IMAGINARY STREET – Vektorska grafika

Za projektno nalogo izdelovanja vektorske grafike sem se odločila za upodobitev zanimivega, barvnega in ilustrativnega mesta, pri katerem je večji fokus pri izdelovanju bil na čistosti in jasnosti posameznih ploskev, kot pa senčenje, teksturiranje in realistično prikazovanje podob z grafično tablico. Za izdelovanje sem uporabila aplikacijo Linearity – Curve, ki sem jo v preteklosti že uporabljala ampak ne dovolj, da bi poznala že vse funkcije, zato mi je ustvarjanje v tem programu bilo precej novo.

Postopek

Najprej sem odprla novo datoteko v formatu A2 in začela s risanjem Lineart-a v prvi plasti oz layer-ju. Z funkcijo Pencil sem začela z pozicioniranjem ceste in nato dodala par ravnih linij z črno barvo, da sem dobila približno zasnovo, kje bodo na sliki stale hiše.

Composition by Jukotart is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem naprej ulici z funkcijo Pencil v črni barvi dodajala različne predmete, stene, okna, vrata in podrobnosti, da sem dobila zanimiv motiv, s katerim sem bila zadovoljna.

Lineart by Jukotart is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ko sem končala z stavbami v odspredju, sem zmanjšala debelino črte funkcije Pencil in narisala še obrise stavb v ozadju, luno in zvezde ter začela z barvanjem posameznih ploskev v drugem Layer-ju, ki sem ga postavila pod prvim. Prav tako sem iz ulice s uporabo fukcije Eraser zbrisala dele ceste in tako iluzionistično ustvarila kamnito teksturo tal.

Backround by Jukotart is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V drugem layer-ju sem tako vse oblike pobarvala s poljubnimi barvami, tako, da sem začela z večjimi površinami in nato preko njih pobarvala manjše.

Coloring by Jukotart is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za končne detajle izmišljenega mesta sem Colorpick-ala barvo lune in znižala prosojnost in nato v tretjem layer-ju, ki je nad drugim, kjer so barvne ploskve in pod prvim, kjer je lineart, narisala linije okoli lune. Prav tako sem narisala, preko pobarvanih tal in par poljubnih objektov, nekaj linij, ki služijo dodatni zanimivosti motiva.

Pencil stroke by Jukotart is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Layers by Jukotart is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Final added details by Jukotart is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Refleksija

Pri projektni nalogi sem se veliko naučila za risanje z uporabo vektorske grafike. Seznanila sem se z različnimi funkcijami programa Linearity, saj sem ga do sedaj uporabljala samo za različne napise, pri katerih je bilo pomembno, da so narisani brez tekstur, ki lahko včasih uničijo vidljivost in kakovost motivov. Imela sem dovolj časa za izdelovanje motiva, ki sem si ga zamislila za projektno nalogo, ampak, če bi imela še več časa bi se posvetila odkrivanju lastnosti funkcij, ki jih do sedaj še nisem uporabila, saj mislim, da je za veliko namenov vektorska grafika bolj praktična in funckionalna kot rastrska. Največ časa sem posvetila risanju lineart-u, saj sem želela izkorisiti kvaliteto čistosti linij za ustvarjanje kompleksnejšega motiva, pri katerem za zanimivost, niso potrebne teksture, senčenje in mehkost ampak čimveč različnih linij. Opravljeno projektno nalogo ocenjujem kot odlično opravljeno, saj sem veliko časa porabila za izbiranje motiva in kompozicije pri katerem bi lastnosti vektorske grafike lahko izkoristila na najbolj praktičen način, kar pa mi je uspelo. Pridobljeno znanje mi bo prišlo prav na poklicni poti za risanje različnih design-ov, pri katerih je bolj kot teksturiranost pomembna čistost. Ostale zahteve projektne naloge pa sem že osvojila pri izdelovanju rastrske grafike, zato je pisanje postopka in licenciranje steklo hitreje, kot pa ko sem s tem prvič bila seznanjena. Najljubše mi je pri projektni nalogi bilo barvanje posameznih ploskev, saj me je lineart spominjal na zanimive pobarvanke, ki sem jih zelo rada barvala v otroštvu. Najmanj pa sem uživala v navajanju licence pri posameznih slikah ter opisovanju ustvarjalnega procesa. Projektna naloga je bila jasna in sem s svojim izdelkom zadovoljna, zato ne bi spreminjala ničesar.

Final artwork by Jukotart is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost