Digitalna umetnost

Pozdravljeni!

Če na hitro preletimo zgodovino umetnosti lahko ugotovimo, da se je medij na katerem so ljudje ustvarjali zelo razlikoval in spreminjal. Digitalna umetnost se na naša na ustvarjanje s pomočjo digitalne tehnologije, pri čemer umetnik uporablja računalnik oziroma grafično tablico. Nan riše s pomočjo miške ali grafičnega pisala. Obstajajo razni programi kot tudi aplikacije preko katerih lahko določeno fotografijo preoblikuješ, prerišeš, ustvariš animacijo itd. Nekaj iz med teh so Krita za risanje rasterske grafik, Inkcape za ustvarjanje vektorske grafike in Photoshop za manipuliranje s fotografijami.

Iz med mnogo digitalnih umetnikov zame izstopata dva še posebej. DangMyLinhART je umetnica iz Vietnama, ki ustvarja v ZDA. Poudarek ima na portretih, ki imajo relistični pridih a temelijo na izmišljenih junakih. Najbolj me navdušujejo same ideje za razne like, kot tudi uporabljeni efekti.

Prilagam tudi povezavo do video posnetka, kako izgleda njen proces ustvarjanja: https://www.facebook.com/dangmylinhART/videos/523729181084889/?t=74

Drugi umetnik pa je Ross Tran, ki na ilustrativni način zajema motive in jih s svojim stilom ustvarjanja popestri. Izdelki zajemajo neomejeno količino domišlije z izjemnim obvladanjem stvetlobe in barvnih efektov.  Ima tudi YouTube kanal z raznoliko vsebino, ki te zna tudi nasmejati.

Licenca Creative Commons
Daenerys Targaryen avtorja Ross Tran je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost