Kreiram na spletu

Oče by Taša is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sem Taša Križnar. Prihajam iz prelepega srednjeveškega mesta; Škofja Loka. Celo življenje se že ukvarjam s športom in zadnjih 10 let igram odbojko v domačem klubu OK Lubnik. Zelo rada potujem, rišem, slikam, fotografiram in ustvarjam na vse možne načine.

Sedmi čudež by Taša is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

IKT v mojem življenju

Kot otrok se spolnim, da sem IKT začela bolje spoznavati v drugi polovici osnovne šole. Odraščala sem v času, kjer je čez noč tehnologija napredovala do te mere, da je zdaj prisotna na vseh področjih našega življenja. Po eni strani se mi zdi, da vsi malo nostalgično gledamo na čase, ko pametnih telefonov na primer še ni bilo. A hkrati je tehnologija prinesla toliko izboljšav in prednosti v naše življenje, da je danes praktično nepogrešljiva.

Sama uporabo IKT delim nekoliko bolj na zasebno življenje in prosti čas, ter šolanje. V prostem času sem vedno veliko uporabljala Lightroom in Power Director. Zelo rada fotografiram in ustvarjam najrazličnejše videe. Občasno sem posegla tudi po Photoshop-u, a nikdar nisem popolnoma osvojila programa. Vedno sem se s tem ukvarjala bolj ljubiteljsko. V prostem času sem tudi ustvarjala s pomočjo Repaper Studio. Omogoča risanje s svinčnikom na navaden papir. Na svinčnik je potrebno pritrditi obroček, ki zaznava smer, pritisk, naklon svinčnika. Na ta način lahko svoje risbe in slike ustvarjaš na papirju in hkrati digitalno.

Poleg tega sem IKT uporabljala tudi kot pomoč pri šolanju. Kot vsak klasični osnovnošolec, dijak in študent, se poslužujem storitev, ki jih ponuja Office 365. Najpogosteje uporabljam Word in Power Point. Za osnovno oblikovanje dokumentov in najrazličnejše predstavitve sta najbolj primerna. Zadnje čase sem se navdušila tudi nad aplikacijo MindMaster. Ponuja široko področje organizacijskih pripomočkov. Sama se poslužujem tistih, ki so namenjeni učencem in učiteljem. Aplikacija je estetsko zelo privlačna in nadvse priročna za urejanje zapiskov, izdelavo miselnih vzorcev in podobno.

Upam, da bom lahko postala učiteljica likovne vzgoje. Na moji poklicni poti bi rada še naprej uporabljala IKT. Predstavlja pomemben del naših življenj in želim si, da bi bil tudi stalen pripomoček pri izobraževanju. Pri svojem poklicu bi najraje uporabljala programe in aplikacije povezane z digitalnim ustvarjanjem. Ker je izbire veliko, bi se seveda prilagajala  težavnost programov starosti otrok. Za mlajše učence so zelo primerni preprostejši programi, kot so Drawing Pad ali pa Do Ink Animation & Drawnig. Za starješe učence pa pridejo v poštev nekoliko bolj zapletene, a vseeno uporabnikom prijazne storitve. V tem semestru sem spoznala Inkscape in Krito. Obe sta me navdušili do te mere, da jih bom zagotovo poizkusila uporabljati na svoji poklicni poti. Poleg tega bi seveda posegla tudi po elektronski pošti, Wordu in Power Pointu. S slednjimi bi predvsem lažje koordinirala svoje ure pouka, snov… To več ali manj pokriva spekter programov, s katerimi sem se dejansko že srečala. V prihodnosti imam namen širiti svoje znanje na področju IKT in spoznavati nove storitve, ki bi jih lahko uporabljala tako pri pouku, kot tudi doma.

Refleksija

Pri tej projektni nalogi sem se naučila kako nekako poteka objavljanje v Arnes spletu. Utrdila sem znanje o licencah, ustreznemu dodajanju spletnih povezav, dodajanju slik in urejanju besedila.

Če bi imela več časa, bi na začetek dodala strip s svojo predstavitvijo. Zdi se mi zelo prisrčna ideja, ki bi lahko popestrila celotno objavo tako za bralce, kot zame; ustvarjalko. Strip, ki bi bil lahko čisto preprost, bi izboljšal celotno vsebino.

Največ časa sem posvetila pisanju refleksije na temo »IKT v mojem življenju«. Kar dobro sem morala pomisliti kaj od tehnologije vse konkretno uporabljam. Zagotovo sem še kaj pozabila. Danes nas obkroža toliko tehnološko podprtih pripomočkov, da sem si za ta del res vzela kar nekaj časa.

Svoje delo ocenjujem kot ustrezno. Zdi se mi, da sledi vsem kriterijem, ter jih tudi na zadovoljiv način izpolnjuje.

Pridobljeno znanje je uporabno za vse prihodnje projektne naloge, ki jih je pri tem predmetu potrebno izpeljati. Tekom študija se bom verjetno najpogosteje posluževala znanja v povezavi z dodajanjem licenc. Prav je da spoštujemo avtorska dela drugih, ter da znamo svoja na ustrezen način zaščititi. Poleg tega bom na poklicni poti verjetno uporabljala tudi osnovno pridobljeno znanje o spletnih objavah. Kot samostojni umetnik ali pa pedagoški delavec se s tem zagotovo srečuješ.

Najljubše pri projektu mi je urejanje izgleda celotne objave z dodajanjem slik. Zdi se mi, da le te naredijo objavo bolj atraktivno. Pri tem delu sem se res sprostila in uživala. Najmanj ljubši del projekta pa mi je bilo pisanje refleksije. Zdi se mi, da na tem področju nisem tako močna a hkrati upam, da ob tem izboljšujem svoje šibkejše točke.

Pri sami definiciji projekta se mi vsebinsko zdi vse v redu. Morda bi jo vizualno razdelila na tri dele konkretno s številkami. Mogoče je bil to le moj problem a sama se najprej nisem čisto znašla v tej obliki zapisa.

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost