DIGITALNA ZGODBA: ČRTA

Nikoli prej še nisem izdelala digitalne zgodbe, zato je bilo ustvarjanje le te precej velik izziv. Zaradi dolgotrajnosti procesa in časovne omejenosti (ustvarjala sem namreč med izpitnim obdobjem 🤧) se izdelave zgodbe skoraj da nisem lotila, vendar sem na končni izdelek zelo ponosna. :))

OPIS ZGODBE

Zgodba temelji na ideji, da se življenje (sesalcev) razvije iz črte, ki ponazarja srčni utrip. Zgledovala sem se po lastnostih EKG-ja človeka. Elektrokardiogram (EKG) je zapis električne aktivnosti srčnega utripa in delovanja srčne mišice (definicija s te spletne strani strani).

Video se začne z ravno črto, ki se pretvori v grafični zapis srčnega utripa. Sledijo 4 faze razvoja zarodka (po sedmih tednih, v prvem, drugem in tretjem trimesečju), na koncu katerih dojenček odpre oči, kar predstavlja rojstvo. Ritem srca se med naslednjimi fazami razvoja upočasni in ostaja enak. Dojenčica zraste v malo deklico, ta dozori v najstnico, sledi ji mlada ženska. Ta se potem razvije v žensko srednjih let, nato v starejšo gospo in na koncu še v starko. Zapiranje oči, katerega spremlja prenehanje bitja srca, simbolizira smrt.

Faze razvoja by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ker mi veliko pomeni, da je zgodba (tam kjer je lahko) čim bolj ‘znanstveno pravilna’, sem potrebne informacije oz. dejstva našla na spletu. S pomočjo brskalnika Google sem ugotovila, da je običajna hitrost bitja srca v mirovanju pri povprečni odrasli osebi med 60 in 100 utripov na minuto (angleško Beats Per Minute) in da se ta razlikuje glede na življenjski slog in aktivnost osebe. Hitrost bitja srca zarodka se giblje med 110 in 160 utripov na minuto. Tako sem v svoji zgodbi za utrip zarodka vzela 100 utripov na minuto, za ostale faze razvoja pa 75 utripov na minuto.

Na začetku sem imela v mislih, da bi se cikel življenskih dob ponavljal, morda celo z različnima spoloma, vendar sem se zaradi boljše preglednosti (in omejenega časa za izdelavo) na koncu odločila za življenjski cikel ženske.

OPIS IN POSTOPEK DELA

Najprej sem si morala izbrati nekaj razvojnih faz iz življenja človeka, katere sem želela upodobiti. Pomagala sem si s spletnima stranema Mayo clinic in College sidekick.

Nato sem vse faze skicirala (v programu Medibang Paint Pro) in jim določila pripadajoči srčni utrip. Za vsako fazo sem narisala še lineart in v črno-beli lestvici pobarvala lase in oblačila.

Galerija skic by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

S pomočjo brezplačne spletne strani Canva sem video ustvarila tako, da sem v dokument vstavila slike eno za drugo.

Izdelava videa (Canva) by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Zvočne efekte sem našla na spletni strani Pixabay, njihovo hitrost pa sem urejala na spletni strani Audio Speed Changer.

Zvočni efekti by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Končni izdelek si je možno ogledati na spletni strani Arnes Video. Priporočam ogled s slušalkami ali zvočniki, ki podpirajo bas (drugače se utripa ne sliši). :))

REFLEKSIJA

Svoje delo dojemam kot ustrezno, menim da sem dosegla vse kriterije. Zgodba ima smiselno vsebino in je multimedijsko opremljena. Ker je to moja prva digitalna zgodba, je bila izdelava zahtevna in dolgotrajna (zgodbo sem ustvarjala cel teden). Zavedam se, da bi se dalo kakšno stvar še popraviti. Kljub temu menim, da sem si plan dobro zastavila in ga kvalitetno uresničila. S svojim izdelkom sem zadovoljna in sem nanj ponosna. ( ⸝⸝⸝´ ▽ `⸝⸝)

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost