v Novi Gorici, in sicer likovno smer. Tudi na srednji šoli smo se ukvarjali s tehnologijo. Imeli smo možnost pouka v računalniški učilnici. IKT smo največ uporabljali pri predmetih Informatika, Predstavitvene tehnike, Likovni teoriji, Bivalni kulturi ter Osnovah varovanja dediščine. Ustvarjali smo v programih Archicad, Adobe Photoshop ter Adobe Illustrator.
V tem šolskem letu smo pri predmetu Inforamacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju podrobneje spoznali in uporabljali tudi dva nova grafična programa, Krito in Inkscape.

V tem letu pa sem se srečala tudi s poukom na daljavo. Takšen pouk je potekal po Microsoftovem kanalu Teams ter po Zoomu. Veliko komunikacije med študenti in profesorji pa je potekalo tudi po šolski Elektronski pošti.

Najverjetneje se bom zaposlila kot učiteljica Likovne vzgoje. Predvidevam da bom za svoje delo zagotovo uporabljala tudi IKT. Tehnologija se hitro razvija, in gotovo bo tudi šolstvo v teh nekaj letih kar bom poučevala še kaj napredovalo in se bodo tako še kaj razvila uporaba IKT pri pouku. Za zdaj predvidevam da bom zagotovo uporabljala elektronsko redovalnico, Arnes spletno učilnico in Elektronsko pošto. Najverjetneje bom pri pouku uporabljala Microsoftov program PowerPoint, kjer si bom pripravila snov, ki jo bomo z učenci pri pouku spoznavali. Predvidevam da bom pogosto uporabljala tudi Microsoft Word, za pripravo učnih listov. Morda bom lahko pomagala pri soustvarjanju posameznih vsebin na spletni strani šole.
Menim in srčno upam, da mi ne bo potrebno poučevati učencev na daljavo, saj verjamem da je s stikom v živo dosti lažje podajati in prejemati določeno znanje. V kolikor bom morala poučevati na daljavo, bom najverjetneje uporablja programa Microsoft Teams ter Zoom.

Refleksija

V tem projektu sem se naučila osnov spletne objave na Arnes spletu. Naučila sem se kako dodati besedilo z naslovi in slikami. Za konec pa dodati tudi pravo kategorijo, oznake, prikazno sliko in vključiti spletne povezave. Poleg tega sem se naučila tudi pod slikovno gradivo dodati Creative Commons licenco.

Če bi imela več časa bi najverjetneje dodala še kakšno sliko ali pa bi več časa posvetila urejanju prve naložene slike, na kateri je moj obraz.

Največ časa sem pri izdelavi te projektne naloge posvetila pisanju in urejevanju besedila, dodajanju slikovnega gradiva ter CC licenc.

Menim, da sem nalogo dobro opravila ter zajela vse kriterije, ki so objavljeni na razpisu projektnih nalog na Arnes spletu.

Pridobljeno znanje lahko uporabim pri naslednjih projektnih nalogah, kot so Rastrska grafika, Vektorska grafika ter Animacija. Gotovo pa mi bo to znanje prišlo prav tudi drugod. Zlasti dodajanje CC licence, kadar bom kaj objavljala na Arnes spletu ali drugje, tekom študija ali dela.

Pri izdelavi te projektne naloge mi je bilo najljubše iskanje CC licenc ter dodajanje slikovnega gradiva. Zanimivo mi je tudi, svoje pripravljeno besedilo, po objavi videti v malo drugačni, čistejši obliki. Ko se skrije HTML link ter pokaže urejeno obliko zapisa CC licence pod slikami. Pri tem projektu me ni nič konkretno zmotilo, morda mi je bilo najmanj ljubo pisanje refleksije, vendar razumem, zakaj je tudi refleksija potrebna in del tega projekta.

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost