Vektorska grafika in refleksija

Za vektorsko grafiko sem se odločila uporabiti program Inkscape v kombinaciji z Wacom grafično tablico. Kot pri rastrski grafiki sem si tukaj izbrala fotografijo, ki sem jo naložila s spletne strani Pixabay.

Creative Commons licenca
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna.

Prvotno sliko sem nastavila na prvo plast in povečala njeno prosojnost. Nato sem izbrala orodje ‘riši krivulje in ravne črte’. Z njim sem na drugi plasti obrobila posamezne dele slona, ki so bili med seboj približno enakih odtenkov. Le te sem nato označila in zapolnila polje z barvo, ki se je približno ujemala z barvo na fotografiji.

Creative Commons licenca
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna.

Večje elemente slona sem ohranila na drugi plasti, podrobnosti pa sem dopolnila na naslednjih nekaj plasteh. V te podrobnosti sodijo tudi linije na rilcu, ki sem jih upodobila kot tanke elipse z orodjem ‘riši kroge, elipse, loke’.  Nato je sledila zopet naslednja plast, ki je bila namenjena ozadju. To sem ustvarila kar z orodjem ‘riši zvezde in mnogokotnike’ in ga potlej  naredila bolj prosojnega. Zaradi ozadja sem se odločila, da bo slon v toplejših rdečkastih odtenkih. Za to sem spreminjala RGB čistost barve v posameznih poljih.

Creative Commons licenca
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna.

Posamezne dele sem še zabrisala z Blur orodjem iz kategorije polnil in potez. Celotnega slona sem ponovno obrisala za večjo definicijo. In to je moj končni izdelek vektorske grafike.

  Creative Commons licenca
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna.

Refleksija

Ta projekt je bil zame zopet nekaj popolnoma novega. Prvič sem uporabljala program Inkscape in se ukvarjala z vektorsko grafiko. Zato sem se naučila res veliko. Počasi vedno bolje razumem uporabnost različnih stvari, kot so plasti, spreminjanje prosojnosti…

Če bi imela več časa, bi obrobila manjše posamezne dele fotografije, da bi ji tako dala več definicije z različnimi barvami. Prav tako bi se bolje spoznala s programom in si ogledala razne vodene posnetke, kako program sploh uporabljati. Skratka, poskusila bi večkrat, in izbrala najboljše delo. Največ časa in dela pa sem posvetila samemu obrobljanju fotografije, saj v tem nisem bila vešča. Vendar je bilo z vsakim poskusom laže.

Pridobljeno znanje mi bo koristilo tekom študija in na poklicni poti. Z vektorsko grafiko si bom lahko pomagala pri izdelavi logotipa za osebne projekte. V sklopu službe pa bi to znanje posredovala učencem, da bi se skupaj učili uporabnosti tega ustvarjanja. Vsak bi lahko izdelal svoj logotip. Lahko bi ustvarili natečaj, da bi s tem programom ustvarili logotip šole, osvežili spletno stran…

Pri projektu mi je bila najljubša njegova novost. Ker se sama nikoli s tem nisem seznanila, mi je bila naloga všeč, saj sem se morala potruditi in spoznati s tem načinom digitalnega ustvarjanja. Vendar pa mi je ljubša rastrska grafika. Pri vektorski grafiki sem se počutila rahlo omejeno, saj mi ni bilo omogočeno samo prosto risanje. Vendar bi se tega verjetno lahko priučila. Zato mi je bil projekt v svojem bistvu všeč in nimam posebnih pripomb.

Srečno 2018!

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost