Jaz v svetu pravljic (Tija)

 

Sem Tija Senjur; navdušenka nad barvami, čopičem in vsako čarovnijo, ki nastane ob združitvi teh dveh. Prihajam iz manjše prekmurske vasice, kateri ne manjka radoživih preprostih ljudi in dobre volje.

Če malo pomislim pridem do spoznanja, da so mi življenjsko pot izbrali Maček Muri, Sovica Oka, Tri botre lisičice in mnogi drugi risani junaki s katerimi sem preživljala svoje otroštvo. Pred spanjem sem poslušala pravljice iz knjig in Cicibana dokler mami ni zmanjkalo sline, da bi brala naprej. Otroške knjige z ilustracijami Jelke Reichman, Delie Ciccarelli, Liljane Praprotnik Zupančič so polnile moje police ob vsakem rojstnem dnevu, obisku zobne miške in božiču.

Še danes; po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana je moj svet umetnosti večinoma poln pisanih barv in otroške igrivosti, ki je nikoli ne bom dala iz sebe. Najbolje me opiše moja soba, ki je hkrati moj atelje za ustvarjanje in popolni odklop od sveta. V njej vsekakor ne bo nobenega reda; tudi če se odločim pospraviti stvari bo v trenutku, ko na plano prinesem platno nastal popoln kaos. Oče se je v začetku še trudil ohraniti kakšno belo steno brez žebljičkov, nalepljenih CD-jev, lovilcev sanj in ilustracij, a je kmalu obupal. To sem jas. Zadržano dekle, ki komaj čaka, da se zapre v “svojo sobo” barv in pravljic in sanja kako se bodo vrata sobe počasi odpirala, da bo lahko širše delila svojo umetnost.

V veliko veselje mi je  delati z otroki in ustvarjati, kar me je pripeljalo do odločitve, da se vpišem na študij likovne pedagogike. Pritegnilo me je delo na več področjih umetnosti, ki jih obsega študij na Pedagoški fakulteti, kajti nimam še izbranega sloga, niti smeri v katero bi se bolj podrobno usmerila in jo razvijala.

Zelo rada prizkušam nove stvari kar se tiče kulinarike, ogledov naravnih znamenitosti, preizkušanja različnih materialov za ustvarjanje itd.  Če bi mogla napisati seznam potovanj, ki jih želim v življenju doseči, na mojem listu vsekakor nebi našli velemest kjer bi se čez trg prebijala v množici kričečih ljudi. Navdušili bi me kraji kjer se človek lahko sprosti, se obleče v trenerko, vzame nahrbtnik  in se s fotoaparatom odpravi na avanturo odkrivanja naravnih čudes. Tisti, ki bi vsaj na hitro pregledal moj sezam predvajane glasbe in prenos filmov bi ugotovil, da sem nepogrešljivi romantik, ki vselej poskrbi za vzdušje s prižgano svečko in toplim čajem.

Da ne povem vsega, se tukaj moja malenkost zaključuje; več lahko s časom odkrijete sami.

Creative Commons licenca

 

 

 

 

 

 

 

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Creative Commons licenca

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

 

IKT in jaz

Iskreno, nisem ljubitelj računalnika. Čeprav mi je tečno literaturo iskati po različnih knjižnicah se še zmeraj raje učim iz fizičnih knjig. Dokler smo v osnovni šoli računalnik uporabljali le še za powerpoint predstavitev  se je vse zdelo super, saj je bilo to nekaj novega in smo kot otroci radi pokazali, da znamo uporabljati različne prehode in ozadja v predstavitvi. Zdaj si več ne predstavljam navadnega vsakdana, ki bi potekal brez računalnika ali pametnega telefona. Končala sem srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, kjer sem bila usmerjena v modul »grafično oblikovanje«, a se zaradi preveč dela na računalniku in zaradi težav z očmi nisem odločila za nadaljevanje šolanja v tej smeri. Uživam v risanju na papir namesto na grafično tablico in ne moti me, če se ob delu umažem z glino ter umazanijo spravljam s svojih rok še dva dni po tem.

 

REFLEKSIJA

Nisem pričakovala, da se bomo na vajah učili dela s programi za ustvarjanje in sem glede tega zelo pozitivno presenečena saj smo se glede tega v srednji šoli morali znajti sami. Zdi se mi, da s tem pridobivamo za nas zelo uporabno znanje, saj bo hočeš ali nočeš tehnologija še naprej napredovala in bomo tudi svoje učence učili kako se umetniško izražati s pomočjo tablic in računalnikov. Zelo uporabna znanja so tudi kako avtorsko zaščititi sliko preden jo objavimo na splet in katere slike drugih lahko mi uporabljamo za osebne in študijske namene; temu se na splošno posveča mnogo premalo pozornosti.

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost