ANANAS

ananas by Ananas is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Z vektorsko grafiko sem se prvič spoznala letos pri predmetu IKT. Moj izdelek je bolj preprost saj programa ne obvladam in sem potrebovala nekaj časa, da sem se z njim spoznala. Bila sem zelo negotova kako se bom spopadla z nalogo, ki mi je bila čisto neznana. Program Inkscape se mi zdi zelo zanimiv in uporaben, saj lahko ustvarjaš veliko stvari, ki jih na drugih programih ni mogoče. Ananas sem izbrala saj ima veliko likov katere je lepo oblikovati v tem programu. Izbrala pa sem ga tudi saj je to moje umetniško ime in ga rada jem. Sliko ki sem jo uporabila sem opazila na spletni strani E-branjevka in jo potem sama narisala, saj mi je ostala v spominu.
Z programom sem začela z osnovnimi liki kot so na primer trikotnik, krog… nato sem jih ponastavila iz predmeta v pot in s tem dobila vozlišča. Po tem sem zaradi vozlišč lahko sama oblikovala oblike, ki sem jih želela. Začela sem z celim ananasom in ga oblikovala v obliko elipse in jo obarvala z rjavkasto-rdečo barvo, nato sem dodala največji kos ananasa in ga obarvala rumeno, dodala sem belo barvo za svetlobo. Dodala sem še sva manjša kosa ananasa in ju pobarvala z bol svetlim odtenkom rumene in dodala belkaste “fleke”, da je prišla svetloba do izraza. Dodala sem še dve vrsti listov na vrh ananasa in jih obarvala z različnimi barvami zelene, da je prišlo do izraza kaj je v ospredju in kaj v ozadju. Za na konec sem oblikovala manjše elipse s pomočjo oblik (kroga) in jih obarvala oranškasto-rjavo ter vse skupaj zameglila.

Glavna in največja razlika med rastrsko in vektorsko grafiko je ta, da se pri vektorski grafiki uporablja matematična funkcija, ki pripomore k temu da linije ostanejo ostre ne glede na to kako povečamo sliko, medtem ko se pri rastrski grafiki pojavijo piksli in linije niso ostre. Če želimo sliko uporabiti za logo ali pa jo prenašati je pomembno da se slika ne kvari, za to je boljše uporabljati vektorsko grafiko.

REFLEKSIJA

Pri tej nalogi sem se na novo seznanila z Inkscape . Delo je bilo zanimivo in poučno. S prva sem imela nekaj težav a na koncu sem začela uživati. Mislim da mi bo poznavanje te aplikacije prišlo prav tudi v prihodnje, saj je enostavna in zelo priročna. Če bi imela več časa bi se v sliko bolj poglobila, jo naredila z več detajli, barvami… morda bi si tudi izbrala kakšen bolj konkreten primer. Največ časa sem posvetila delanju vozlišč in oblikovanju likov. Moje delo ni noben presežek in nanj nisem najbolj ponosna, a zaradi časovne stiske ni bilo možnosti izboljšav in seveda tudi poznavanje aplikacije je bil manjši problem, saj se še vedno učim dela na njej. Znanje mi bo prav prišlo tudi pri oblikovanju nalog in projektov, ki jih bom potrebovala za faks. Prav tako pa tudi pri poučevanju, saj lahko pouk naredimo veliko bolj zanimiv za otroke, če vanj vključimo več različnih dejavnosti. Pri projektu nebi spremenila ničesar, najbolj všeč mi je bilo, ko sem se preizkusila v nečem novem in dobila ideje, ki jih bom lahko uporabila v nadaljevanju študija.

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost