Faith – Rastrska grafika

Za to nalogo sem si izbrala motiv, ki sem ga želela prikazati povsem realistično. Izbrala sem si motiv, ki ga z vektorsko grafiko ne bi morala tako natančno dovršiti. V primerjavi z vektorsko sem pri rasterski grafiki porabila precej več časa za izdelavo, vendar sem uporabila samo eno risalo, ki sem jih v primerjavi s prejšnjimi nalogami uporabila več. Inspiracijo sem dobila po fotografiji iz strani Pixabay, ki prikazuje roke in svečo. Predstavlja zelo močan svetlo temni kontrast. Prav zato sem izbrala to fotografijo, ker prikazuje realistično upodobitev roke, hkrati pa ima veliko temnin, tako da pri risanju tega motiva ni bila spet tako zahtevna. Motiv sem si nato priredila malo po svoje, ker sem inspiracijo dobila tudi iz nekaterih drugih fotografij.

Image by Mryiams-Fotos is marked with CC0 1.0

POSTOPEK

V programu Krita sem si na začetku nastavila dimenzije formata in resolucijo. Fotografija na vrhu je postavljena ležeče, vendar sem spotoma spremenila način svojega motiva in sem ga postavila pokončno.

Faith by Andy is licensed under CC BY-NC 4.0

Ko sem si pripravila format, sem si uredila plasti. Najprej sem si začrtala grobo skico, nato sem drugega pustila za ozadje, tretjega sem pa namenila barvanju.


Faith by Andy is licensed under CC BY-NC 4.0

Faith by Andy is licensed under CC BY-NC 4.0

V rumenem okvirčku je prikazano edino risalo ki sem ga uporabljala, imenuje se _Wet_Paint. To risalo sem izbrala zato, ker mi je najbolj ustrezalo pri oblikovanju izbranega motiva, enostavno sem lahko ustvarila prehode med barvo. Pri tem pa mi je pomagala nastavitev velikosti risala in prekrivnost barvnosti risala.

Faith by Andy is licensed under CC BY-NC 4.0

Faith by Andy is licensed under CC BY-NC 4.0

Na levi strani sem z okvirčkoma označila orodji, ki sem ju uporabljala. V modrem okvirčku so različna risala, z rumenim pa je označena kapalka. To sem uporabljala takrat, ko sem si izbrala določene barve in zato da jih nisem potem iskala ponovno, sem si jih prenesla z kapalko. Intenzivnost barv pa sem si določala z prekrivnostjo ( Opacity).

KONČNI IZDELEK

Faith by Andy is licensed under CC BY-NC 4.0

REFLEKSIJA

Krito sem prvič spoznala pri predmetu IKT, tako da nimam predhodnih izkušenj. Za razliko od prejšnje naloge iz Krite sem želela ustvariti precej bolj realističen motiv, medtem, ko sem prej samo spoznavala različna risala in eksperimentirala. Ko sem izbrala takšen motiv, sem bila sprva precej negotova. Nisem bila prepričana, če mi bo na računalniku uspelo doseči željen rezultat, kot je viden pri grafičnih tablicah. Kljub temu, da sem si izbrala takšen motiv, sem z njim precej zadovoljna. Zagotovo bi se ponekod še našel prostor za izboljšavo, vendar za drugič menim, da je izpadlo dobro. Pri izdelavi si nisem ogledala posnetkov, kot pri vektorski grafiki, vendar sem pred risanjem preizkusila nekaj risal, da sem ugotovila, katero mi bo najustreznejše.

Če bi imela več časa, bi ga zagotovo namenila detajlom in prelivanju barv. To se najbolj opazi pri mezincu, kjer je senca groba in ima premalo prestopa med svetlobo. Več časa bi namenila tudi plamenu, dodala bi še kakšne druge svetlobne učinke. Vosek sveče bi tudi lahko še bolj izpopolnila, še posebej tam, ko se približuje plamenu. Naloga mi je bila zanimiva in je v meni prebudila željo po grafičnem oblikovanju, ki je prej nikoli nisem imela.

V Kriti bom zagotovo še ustvarjala, saj ponuja raznoliko vrsto risal s katerimi lahko eksperimentiramo. Veliko je še stvari in načinov, ki jih ne poznam in bi jih rada preizkusila. Z programom Krita sem zadovoljna, v preteklosti sem vedela malo o takšnih programih. V prejšnjih letih mi je oblikovanje na računalniku predstavljalo nekakšno breme, saj nisem dobro poznala vseh funkcij. Sedaj pa, ko sem dobila na fakulteti zelo dobro razlago, se je v meni prebudilo zanimanje tudi za grafično oblikovanje.

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost