Storitev spleta 2.0

Postavilа sem se v vlogo učitelja likovne umetnosti. Izbralа sem starost učencev od 7. do 9. razreda. Takrat so že v napredni fazi, kar se tiče tehnologije in komunikacije. Splet 2.0 je nekaj, s čimer se nove generacije spoznajo že v zgodnjih letih.

Da bi združila likovno umetnost in tehnologijo, torej Splet 2.0, sem najprej preučila učni načrt (kurikulum) za učence te starosti in nato izbrala temo, ki se nanaša na umetnost. Izbrala sem 4 umetnike, ki so resnično prepoznavni po lastnem slogu izražanja, tehniki, ki jo uporabljajo, in načinu ustvarjanja.

Umetniki so Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Claude Monet, Andy Warhol. Odločila sem se, da te štiri umetnike spoznam prek Youtube-a. Youtube je brezplačna storitev, ki jo učenci od 7. do 9. razreda že poznajo in bi jih motivirala, da se naučijo česa novega. To bi storili z uporabo kratkih video posnetkov, ki opisujejo in dobro ilustrirajo delo vsakega umetnika. Pričakujem, da bodo učenci prepoznali in ločili en slog od drugega.

Ko bodo informacije, ki jih vidijo in slišijo iz videoposnetkov na Youtube, obvladane, bodo vsi delali posamezno. Vsak učenec bo izbral papir, ki ga bom pripravila vnaprej. Imena vseh štirih umetnikov bodo na listih. Vsak bo dobil svojega umetnika. Naloga vsakega učenca je, da nekaj nariše v slogu umetnika, ki ga je dobil napisanega na listu. V tem segmentu od učencev pričakujem veliko kreativnosti. Na primer, narišite kozarec v slogu Moneta ali oblak v slogu van Gogha itd.

Druga storitev, za katero sem se odločila, je uporaba WordPressa. Skupaj z učenci bomo ustvarili spletni blog na katerem bo kasneje vsak od njih imel priložnost objaviti svojo risbo. Vsakdo bo imel pravico pogledati slike in hkrati glasovati za tisto, ki mu je najbolj všeč. Med njimi bo nastalo nekakšno tekmovanje, kar bo povečalo njihovo  željo in zanimanje.

Na voljo bodo štiri merila za ocenjevanje del, o katerih bodo študentje obveščeni.

1. Ali lahko zlahka prepoznamo za kateri slog gre.

2. Kompozicija dela.

3. Uporabljene barve (ki so značilne za same umetnike od katerih učenec črpa navdih).

4. Koliko glasov so dobili na lastni sliki

S to vajo se bodo naučili kako uporabljati Splet 2.0 na izobraževalni način. Verjamem, da bodo hoteli doseči dobre rezultate in da se bo prebudila njihova kreativnost.

Viri:

http://mizs.arhiv-spletisc.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/podrocje/os/prenovljeni_UN/UN_likovna_vzgoja.pdf
https://ucilnica.pef.uni-lj.si/pluginfile.php/3712/mod_assign/intro/storitve_omrezij_IKT.pdf
https://sl.wikipedia.org/wiki/Glavna_stran
(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost