Of light and shadow – Digitalna zgodba

Refleksija:

Za predstavitev digitalne zgodbe sem se odločil za poenostavljeno animacijo. Naslov animacije je: Of light and shadow, kajti naslov naloge je bil kontrast. Kontrast sem v animaciji prikazal v smislu barve (črno,belo),svetlobe (temno,svetlo) in pa spola (ženski,moški). Uporabil sem te tri faktorje ker so si kljub popolni raznolikosti še kako zelo podobni. Vsi trije našteti faktorji nimajo slabega ali dobrega pomena, imajo le svoje lastnosti po katerih jih prepoznamo. A so prepoznavni še toliko bolj ker imajo svoje popolno nasprotje. Eno ne more delovati brez drugega, (svetlo,temno).

Prav tako je kontrast prikazan v zvokih kateri so na začetku animacije. Ob pogledu na belo barvo občutimo svetlobo in posledično z njo povezujemo visoke oz. glasnejše zvoke. Zato sem pri beli barvi uporabil šum a sem mu za razliko od črne rahlo zvišal zvok in pojačal napetost. Pri črni barvi pa sem uporabil bolj globok in zamolkel šum saj nam črna predstavlja noč, oz. nižje, temnejše in tišje zvoke. Ob poteku kasnejše animacije pa sem uporabil oba šuma skupaj in dodal nekaj efektov da se zvok stabilizira nekje v sredini, med nizkim in visokim tonom.

prav tako sem uporabil malenkost glasbe katero sem zaigral na ukulele. Vse zvoke sem posnel z pametnim telefonom in jih rahlo obdelal v programu Audacity.

Za risanje animacije sem se odločil za način frame by frame kar pomeni da se animacija tvori z hitrim premikanjem posameznih slik. Stil animacije je močno popačen saj se črte nenehno gibljejo in ne stojijo na miru kar da animaciji nekoliko prepostejši videz a ima vseeno svoj čar, saj nenehno spominja na otroške sličice ob robu zvezka s katerimi smo vsi že v mladih letih ustvarjali naše male animacije. Vse sličice so narisane v programu Krita in so tam prav tako animirane saj program ponuja opcijo več vrstne animacije.

Na koncu sem animacijo še združil z zvokom v programu OpenShot video editor kateri pa je namenjen obdelavi posnetkov. Deluje na podoben princip kot windows movie maker.

 

Celotna naloga mi je bila zanimiva. Kljub temu da predznanja o animaciji prej nisem imel sem nalogo sprejel kot iziv da se poučim o osnovah izdelave animiranega posnetka. Izbral sem lažjo metodo animiranje saj nikjer nisem vključil veliko gibanja ali govora h kateremu bi moral prilagoditi zvok kar pa je že stvar nadpovprečnega znanja. Naloga me je navdušila nad animacijo in prepričan sem da bom za naslednjo animacijo poiskušal vključiti še več pridobljenega znanja, in da bom vanjo potopil več časa. Prav tako bi se rad preizkusil v bolj nazornih temah saj sem zaradi prostosti izdelave močno stiliziral celotno animacijo in jo nevede naredil precej abstraktno. Prikazuje le kontrast v obliki kot sem jo opisal prej, a sem prepričan da bo vsak ki si jo bo ogledal imel o njej popolnoma svojo predstavo.

Končni izdelek:

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna.

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost