Jaz sem Valentina.

Lepotica in zver-skica
Lepotica in zver-skica

Kako se je vse začelo?

Moje prvo srečanje z umetnostjo je bilo, ko sem pri štirih letih stopila skozi vrata glasbene šole v Postojni ter se preizkusila v baletu. Čeprav se je strast do umetnosti skozi leta le še stopnjevala, si kljub temu kot osnovnošolka nikoli nisem predstavljala, da me pot pripeljala sem, ker sem danes.

Moj prvi baletni nastop

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Ime mi je Valentina in sem študentka na pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer likovna pedagogika. Trenutno živim tu v Ljubljani, drugače pa prihajam iz Narina. Moja velika strast je risanje, šivanje ter fotografiranje.

Nekaj mojih fotografij si lahko pogledate na spletni strani instagram.

IKT V MOJEM ŽIVLJENJU

Računalnik nikoli ni bil moja velika strast in posledično nisem imela veliko znanja o tem, kaj informacijsko-komunikacijske tehnologije sploh so. Najprej se mi je ta predmet zdel kot velika uganka, vendar, sem s spoznanjem pojma IKT ugotovila, da sem se le s tem srečala že pri prvem spletnem iskanju. Verjamem, da mi bo pridobljeno znanje pri tem predmetu, kot bodoči pedagoginji velikokrat prišlo prav, saj je razvoj tehnologije danes zelo napreden, internet pa je postal del današnjega vsakdana. Šolskih ur si namreč, brez uporabe spletnih strani ne moremo več predstavljati. Profesorji med predavanji uporabljajo powerpoint, na katerem so slike, ki so jih dobili iz spleta, pa tudi marsikatero informacijo, ki ti, če je povzeta iz strokovnih besedil, popestri ure. Tudi redovalnica ni več vodena na roke, temveč je v uporabi eAsistent. Pridobljeno znanje pa bom lahko koristila tudi izven pedagoških voda. Torej znanje o pravilni rabi interneta je pomembno, saj se življenje v današnjem času močno navezuje nanj.

REFLEKSIJA

Znanje, ki sem ga pridobila v tem času se navezuje na kar nekaj spletnih strani, ki pa zajemajo različno spletno tematiko. Kot prvo sem se naučila odstopati do spletne strani creativecommons ter s tem tudi kaj pomeni avtorska zaščita pod slikami, zakaj jo posameznik sploh uporabi, kaj pomeni določen znak licene, kakšne slike sploh lahko uporabim v prestavitvah in zame najbolj pomembno, kako svoje slike pravilno avtorsko zaščititi in tudi kaj narediti v primeru, če nekdo izrabi tvoje delo. Druga spletna stran, ki sem se jo naučila uporabljati je bila splet arnes. Tu sem se naučila samega objavljanja na spletišče, oblikovanje svojih objav, vstavljanje slik, njena izbira velikosti ter kako kategorizirati objavo. Seznanila sem se tudi z dvema spletnima stranema pixabuy in pexels, ter kako iz njiju prenesti slike.

Slika (moj prvi nastop) je posneta z mobitela, zato nima ravno dobre ločljivosti. Če bi imela več časa bi ga porabila za izboljšanje le te. Dodala pa bi še kakšno sliko, ki sem jo objavila na instragram. Čas bi namenila tudi bolj poglobljenem opisu sebe ter predstavitvi svojih umetnostnih del. Drugače pa pri nalogi ne bi spremenila ničesar, saj sem svojo objavo oblikovala tako, kot sem želela.

Glede na to, da je pri iskanju službe spletna identiteta ena prvih stvari, ki jo vsak preveri, sem največ časa porabila pri ustvarjanju svoje spletne identitete. Sama na spletnih omrežjih sebe ne objavljam rada in želim ostati čim bolj anonimna. V svoj opis sem tako navedla stvari, ki so že tako znane širši javnosti.

Pridobljeno znanje pri tem predmetu bom lahko uporabila pri pisanju vseh seminarskih nalog, ki me čakajo tekom študija.  Na svoji poklicni poti pa bom to znanje lahko prenašala na mlajše generacije ter jih seznanila o s tem kako pomembno je upoštevanje licenc, ki so navedene pod nekim iskanim gradivom, kako pravilno poiskati želeno gradivo ter predvsem to, kako naj sami zaščitijo svoje objave. Svoje znanje bom lahko uporabila tudi izven pedagoških voda. Sedaj, ko sem seznanjena kakšne pravice mi pripadajo pri objavljanju na spletu in kako svoja dela zaščititi z želeno licenco, lahko dela brez strahu pred zlorabo objavim na splet.

Pri izdelavi te seminarske mi je bilo najbolj všeč razmišljanje o pomembnosti in uporabnosti IKT-ja v mojem življenju saj sem se šele tu nekako spoznala kako hitro sem se s tehnologijo srečala, kako se je tekom mojega življenja spremenila in kako je danes prisotna na vsakem koraku. Le to namreč uporabljamo takoj, ko vstanemo, med potjo na faks, na faksu, iz faksa, pred spanjem… Zadnji del seminarske pa je zelo zamuden, še posebej ta del, ki ga ravno pišem zato mi je ta del manj všeč.

Mislim, da ta projekt omogoča širše razmišljanje na dano temo. Omogoča prosto oblikovanje le te, za kar lahko uporabljamo svojo kreativnost. Projekt mi je bil zanimiv in všeč, zato ne bi v definicij tega projekta spremenila ničesar.

 

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost