Taščica – Vektorska grafika

Za motiv sem izbrala fotografijo taščice, ki sem jo našla na spletni strani Pixabay. Zanjo sem se odločila, ker je ptica na fotografiji izostrena, medtem ko je ozadje zamegljeno in se da lepo določiti obrisno linijo. Pri tej nalogi sem motiv razdelila na posamezne fragmente, ki so obrobljeni z linijo. Vsak posamezen del ima svoje enakomerno polnilo barve. Želela sem narediti poenostavljen motiv, a še vedno prepoznaven. Prav tako sem si želela izbrati motiv, ki ne bi bil preveč kompleksen, saj se moje sposobnosti za oblikovanje v InkScape-u postopoma nadgrajujejo.

POTEK:

Z oblikovanjem sem pričela tako, da sem vstavila fotografijo v program InkScape, nato pa sem z obrisala z risalom riši krivulje in ravne črte. Motiv sem obrisala glede na barvne ploskve. Tam kjer je oko ptice, sem želela malo bolj sprostiti obrobljeno linijo, zato sem uporabila vozlišča, ki so omogočila, da je linija postala zaobljena.

Tukaj je fotografija, ki sem jo prenesla.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Taščica by Andy is licensed under CC BY-NC 4.0

Na levi strani sta označeni risali oziroma orodja, ki sem ju uporabila pri izdelavi postopka. Z oranžnim kvadratkom je označeno orodje, ki upravlja vozlišča. Z zelenim pa orodje, ki riše krivulje in ravne črte.

Taščica by Andy is licensed under CC BY-NC 4.0

Ko sem končala z obrobami, sem uporabila kapalko, ki je označena z modrim kvadratkom. Najprej sem označila ploskev, ki sem jo želela pobarvati, nato sem pogledala na fotografiji kakšno barvo zajema določen prostor na izbranem mestu. Odtenki so lahko za omejeno ploskev raznoliki, zato sem se odločila da s kapalko prenesem tisto barvo, katere je količinsko največ na določenem območju.

Taščica by Andy is licensed under CC BY-NC 4.0

Tako izgleda ptica, ko sem ploskve napolnila z barvami.

Taščica by Andy is licensed under CC BY-NC 4.0

Ptici sem za zaključek dodala še ozadje in nekaj elementov, ki bi motiv malo popestrili. Ozadje sem naredila s krogom, z orodjem, ki je na levi strani med drugimi označen z rumeno barvo. Na krogu sem uporabila tudi elipso, ki sem jo razpotegnila in potrojila, nato pa ustvarila nekakšno zaporedje oziroma vzorčke, ki so vidni na vrhu kroga. Z orodjem v rdečem okvirčku pa sem ustvarila svetlostne prehode, ki so vidni na kljunu in za nogami ptice.

Taščica by Andy is licensed under CC BY-NC 4.0

Krog in ostale elemente, ki mu pripadajo sem označila z desnim klikom in pritisnila group, kar pomeni združitev. Krog sem pomaknila v ozadje tako da sem na vrhu izbrala znak, ki potisne označeno vsebino čisto spodaj.

KONČNI IZDELEK

Taščica by Andy is licensed under CC BY-NC 4.0

REFLEKSIJA

Pri tej nalogi sem želela ustvariti nekaj preprostega in da kljub temu izgleda lepo. Prej kot sem pričela z oblikovanjem sem si za pomoč in idejo ogledala nekaj posnetkov na Youtubu. Ogledala sem si ta video, ki mi je dal nekaj koristnih nastvetov Inkscape Tutorial: Vector Image Trace. S tem programom sem se prvič seznanila pri predmetu IKT, tako da nisem imela z njim veliko izkušenj. Največ časa so mi vzeli obrisi ploskev, tam sem morala paziti, da sem jih natančno označila, ker mi v obratnem primeru kapalka ni zaznala ploskve in je nisem mogla pobarvati. Ozadje je modre barve, medtem ko je ptica ornažne, v izdelek sem želela vključiti tudi komplementaren kontrast, tako celotna slika bolj iztopa. Vozlišča sem na telesu ptice pustila nedotaknjene, ker mi tako izgleda bolj zanimivo. Menim, da je program InkScape zelo primeren za izdelavo kakšnih logotipov, napisov ali preprostih motivov, ker izdelek s povečavo ne izgubi svoje forme.

Če bi imela več časa, bi dodala še kakšno senco in svetlobo med ploskvami, da bi motiv izgledal bolj prepričljivo. Mogoče bi dodala še kakšno temnejšo obrobo okoli ptice, da bi bolj iztopala iz ozadja. Ploskve bi naredila manjše, da bi bila celotna slika bolj podrobnejša in barvno raznolika. Tam kjer je oko ptice bi zagotovo dodala še kakšno prosojno belo barvo, da bi bil v njih viden odsev. Mogoče bi črne linije ki obrobljajo ploskve prilagodila barvam ptice, in bi se tako približala bolj realističnemu izgledu. Pri tej nalogi mi je bilo najbolj zanimivo opazovanje odnose med barvami. Čez celoten postopek nisem bila prepričana, če se bodo barve ujemale med seboj in če bo končen izdelek podoben ptici.

Program InkScape ponuja veliko različnih rešitev in možnosti, ki si jih moram še ogledati, saj je še veliko orodij, ki jih ne poznam. Ustvarjanje v tem programu mi je zabavno, če imam ob sebi kakšen posnetek, da si ga pogledam in vidim na katere stvari in postopke moram paziti. Hvaležna sem, da imamo v današnjem času tehnologijo, ki nam to omogoča, saj če bi sama raziskovala stvari bi zagotovo porabila več časa, mogoče bi se pa več naučila. Veliko so mi pomagale tudi informacije, ki smo jih pridobili na vajah. Z nalogo sem zadovoljna, menim da sem z znanjem, ki sem ga pridobila v teh nekaj mesecih ustvarila zanimiv izdelek.

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost