Digitalna umetnost

računalniški procesor

Digitalna umetnost je po definiciji umetnost oziroma umetniška dela, ki so bila ustvarjena s digitalnimi orodji kot je na primer slikar, krita, inkscape… itd. Digitalna umetnost in digitalni umetniki postajajo vedno bolj številni z naraščanjem popularnosti digitalnih medijev. Človek lahko za takšno umetnost pravi, da ima manjši učinek na opazovalca in družbo na splošno, saj je navsezadnje v sami osnovi drugačna kot vse predhodnih oblik umetnosti v smislu, da ni v fizični obliki in jo lahko v neomejeni količini kopiramo.

Jaz osebno nisem pretirano seznanjen z digitalnimi umetniki in digitalno umetnostjo na splošno, saj nisem dobro povezan z internetno kulturo, a sem med pregledom znanih digitalnih umetnikov ugotovil, da so najpogosteje upodobljeni fantazijski motivi, ki mi nikoli niso bili ljubi, a sem po kratkem pregledu popularnih digitalnih umetnikov odkril enega, čigar umetniška dela so po mojem okusu in sicer Alayna Danner, ki oblikuje digitalno umetnost za video igrice in druge digitalne medije. Meni so njena dela všeč, saj sem ljubitelj upodobitev pokrajin in mest in njena dela obsegajo večinoma takšna dela, čeprav so bolj domišljiski motivi, a so vseeno izredno dobro izpeljani do te mere, da skoraj izgledajo kot, da so z ročnim slikanjem narejeno.

Iz istega razloga so mi všeč dela druge digitalne umetnice Alyn Spiller le, da so njena dela v primerjavi z prej omenjenimi deli Alayne Danner bolj upodobitve narave čeprav je to na prvi pogled precej neopazno. Njene slike so tudi v večini domišljijske krajine a delajo učinek kot, da so upodobitve resničnih krajin, le da vsebujejo domišljijske elemente kot na primer fantazijsko arhitekturo ali pa nadnaravne rastline in bitja.

slike s strani Webspirration

Pri predmetu ikt smo govorili o spletni storitvi Webspiration, ki služi kot lokacija za vizualno inspiracijo učencem ter jim pomaga pri oblikovanju esejev, poročil in predstavitev in vsebuje zamisli za oblikovanje kurikuluma, da je pouk bolj zanimiv za učence in jim tako pomaga pri tem, da si snov, ki jo obdelujejo lažje zapomniti in tako učiteljem olajša delo. Dokazano je, da aplikacija Webspirration vodi do večjega uspeha učencev in boljšega razumevanja snovi. Po mojem mnenju mi bi lahko Webspirration dobro služila pri poučevanju v osnovni šoli, kljub temu, da sem ljubitelj bolj staromodnega načina poučevanja.

(Skupno 174 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost