Večer – vektorska grafika

Za mojo vektorsko grafiko sem si za motiv izbrala sonce in luno, ki se družita tik preden se razideta, kot vsak večer. Primeren se mi je zdel, saj sem upodobljeni telesi hotela prikazati ploskovito in natančno. Pri ustvarjanju sem uporabljala program CorelDRAW, katerega sem imela na svojem računalniku naloženega že od prej.

Večer by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek:

Najprej sem na svojo ustvarjalno površino postavila dva enaka kvadrata. Enega od njih sem zasukala za 45° in ga postavila na prvega, katerega nisem zasukala. Tako sem si ustvarila podlago, ki sem jo uporabila za izdelavo sonca. Na enemu od trikotnikov, ki sta ju kvadrata ustvarila skupaj sem s pomočjo pisala za krivulje, sem prostoročno ustvarila prvi žarek sonca. Žarek sem osemkrat podvojila in jih nato razporedila okoli nastalega 8-kotnika. Spodnja kvadrata sem nato izbrisala, žarke ki pa se niso ravno skladali združila.

Osnova za sonce by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Osnova za sonce 2. by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

K soncu sem nato dodala še luno, ki sem jo sestavila s pomočjo dveh krogov. Dodala sem tudi nekaj zvezd, ki sem jih prostoročno narisala z orodjem za risanje ravnih črt in jih zapolnila z rumenim polnilom.

Zvezde in luna by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Pod sonce in luno, sem hotela dodati hribovito pokrajino, katero sem ustvarila z dvema različnima krivuljama. Pri tem sem ponovno uporabila pisalo za krivulje in nastale hribe postavila v spodnji desni kot.

Pokrajina by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem še ostale elemente postavila na svoje mesto in pri tem luni in soncu dodala oči, ki sem jih ustvarila s pisalom za krivulje ter oblikami kroga. Ozadje sem razdelila na osem ploskev, ki sem jih nato morala še zapolniti z barvnim polnilom. Tako sem morala vse ploskve zapreti s pomočjo rezanja ploskev z drugimi oblikami. Enako kot za nebo sem naredila tudi za pokrajino. Poleg tega pa sem tudi luni dodala nos, kot samostojen lik in ju nato spojila skupaj.

Združitev elementov by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem vse elemente zaključila s pomočjo črt in vozlišč, sem sliko tudi pobarvala z barvnim polnilom. Sonce, luno in zvezde sem pobarvala z rumeno, nebo in pokrajino pa z različnimi  odtenki modre ter zelene. Barve sem izbrala tako, da so ustrezale barvam večera oz. mraka. Na koncu sem vse elemente spojila skupaj in ustvarjeno grafiko shranila v obliki PNG dokumenta.

Barva by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija:

Pri ustvarjanju vektorske grafike sem se veliko novega naučila. Z vektorskim programom sem že prej delala, a se nikoli nisem v to preveč poglobila. Navajala sem se na meni bolj tuj način digitalnega ustvarjanja, spoznavala nova orodja in njihove funkcije. V planu sem imela na sliki ustvariti občutek prostora z različnimi sencami, ampak mi časovno ni uspelo, zato sem motiv upodobila bolj ploskovito, kar mi je bilo na koncu tudi všeč. Veliko časa sem porabila na začetku, ko sem ustvarjala prvi lik (sonce), saj sem se na program še navajala. Nato pa mi je delo šlo bolje od rok, dokler nisem prišla do barvanja likov in površin, kjer sem morala vse ploskve najprej zaključit s pomočjo funkcije dodajanja drugih oblik in nato rezanja.

Menim, da mi je vektorska grafika dobro uspela, verjamem pa da bi lahko v njo vložila še več časa in ga porabila za izdelavo senc in drugih detajlov, ki bi grafiko naredili bolj zanimivo in živo. Take naloge so mi všeč, saj se iz praktičnega dela veliko naučim in pridobljeno znanje uporabljam v svojem vsakdanjem življenju. Vektorska grafika me je navdušila in se ji bom v prihodnje več posvečala. Menim pa, da mi pri poklicu likovnega pedagoga nebo prišla prav, saj bi pri poučevanju učencev raje uporabila rastrsko, ki bi večini učencev bila bližje, saj je bolj podobna ustvarjanju na list papirja, kot vektorska. Zavedam pa se, da jo bom še uporabljala na moji izobraževalni poti, saj imam sama željo po ustvarjanju z njo. Projekt mi je bil všeč, saj sem se veliko novega naučila in vem, da mi bo znanje iz takih nalog prišlo prav pri mojem ustvarjanju, zato tudi nimam negativnih pripomb na nalogo.

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost