Animacija – Bananini piškotki

Pri zadnji, opcijski nalogi sem izdelala stop motion animacijo z naslovom Bananini piškotki. Zajemala sem fotografije postopka izdelave piškotkov in jih na koncu združila v video.

Začela sem tako, da sem si najprej cel postopek izdelave in fotografiranja zapisala na list papirja. Naredila sem načrt kako mora vse potekati in kako se morajo na koncu stvari premikati. Nato je sledilo fotografiranje. Postavila sem se v temen prostor, kjer sem imela le umetno svetlobo. Nad mizo sem nastavila fotografski stativ in moj fotoaparat Nikon D5300 z objektivom Nikkor 18-55 VR

Bananini Piškotki by Hei! is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

 Zajela sem 481 fotografij in jih združila v programu Power Director.

Bananini Piškotki by Hei! is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Uredila sem hitrost izmenjevanja sličic (označeno z zeleno) in dodala zvok. Glasbo sem poiskala na youtubu in je namenjena javnosti za uporabo na raznih videih. Nato sem posnetek le še shranila v mp4 obliki.

Bananini Piškotki by Hei! is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

ANIMACIJA – BANANINI PIŠKOTKI

Bananini Piškotki by Hei! is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA

V tem projektu sem prvič ustvarila svoj stop motion video in se spoznala s programom za montiranje videov. Naučila sem se tudi to, da je za nekatere stvari potrebno prej zelo premisliti in si narediti načrt, da stvar na koncu uspe kot smo si zamislili. Pri fotografiranju samega postopka pa sem se naučila kako zelo je pomembna natančnost. V mojem primeru sem stativove noge trdno prilepila ob tla, saj sem kmalu na začetku fotografiranja rahlo premaknila stativ in zopet sem morala fotografirati od začetka.

Če bi imela več časa, bi zagotovo izboljšala sam video. Pri montiranju bi uporabila več različnih zvokov in jih vključila v animacijo..

Za fotografiranje in montiranje videa sem porabila enako časa. Najprej sem veliko časa porabila za fotografiranje, sploh zato, ker sem hkrati pripravljala tudi piškotke. Nato pa sem veliko časa porabila ob iskanju primerne aplikacije za montiranje videov, učenju uporabe programa in šele nato samemu videu.

S svojim delom sem kar zadovoljna, čeprav bi bil lahko boljše tehnično dovršen, kot samo fotografiranje in obdelava animacije v programu.

Svoje znanje si želim uporabiti na poklicni poti. Sem mnenja da se današnji otroci veliko boljše učijo iz animacij, če pa je animaciji dodana še zanimiva glasba, je učinek učenja še toliko boljši.

Pri projektu mi je bilo najljubše fotografiranje in hkrati tudi malo manj ljubše. Fotografiranje je trajalo tako dolgo, da sem že izgubljala koncentracijo. Vmes pa se mi je spraznil fotoaparat, zato sem čakala, da se še ta napolni. A za konec so vse popestrili pečeni piškotki. Najsrečnejša pa sem bila takrat ko sem si na fotoaparatu zavrtela vse sličice, te pa so se že premikale kot prava animacija. Takrat sem vedela da mi je uspelo in, da je trud poplačan.

Med postopkom fotografiranja bi spremenila to, da bi fotografirala prek wifi povezave med mobilnim telefonom in fotoaparatom tako, da bi slike zajemala s pritiskom na telefon in ne fotoaparat. Ta funkcija bi mi omogočila da se fotoaparat ne bi premikal, kajti za vsak pritisk na fotoaparatu se je slika rahlo zamaknila in to je na animaciji vidno.

Držala sem se danega kriterija, a zagotovo bi bil izdelek lahko še boljši. Kljub temu pa sem zadovoljna, saj je to moja prva animacija in sem ponosna nanjo.

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost