Tanita F. Demšar

Živjo, ime mi je Tanita in ne vem, kje naj sploh začnem, tako da najprej par osnovnih stvari o meni. Stara sem 22 let, živim v okolici Domžal, natančneje v Spodnjih Praprečah pri Lukovici. Obiskovala sem Gimnazijo Bežigrad, potem pa sem 2 leti na FIlozofski Fakulteti študirala anglistiko, a sem ugotovila, da me to sploh ne zanima in da brez umetnosti težko zdržim, tako da sem zdaj tukaj, na likovni pedagogiki. Od prej nimam nobene posebne likovne izobrazbe, sem pa bila vedno navdušena nad risanjem, slikanjem in vsem kar spada zraven, tako da sem velik del prostega časa namenila učenju preko raznih tečajev, knjig, youtuba itd. Pred približno petimi leti sem se srečala z digitalno ilustracijo in kupila svojo prvo grafično tablico. Najraje rišem stilizirane živali, predvsem zadnje čase pa se trudim razširiti svoje področje in eksperimentiram z različnimi stili in motivi. Na splošno imam pri ilustracijah najraje zanimive izraze in poze, žive barve in zanimivo uporabo svetlobe. Občasno rada naredim t.i. speedpaint oziroma pospešen video procesa nastanka ilustracije, enega izmed njih si lahko ogledate tukaj.

portret psa

Živalski portret

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Ne znam biti pri miru in hitro mi postane dolgčas, tako da imam kar veliko hobijev in vedno rada poskusim kaj novega.  Rada imam šivanje in ročna dela nasploh, potovanja, veliko berem in se ukvarjam z raznimi športi. Zadnje čase se vedno več ukvarjam tudi z fotografijo in videom.  Sem nekoliko zaprta vase in pogosto čas najraje preživljam sama, a vseeno cenim prijateljstvo in se trudim ohranjati dobre odnose z vsemi. Zelo rada berem, doma imam več polic polnih knjig, in sanjam o tem, da bi nekoč tudi sama napisala roman. Všeč so mi tudi stripi, filmi o superjunakih, video igre in podobno, saj se mi resničen svet pogosto zdi dolgočasen. Med moje najboljše prijatelje pa zagotovo sodita moji borderski ovčarki, Lia in Tewi, ki me spremljata tako na sprehodih in potovanjih, kot tudi doma na kavču.

Lia in Tewi

Lia(levo) in Tewi(desno)

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

 

IKT

Jaz in tehnologija se ne razumeva najbolje, saj moram reči, da sem v tem vidiku precej staromodna. Doma smo dolgo časa imeli samo internet na telefon, kabelskega smo dobili, ko sem bila stara okrog 13 let. Razen občasnih računalniških igric se v otroštvu nisem kaj dosti srečevala s tehnologijo. Svoj prvi pametni telefon sem kupila šele kakšni 2 leti nazaj in čeprav mi pogosto pride prav, nisem kaj dosti odvisna od njega. Čeprav se mi tehnologija pogosto zdi koristna sem mnenja, da smo dandanes preveč odvisni od nje in, kjer je možno, raje posegam po analognih različicah storitev. Denar nakazujem prek pošte, večino knjig kupim ali si sposodim v knjižnici, karte za avtobus tudi nimam na telefonu in tako dalje. Kljub temu pa si na nekaterih področjih, predvsem kar se tiče fotografije, urejanja videoposnetkov in ustvarjanja ilustracij v računalniških programov, skoraj ne morem in nočem predstavljati življenja brez tehnologije. Menim, da bo tako tudi, ko dobim službo, zato se mi zdi koristno, da postanem nekoliko bolj ”tehnološko pismena”.

 

REFLEKSIJA

Pri tem predmetu in ob pisanju svojega prispevka sem se naučila veliko novega, predvsem koristno se mi zdi novo pridobljeno znanje o avtorskih pravicah in licencah, saj sem se v preteklosti že srečala s krajo avtorsko zaščitenih vsebin, bolj natančno svojih ilustracij. Če prav za to seveda ni stoodstotne garancije verjamem, da bo takih dogodkov manj, če svoja dela opremim z licenco, ustvarjeno preko spletne strani Creative Commons. Prav tako menim, da mi bodo v prihodnje zelo pomagali spletne strani Pexels in Pixabay, saj lahko tam dobim slikovno in drugo gradivo brez skrbi, da so bile nekomu kršene avtorske pravice. To mi bo prišlo prav tako na poklicni poti, kot tudi pri izdelavi raznih grafik, pisanju blogov in podobno. Poleg tega sem se tudi začela veliko bolj zavedati tega, da moramo biti previdni, kaj objavljamo na spletu, saj teh informacij kasneje ni mogoče izbrisati in nam, če to želimo ali ne, ustvarjajo digitalno identiteto in podobo v svetu.
Če bi imela več časa, bi morda dodala nekoliko več slik in povedala več o sebi, saj je zgornji opis le majhen del vsega, kar sestavlja moje življenje in identiteto. Kljub temu pa bi rekla, da mi je uspelo kar dobro v nekaj besedah zajeti, kdo sem in kaj me zanima. Največ časa sem posvetila prav svojemu opisu in izbiri slik, ki sem jih delila, saj se želim karseda najbolje predstaviti in si ustvariti dobro podobo na spletu. Veliko časa pa sem posvetila tudi razmišljanju o svojem odnosu do IKT, saj je nekoliko dvoličen in zato zanimiv. Pridobljeno znanje bom lahko uporabljala kar precej pogosto, tako preko študija kot na poklicni poti, saj se bom še velikokrat srečala z nalogami, ki zahtevajo izdelavo powerpointov in drugih gradiv, ki vsebujejo slike, pri čemer moramo seveda paziti, da spoštujemo licence o avtorskih pravicah.
Moj najljubši del projekta je bila predstavitev, saj se mi zdi, da je bilo tam največ prostora za kreativnost, najmanj pa mi je bilo všeč razmišljanje o svojem odnosu do IKT, saj je precej zapleten in morda ne najboljši. Že sama definicija IKT mi je namreč delala precej težav, saj je zelo široka in je bilo težko pomisliti na vse, saj je področje tehnologije res ogromno.

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost