Vektorska grafika: Luno

 

Pri predmetu IKT smo se poleg rastrske ukvarjali tudi z vektorsko grafiko. Vektorska ima za razliko od rastrske bolj ostro ločene prehode in linije, ki jih je enostavneje oblikovati, če nimaš grafične tablice in si odvisen od računalniške miške. Z njo je tudi lažje ustvariti enostavnejše oblike, prav zato se jo uporablja za izdelavo logotipov. Za izdelavo smo uporabili prosto dostopen program inkscape.

Grafiko sem izdelala na podlagi črno-bele fotografije portreta, ki sem jo naložila iz spletne strani Pixabay.

POTEK IZDELAVE

Izbrana fotografija je načeloma bolj primerna za rastrsko grafiko, kakor za vektorsko, saj je polna detajlov in mehkih prehodov ter je zelo natančna. Zato sem se odločila, da bom ta portret poenostavila v bolj enostavnem, geometrijskem stilu, ki je primeren za vektorsko grafiko.

Najprej sem sliko uvozila v program, nato pa sem portret obdelovala po delih. Začela sem pri njegovi obleki. Uporabljala sem dve funckciji- riši krivulje in ravne črte ter Ustvari pravilno Bezierovo pot. Z njima sem obrobila vsako obliko na fotografiji in večinoma tudi obliko vsake sence. Vsaka oblika, ki sem jo obrisala, je potem dobila polnilo svoje barve, ki sem jo dodala kar enostavno s klikom na eno izmed barv v spodnji glavni paleti. Tukaj sem v izdelku združila večino svojih najljubših barv.

Licenca Creative Commons

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Licenca Creative CommonsThis work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 

Ko sem obdelala vse linije in barvne ploskve na modelu, sem se lotila ozadja. Najprej sem malo eksperimentirala s funkcijo Zapolni zaključena območja, kar se vidi na spodnji fotografiji. Vse skupaj v ozadju je izgledalo nekako abstraktno in pojavljale so se mi linije, ki sem jih pred barvanjem ozadja s svetlo modro naredila z uporabo oranžne barve in funkcije Prši po predmetih s kiparjem ali slikarjem.

Licenca Creative Commons

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Potem sem se odločila, da želim da je ozadje bolj v kontrastu s portretom in ploskovito, zato sem izbrala živo rumeno barvo. Ker nisem znala z enim klikom zapolniti ozadja sem dodala novo plast in na njej zopet s funkcijo Riši krivulje in ravne črte obrisala vse, kar sem želela, da je rumeno. Se pravi obrisala sem vse zunanje linije portreta in okvir slike. S funkcijo Riši kroge, elipse, črte sem mu dodala še rožnat krog na mesto lica, da se sovpade z barvami na njegovi obleki in nekako prebije živo rumeno ozadje, da model še zmeraj pride do izraza.

Licenca Creative Commons

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Na koncu pa sem, zopet s funkcijo Riši kroge, elipse, črte, dodala še krog, zaradi katerega je grafiki naslov Luno. Dodala sem ga, ker mi ima mimika na obrazu človeka podobno pomirjujoč učinek kakor luna, in ker se klada s krogom za lice poleg vseh ostalih ostrejših geometričnih linij. Potem sem naredila zaslonsko sliko grafike in jo shranila na računalnik, ter jo ponovno uvozila v Inkscape, kamor sem jo uvozila v malo slabši kvaliteti, da sem dobila rahlo zabrisane linije. Nato sem vsako linijo zobet obrobila s prvotno funkcijo riši krivulje in ravne črte, da so linije nekako dobile vtis ¨odseva¨.

Licenca Creative Commons

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

KONČNI IZDELEK

 

Licenca Creative Commons

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

REFLEKSIJA

Tukaj sem se prvič v življenju srečala z vektorsko grafiko in mi je bila precejšnji izziv. Nisem vedela, kaj katerakoli od funkcij pomeni, zato sem se v ustvarjanje vrgla popolnoma eksperimentalno. Bilo mi je precej težje kot v Kriti, saj tukaj funkcije že na osnovi zahtevajo neko logično razumevanje podlage, da jih sploh lahko uporabiš. A po nekaj časa eksperimentiranja in ogledovanja YouTube posnetkov o programu sem se nekako znašla in uspelo mi je narediti, kar sem si želela.

Če bi imela več časa bi mogoče izdelku dodala kakšne nakazane sence. Največ časa sem posvetila ravno odkrivanju posameznih funkcij.

Kot s svojim prvim izdelkom v programu z vektorji, sem z narejenim zadovoljna in z veseljem bom še naprej odkrivala vektorje in ustvarjala v programih, saj sem se skozi delo zelo zabavala. Svoje znanje bom tako lahko uporabila na primer pri svojem logotipu. Vektorska grafika pri logotipih je zelo uporabna zaradi resolucije, ki se ne more pokvariti kljub temu, ali jo povečujemo ali manjšamo. Sigurno pa bom od sedaj naprej več ustvarjala tudi na računalniku, še posebej prav mi bo sposobnost z vektorji prišla pri mojem hobiju – izdelovanju motivov za tattooje, katere sem do sedaj zmeraj risala s prosto roko.

Kot učiteljica bi otrokom v šoli razložila razlike med rastrsko in vektorsko grafiko na podlagi prakse in ustvarjanja, ne bi se toliko ukvarjala s teorijo, saj jo je težje razumeti.

Pri projektu ne bi spremenila ničesar, všeč mi je bilo, da smo za vsak izdelek meli uvodno uro, kjer nam je profesorica predstavila osnove, ki smo jih potem samostojno razvijali in nadgrajevali.

 

 

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost