Vektorska grafika – Stvarjenje sveta

Delo po katerem sem ustvarjala:

Za osnovo sem si izbrala delo, naslikano z akrilnimi barvami na kamen. Ker so sestavni deli dokaj preprosti, se mi je zdelo primerno za vektorsko grafiko. Format in podlago sem nekoliko spremenila in jo poenostavila, saj ta v resnici ni popolnoma raven.  Ker moj namen ni bil ustvariti nekaj, kar bi izgledalo popolnoma realistično, je bila izbira takšnega dela, za vektorsko grafiko, kljub velikim barvnim odtenkom in zglajenimi prehodi med njimi, primerna. Z vektorsko grafiko sem se že srečala, čeprav ne s programom InkScape, katerega sem uporabljala v tem primeru.

Izvedba projekta:

 Sprva sem morala osnovno fotografijo nekoliko odelati in si določiti format. Za oblikovanje rok sem uporabila kar like, ki sem jih s pomočjo linijskih točk preoblikovala v željene oblike. Sestavila sem jih iz več delov, da sem lahko posamezne dele množila in jih znova preoblikovala in jih uporabila tudi za druge roke.
Za lažjo preslikavo, sem pri oblikah začasno zmanjšala prekrivnost.
Ko sem dobila končno obliko rok sem dodala ozadju efekte. Za snovno barvo ozadja sem uporabila kar originalno barvo kamna, saj se mi je zdela najbolj primerna. Z orodjem za poravnavanje in razporeditev sem točno na redišče ozadja postavila bel krog, z zamegljenimi robovi, da je nastal nežen prehod med osnovno barvo ozadja in belim, osvetljenim delom v sredini. Prav tako sem v središče dodala še zvezdo s štirimi kraki, ki ponazarja svetlobni sij. Tudi zvezdo sem nekoliko zamegljila, da ne izstopa iz ozadja.
Ko sem končala z ozadjem, sem rokam dodala volumen. To sem dosegla s vsetlejšimi in tenejšimi oblikami, katerih robove sem zameglila, da se združijo z barvo roke. Kjer sem želela, da osvetlitev ne bil bila tako močna, sam zmanjšala prekrivnost, da je skozi prosevala temnejša barva.
Ko so roke dobile končni izgled, sem jim določila mesto na podlagi, jih nekoliko povečala in podaljšala.
Nato sem rokam, s pomočjo oblik, dodala simbole njihovega elementa: element vode – rahlo valovita voda; element zraka – veter; element ognja – ogenj in plamene; element zemlje – listje, kot zelenje).
Na koncu pa sem v središče dodala le še eno zvezdo, kot že prej, le nekoliko manjšo in bolj opazno.

Končni izdelek:

 

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Refleksija:

Že takoj ob seznanitvi s projektno nalogo, sem se je zelo veselila. V peteklih letih sem že ustvarjala vektorsko grafiko in vedno se mi je zdela zanimiva. Seznanila sem se z novim programom (InkScape) in naučila nekaj novih funkcij. Bila pa sem vedno mnenja, da si pri programih za vektorsko grafiko omejen pri ustvarjanju, vendar sem pri tem projektu ugotovila nasprotno. Zadala sem si malo bolj kompleksno nalogo, z namenom, da poiskusim še nova orodja, ki jih še nisem uporabljala.

S končnim izdelkom sem zadovoljna, če pa bi imela na voljo še več časa, bi dopolnila še ozadje ob robovih in dodala nekaj podrobnosti na rokah (osvetljeni deli in sence). Prav tako menim, da je bila izbira osnovne slike prava in bila primerna za obdelavo v vektorski grafiki.

Kot tudi pri ostali projektih pri tem predmetu, mi je bilo všeč, da je bila izbira motiva in teme na naši strani. Zdi se mi da tako delaš z večjim veseljem, četudi te delo s tehnologijo ne veseli preveč. Nalogo si lahko “prilagodiš sebi”, da ikoristiš svoje prednosti in delaš na tem, da se na nevsiljiv način naučiš tudi drugih tehnik, ki te sicer ne zanimajo ali celo odbijajo. Zdi se mi prav, da se kot likovni pedagogi seznanimo z raličnimi tehnikami in programi, da lahko kasneje svoje znanje delimo naprej med otroke. Prav tako pa nam bodo ti programi lahko koristili tudi pri lastenm izražanju in ustvarjanju.

Projekta ne bi spreminjala, saj mi je všeč njegova zasnova. Všeč mi je, da imamo projektno delo možnost opravljati na vajah, lahko pa ga dokončamo tudi doma, kar mi je ljubše, saj se tako spraviš ustvarjati, ko si res pri volji.

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost