Vektorska grafika: Sunbathing

Za projektno nalogo smo morali ustvariti vektorsko sliko. Izbrala sem si preprost motiv, saj v Inkscape-u (Inskape je odprto kodni urejevalnik vektorskih slik) nisem še delala, in nisem si želela preveč otežiti stvari. V naslednjih nekaj odstavkih bom predstavila moj potek dela.

Najprej sem odprla nov dokument in vnesla slednje nastavitve na sliki 1:

slika 1 by nyvero is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem z uporabo orodja pero zrisala osnovne oblike in jih z vozlišči uredila v obliko, ki sem jo želela. na ta način sem naredila celega psa, le da sem nekatere oblike dala v ozadje, nekatere pa v ospredje.

slika 2 by nyvero is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

slika 3 by nyvero is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za ustvarjanje osnovnih senc in highlightov sem šla po podobnem postopku. torej, izrisala sem osnovno obliko na osnovno ploskev in nato to osnovno ploskev sem podvojila in jo s tipko Shift označila skupaj z želeno obliko in uporabila funkcijo presek.

slika 4 by nyvero is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

slika 5 by nyvero is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

slika 6 by nyvero is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem s pomočjo orodja za prelive na želene ploskve dodala prehoden preliv za senco ali svetlobo.

slika 7 by nyvero is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Pred koncem pa sem na isti princip dodala sončne žarke in jih s transparentnim prelivom dodala k sliki. Prav tako sem uporabila orodje z obliko zvezde in dodala zvezde k delu. Nato sem z orodjem kroga ustvarila elipso za ozadje in ga uredila z dvobarvnim prelivom, da mimikira svetlobo sončnih žarkov. Za bolj zanimio kompozicijo pa sem dodala še malo krogoc in jim s prelivi naredila sence. Za belo ozadje pa sem ustvarila pravokotnik in ga s polnilom zapolnila z belo barvo.

slika 8 by nyvero is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Sunbathing by nyvero is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Refleksija

Pri opravljanju tega projekta sem pridobila številna nova znanja in veščine. Ena od ključnih pridobitev je bila torej osvojitev uporabe programa Inkscape ter praktično razumevanje vektorske grafike, in lahko zdaj to znanje uporabim naprimer pri izdelavi logotipov.

V primeru, da bi imela več časa, bi se verjetno posvetila dodatnim detajlom in morda izbrala kompleksnejši motiv. Morda bi razširila paleto uporabljenih tehnik ali pa dodala dodatne elemente za še boljši estetski učinek. To bi pripomoglo k še boljši izpopolnjenosti končnega izdelka.

Največ časa sem posvetila izdelavi osnovnih senc in svetlob. Ta faza je zahtevala precejšnjo natančnost in estetski občutek, saj sem morala preoblikovati mnogo oblik, kar je bilo časovno zahtevno, a ključno za končni vizualni izraz.

Na svoje delo sem zelo ponosna in menim, da je dobro izpadlo. Trudila sem se čim bolj držati navodil, v ustvarjanje pa sem vložila veliko truda. Kljub temu vedno obstaja prostor za izboljšave, zlasti v boljši optimizaciji časa in poglobljenosti v nekatere tehnične vidike.

Pridobljeno znanje bom lahko koristno uporabila tekom študija in na svoji poklicni poti, še posebej, če se odločim nadaljevati v smeri, ki vključuje grafično oblikovanje ali podobne kreativne veščine. Uporabnost pa vidim tudi v poučevanju drugih ter v osebnem ustvarjanju v prostem času.

Projekt mi je bil izredno zabaven, moj najljubši del pa je bilo to, da v Inkscapu mi ni bilo potrebno paziti, da rišem kaj na pravo plast, kar zna pri rasterski grafiki močno vplivati na delo, še posebej, če se zmotiš in moraš znova začeti

(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost