Rastrska grafika

Za delo v Kriti nisem imela pripravljenega svojega dela, sem pa želela ustvariti sliko zahajajočega sonca v Afriki – Safari. Tako sem preletela nekaj slik na internetu in našla tisto po kateri sem se želela zgledovati. V Kriti sem delala prvič, zato sem se zelo lovila in trikrat popravila sam začetek saj mi ni bil všeč. Iskala sem različna orodja, ki bi mi dobro služila in tako večino časa porabila, da sem se spoznala z orodji in njihovimi funkcijami. Nato sem začela.

Prva plast je bila namenjena ozadju. Čeprav zgleda zelo enostavno sem potrebovala kar nekaj časa saj je bila to prva stvar, ki jo delam v tem programu. Nato sem dodala novo plast in začrtala drevo, slona in ptico. To je bil zelo grob osnutek na katerem sem nato gradila sliko.

Po nekaj neuspešnih poskusih risanja trave in  listja sem končno odkrila pravo orodje za to nalogo. na tej plasti sem nato dokončala travo in drevo nato pa dodala novo plast za slona. Med tem sem nebu dodala barve, da ni bilo tako enolično. Tudi to delo mi je vzelo nekaj časa dokler nisem našla primernega čopiča. In nato primerne velikosti.

Na novi plasti pa sem nato dokončala slona ter  ptico. Za podlago sem imela skico iz druge plasti. Ko sta bila slon in ptica končana sem se vrnila na drugo plast in skico zbrisala saj je na nekaj mestih gledala izpod slona.

Ko sem dokončala slona in ptico sem s tem zaključila svoje delo saj sem bila z njim dokaj zadovoljna. Sliko sem izvozila in se nato odločila da bom ptico malo premaknila saj mi je delovala preblizu drevesa. Tako sem se vrnila v Krito, popravila kar me je motilo in sliko ponovno izvozila. Spodaj je moj končni izdelek.

REFLEKSIJA

S tem programom sem se zelo težko soočila. Zato sem si ga pustila za na konec. Če Krito primerjam z Inkscapom, mi je bila veliko bol zakomplicirana, ker ima veliko več nekih funkcij, orodij in nastavitev. Vesela sem, da mi je uspelo narediti kar sem si zastavila, mi je pa vzelo veliko več časa kot sem pa predvidevala. Pri vajah na faksu je bilo dosti lažje, saj ko sem se nekaj “zaklikala” mi je mag. Alenka Žerovnik vedno znala pomagati. Doma je bilo malo drugače. Če sem se nekje zmotila oz. “zaklikala”, nisem imela nobene pomoči in sem se nato zanašala na YouTube posnetke, ki pa nimajo natančnega odgovora za moje probleme in sem nato začela znova. Vsekakor je zanimiv program s katerim se da ustvariti zelo lepe slike, ko ga enkrat obvladaš. Mogoče ga bom kdaj z nekaj vaje celo osvojila. Vsekakor pa lahko rečem, da ga bom zagotovo ponovno uporabila.

 

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost