Moja prva spletna objava

Živjo!

Sem Jerca. Rada imam hribe in kavo. Trpim za sindromom zadnjega momenta, saj nisem prepričana, da sem že kdaj v življenju karkoli naredila prej kot zadnji trenutek. Kadar ne lovim zadnjih minut oddajnih rokov me zanima umetnost. Vse vrste, od plesa do gledališča, besedne in likovne umetnosti. Prilagam še sliko morja, kamor tudi rada grem.

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

REFLEKSIJA – IKT V MOJEM ŽIVLJENJU

Spadam v generacijo, ki je že od malega v stiku s tehnologijo. V resnici ne vem, ali v tem vidim več pozitivnih ali negativnih lastnosti. Kot otrok nisem veliko časa preživela za računalniškim ekranom. Včasih sem kaj narisala v Slikarju, igrala kakšno igrico, drugače pa sem raje počela druge stvari. Šele v najstniških letih sem se začela zares spoznavati s tehnologijo in jo začela redno uporabljati. Večkrat sem že pomislila na ustvarjanje z grafičnimi programi, pa nisem nikdar zares začela, dokler nismo pri predmetu IKT dobili naloge ustvariti vektorsko in rastrsko grafiko. Ti dve nalogi sta mi bili med nalogami predmeta najljubši.

V sklopu tega projekta sem prejela veliko novih informacij. Najpomembnejše se mi zdi pridobljeno znanje o licencah, saj se prej nisem dovolj zavedala njihove pomembnosti. Prav temu sem tudi posvetila največ pozornosti, ko sem v svojih prispevkih fotografijam dodajala licence s pomočjo ustvarjalca Creative Commons. Naučila sem se prepoznati licenčne označbe objavljenega materiala in tudi, kako lahko sama zaščitim svoje delo. Spoznala sem tudi stran s prosto dostopnimi fotografijami Pixabay, ki jo sedaj redno uporabljam tudi izven študijskih nalog.

Novo mi je bilo tudi objavljanje prispevkov na spletišče in označevanje le teh. Posebno oznake in uvrstitev prispevka v ustrezno kategorijo se mi prej ni zdelo tako pomembno, zdaj pa vidim, da bi bil brez tega blog popolnoma nepregleden.

Že zdaj sem opazila, da mi pridobljeno znanje pride prav tudi izven projekta, saj kot sem že omenila, večkrat uporabljam stran Pixabay. Znanje o licencah bom gotovo uporabila v prihodnje, če bom želela objaviti svoje delo. V pedagoškem poklicu pa mi bo prišlo prav, da bom lahko učencem razložila pomen licenčnih oznak in jih opozorila na morebitne kršitve. Lahko jim bom predstavila Pixabay in druga temu podobna spletišča.

Pri nalogi mi je bilo najbolj všeč, da smo pridobili uporabne in praktične informacije, ki so pravzaprav nujne za varno in pravilno uporabo spleta. Če bi imela več časa bi se morda spustila v razmislek o mojem odnosu do tehnologije, kje vidim prednosti in kje slabosti, kje je zdrava meja uporabe.

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost