PASTIRČEK – vektorska grafika

Za motiv vektorske grafike sem si izbrala malo manj kompleksen motiv pastirčka na pašnji. Izbrala sem si ga zato, ker sem ga želela prikazati s preprostimi potezami. 

Začela sem z obarvanjem ozadja, kar sem naredila tako, da sem vstavila pravokotno površino in jo zapolnila z modro barvo. Nato sem z orodjem za risanje krivulj in ravnih črt oblikovala še gore in hribe pred njimi in zgladila vozlišča tam kjer je bilo potrebno. Oboje sem obarvala z željeno barvo, nato pa sem vsakemu objektu posebej dodala še preliv, ki naj bi deloval kot senca. Goram sem dodala še poseben učinek sence, tako da sem z orodjem za risanje krivulj in ravnih črt ustvarila temnejši objekt, ki se je prilegal gori. Celotno gorovje sem nato podvojila s funkcijo Ctrl+D, zajela oba objekta (tako, da sem označila enega nato pa z držanjem Shifta označila še drugega) in v zgornji upravljalni vrstici pod ‘pot’ izbrala presek, da sem dobila željeni učinek. 

PASTIRČEK by Katja Kadivec is licensed under CC BY-SA 4.0

Nato sem, prav tako z orodjem za risanje krivulj in črt in z orodjem za risanje krogov, izrisala še ovčko, ki sem jo nato dvakrat podvojila in tretjo prezrcalila. Vsako ovčko sem posebej senčila s prelivanjem in z zapolnjevanjem, nato pa sem jih označila kot celoto in posebej vstavila v sliko. 

PASTIRČEK by Katja Kadivec is licensed under CC BY-SA 4.0

Nadaljevala sem z ustvarjanjem rožice, katero sem naredila z enakimi orodji kot pri ovčki. Vsak cvet sem nato zrcalila ali zarotirala ter posebej dodala preliv. Središče rožice je sestavljen iz dveh krogov. Zunanji je bolj zamegljen, notranjega pa sestavlja več manjših rumenih krogcev in v vsakem izmed njih še en beli krogec, ki naj bi oponašali cvetni prah. Eno rožo sem nato pomanjšala, vstavila v sliko in večkrat podvojila s funkcijo Ctrl + D. Ko jih je bilo že več, sem nato začela rože zajemati in podvajati kot celoto. 

PASTIRČEK by Katja Kadivec is licensed under CC BY-SA 4.0

PASTIRČEK by Katja Kadivec is licensed under CC BY-SA 4.0

Nadaljevala sem z izgradnjo pastirčka, ki sem ga delala po delih. Vsak del je bil zgrajen z orodjem za risanje krivulj in ravnih črt pri katerem sem po potrebi zgladila vozlišča, da sem dobila bolj gladke linije. Osenčila sem ga s postopkom preseka in dodajanja manjših, temnejših elementov. Ko je bil v celoti sestavljen, sem ga zajela kot celoto, pomanjšala in vstavila na želeno mesto na sliki.

PASTIRČEK by Katja Kadivec is licensed under CC BY-SA 4.0

PASTIRČEK by Katja Kadivec is licensed under CC BY-SA 4.0

Na koncu sem dodala še dve smreki med enim in drugim hribom z orodjem za risanje krivulj in ravnih črt, preliv v ozadju in nekaj rožic z istim postopkom kot prej, da je pastirček izgledal, kot da hodi med njimi. Takole pa izgleda končni izdelek: 

PASTIRČEK by Katja Kadivec is licensed under CC BY-SA 4.0

Refleksija

Za ustvarjanje sem uporabila program Inkscape, v katerem sem podrobneje delala prvič. Naloga mi je vzela kar veliko časa, ampak ko sem postala vešča v reševanju osnovnih problemov, je delo potekalo lažje. Naučila sem se osnovnih tehnik in pa različne tehnike senčenja.  

Največ časa mi je vzelo podvajanje rožic, saj se je ob vsakem podvajanju celote, v plast zapisal vsak element posebej in je bil posledično program večkrat neodziven, zato sem ga morala večkrat zapreti in na novo odpreti. Veliko časa mi je vzelo tudi postopno senčenje pastirčka.  

Z delom sem kar zadovoljna, saj je bila to moja prva večja naloga vektorske grafike in sama nisem preveč spretna z grafičnim oblikovanjem. Najbolj mi je bilo pri projektu všeč spoznavanje različnih postopkov senčenja, najmanj pa dejstvo, da je bolj zamudno kot npr. pri rastrski grafiki. Da bi postala povsem vešča v programu, bi rabila še kar nekaj vaje, vendar je zelo praktičen in ga bom sigurno še kdaj uporabila. 

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Dostopnost