RIbje mesto- Taja Malnar

ribje mesto-končni izdelek
Ribje mesto © 2022 by Taja Malnar is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Vektorska risba mi je povzročala najprej manj težav, kot sem pričakovala a nato kmalu več. Ker sem se odločila za temo mojih obeh risb in sicer ribe pri neobičajnem početju sem tu uprizorila mirnejši prizor od rastraskega ribjega pokra. Najprej sem skiricala risbo, z postavitvijo in liki ki se bodo v njej nahajali. Skico sem fotografirala in vložila v ozadje programa Inkscape. Zaradi skice ki mi je nosila nalogo ozadja sem lahko figure lažje narisala najno.

Delo sem začela na sredini z modro ribo, ki je prelena, da bi hodila ali se vozila z kolesom ali avtomobilom. Nosi jo stara gospa. Najprej sem naredila onovno formo z večimi kliki, ki sem jih nato oblikovala, da ni figura imela ostrih robov. Nato sem naslikala obliko luskice, ki sem jo nato kopirala v funkcijo spreja in jo tako na najlažji in najhitrejši način pomnožila. Enako sem stoprila z preostalimi luskami in talnimi ploščicami.

layers
Ribje mesto-layers © 2022 by Taja Malnar is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Nato sem oblikovala še ostale figure na podobenj način. Vse figure sem najprej narisala v dručanih barvah in jih kasneje prebarvala, da barve delujejo bolj harmonično. Ko sem ugotovila, da lahko same poti objektov premikam po lazerjih je bila moja naloga še lažja. Tako sem naredila 4 layrje po katerih sem like premikala, da sem dobila ustrezno prekrivanje.

delovni ekran
Ribje mesto-brushes © 2022 by Taja Malnar is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Refleksija

Ko sem delo dokončala sem ga shranila in izvozila. Tu sem imela več težav. nikakor mi ga ni hotelo izvoziti kot sliko. Večkrat sem morala delo exportati, da mi ga je shranilo kot jpeg. Vmes sem imela že trenutek obupa in sem naredila posnetek zaslona in končala. A na koncu mi je le uspelo in s svojim delom sem bila zelo zadovoljna. Če bi imela za delo več časa bi verjetno mesto postalo malce bolj nagužvano z mnogimi ribami na ulici. Menim, da je delo izdelano korektno in pregledno in da je vektorska grafika pokazana v pozitivni luči.

Intako sem se nekaj naučila, čeprav sem se močno namučila. Verjetno zaradi boljšega poznavanja rastrske risbe in zame lažje uporabe le te, v osebnem in poklicnem življenju prav hitro ne bom spet segla po vektorski risbi. A vseeno se mi zdi znanje uporabe Inkscape-a in s tem vektorske risbe uporabna veščina, za katero sem vesela, da sem se jo naučila. Projekt ima jasna navodila, totalno jih razumem.

Utemeljitev Motiva

Motiv sem izbrala, saj so pri vektorski uporabljene ploskve, deluje podobno kot kolaž ali sestavljanka. Ribje mesto je motiv, ki ne potrebuje gradientov in deluje kvalitetno in dokončano kot ploskovno delo. Sence, ki na delu delujejo najbolj rastrsko so narejene z ploskvijo kateri sem le povečala transparentnost.

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost