Storitve spleta 2.0 (Nejc Smrtnik)

Storitvi, ki bi jo uporabil pri likovni vzgoji, sta YouTube in DeviantArt. YouTube je spletna stran kjer si lahko ogledaš od raznih posnetkov kot so glasba pa vse do raznih potekov kot so animacija, uporaba Photoshopa itd. ter je namenjena tudi objavljanju lastnih del. DeviantArt pa je nekak spletni dnevnik prav namenjen likovnim delom (slikam, animacijam,…) kjer lahko poleg tega objavljaš tudi razne forume. Te dve storitvi sem si izbral zaradi tega ker sta dovolj pregledni ter lahki za uporabo.

Aktivnost, ki bi jo uporabil je animacija ter se nanaša na tretje vzgojno-izobraževalno obdobje, to se pravi na učence od sedmega do devetega razreda. Zdi se mi da so otroci pri taki starosti še najbolj seznanjeni s sodobno tehnologijo, ter se še najhitreje učijo in spoznavajo nove računalniške programe. Preko Youtube- a bi si ogledali razne postopke kako animacija nastane, ter jo na DeviantArt-u ali na tem spletnem mestu tudi objavili. Če bi animacijo objavili na Youtube bi morali na DeviantArtu-u priložiti naslovno sliko ter jo s pravilnimi značkami tudi označiti, poleg tega pa jo tudi pravilno zaščititi ter zraven priložiti povezavo do animacije. Če so delali v skupini, mora tisti ki je objavil delo, v opis označiti vse sodeluječe z imenom in priimkom ali pa z njihovo ikono ki je nanjo priložena povezava do njigovega DeviantArt bloga. Za na konec pa bi morali napisati tudi kratko refleksijo (kako so prišli do ideje, kako je bilo vse skupaj zasnovano, kaj jim je povzročalo probleme itd.) na forumu ki se nahaja na Deviantartu. Priložiti bi morali slike s postopki ter naslovno sliko in nanjo narediti povezavo do originalnega dela (naslovna slika ali animacija če je bila ta objavljena na te spletni strani).

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Kar bi pričakoval od učencev po kurikulumu, je da si znajo sami zastaviti problem, ga obrazložiti, barvno uskladiti, ter biti kritični do samega sebe in do drugih. Cilj tega je tudi zaščita slik, saj se otroci take starosti še ne zavedajo glede kraje avtorskih del ali izrabe njihovih lastnih slik. Sam naslov animacije bi bil omejen a vseeno dovolj odprt za individualne načine izražanja (Barva, Emocije,..). To so leta, ki prežijo na čustvih, interesih ter na zanimanju za likovne stvaritve in načinih izražanja. Animacije bi bile lahko abstraktne ali pa jasne in premišljene. Animacija bi bila lahko digitalna ali pa tradicionalna(risba, stop motion- kip, lutke, lego kocke itd.) in poslikana, saj moremo razumeti da nima vsak dostopa do digitalne tablice ali drugih predmetov ki bi mu to omogočalo. Delali bi v računalniški učilnici, tam risali, poslikali, vstavljali izdelke v programe, saj nima vsak dovolj zmogljivega računalnika ali denarja za določene programe. Ocenjeval bi na podlagi kriterijev, ki so si jih zadali kot razred v celoti npr. namen, sporočilo, ali bodo uporabljali samo primarne barve, itd. Saj so v takih letih da se popolnoma zavedajo kje je njihov minimum in maksimum ter skupno naredijo kriterij se socializirajo, medsebojno sporazumejo, kar bi ga tudi pregledal ter odobril če bi bil ta primeren. Ocenjeval bi tudi na podlagi značk, ali so primerne, ali je kakovost slike primerna za spletno uporabo, ali so naredili povezavo za animacijo, primerna zaščita slike, zagovarjanje lastnega dela itd. Refleksija bi bila kot nek dodatek, pogled skozi njihovo razvijanje do končnega projekta ter na podlagi tega opazil posameznikovo razvijanje in mišljenje.

Kar se tiče glede storitve spleta 2.0 sem se seznanil že v osnovni šoli, kot so Youtube, Wikipedija, DeviantArt itd. Vendar glede kraje slik, ne zanesljivi podatki, copyright in podobno, sem se podrobneje poglobil šele na fakulteti. Moje mnenje glede tega je, da bi se morali to vse naučiti že v osnovni šoli. Da otroke seznanijo z nevarnostmi, krajo izdelkov, krajo fotografij, … saj dan danes ima skoraj že vsak najstnik in otrok dostop do telefona in do raznih aplikacij,  kot so Facebook, Twitter itd. vendar se ne zavedajo še vseh funkcij za varno objavljanje in bi jih bilo s tem čim prej dobro seznaniti. Storitvi, ki sem si ju izbral menim da sta za otroke odlični, saj sta izjemno lahki za uporabo, s tem pa lahko svoje likovne izdelke pokažejo vsemu svetu. DeviantArt se mi zdi še posebaj zanimiv saj na njemu najdeš toliko zanimivih del, da tako otrokom kot odraslim ne primankuje inspiracije.

 

Viri:

Ministrstvo za šolstvo in šport , Program osnovna šola, Likovna vzgoja, Učni načrt (b.d.): http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/podrocje/os/prenovljeni_UN/UN_likovna_vzgoja.pdf 

Wikipedija – Splet 2.0 :  https://sl.wikipedia.org/wiki/Splet_2.0

Wikipedija – Blog : https://sl.wikipedia.org/wiki/Blog

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost