KREIRAM NA SPLETU : /// /// ///

Ime mi je Zarja, stara sem 25 let, prihajam iz Maribora, vendar že peto leto živim v Ljubljani, saj je takšna moja izobraževalna pot tako nanesla. Težko bi konkretno opisala sebe, sem hkrati odtis okoljskih dražljajev, vzgoje in hkrati to, kar se vsake tolko časa zavestno odločim, da bi želela biti. Rojena sem v ta svet in ga želim čimbolj celostno podoživeti, raziskovati, plesati, vonjati, usvtarjati, poslušati. Že od majhnega obožujem morje, ljubim vonj po borovcih in lahek južni veter . Zelo sem hvaležna, da z starši že od malega hodimo skoraj vsako leto jadrati. Ta tradicija traja že več kot 20 let. Trenutno največ jadramo z bližnjimi prijatelji po Srednjem in Južnem Jadranu in vsako leto komaj čakam, da se vrnem tja, kamor moja duša spada.

prisluhni

Ugotavljam, da je polek vsesplosnega ustvarjalnega duha prisotna težnja po tem, da ljudem pomagam in jih usmerjam, zlasti tistim, ki jih ”povozi čas” ali tistim, ki jim je življenjo bolj malokrat naklonjeno. Eno obdobje sem delala kot socialna oskrbovalka na domu, pred tem pa v domu za ostarele.

Untitled"Untitled" by jah_min is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

IKT V MOJEM ŽIVLJENJU :

V osnovni šoli sem se prvič srečala s tehnologijo, ko nam je učiteljica predvajala videokasete v nižjih razredih. Uporabljali smo jo za gledanje dokumentarcev in kratkih prispevkov povezanih z snovjo. V višjih razredih so nekatere učilnice dobile hišne računalnike in tako je eden izmed prvih Windows programov katerega sem spoznala ravno ena izmed starejših verzij Worda. V 8 razredu osnovne šole sem prvič slišala za socialno omrežje Facebook in si ustvarila lasten profil. Naučila sem se osnovnih funkcij in uporabe programa Word, programa powerpoint in Excel sem pa spoznala komaj kasneje v srednji šoli.

Iz uporabe tehnologije, je moje otroštvo v času osnovne šole najbolj zaznamovala uporaba MP3 predvajalnika in moj prvi telefon – Nokia 1100 v oranžni barvi.

Uporaba tehnologije v izobraževanje je eksponentno narastla, vendar sem se od nekdaj posluževala bolj ”analognim” načinom pridobivanja znanja, iskanja informacij in komuniciranja. Kljub temu, sem se tekom študija navadila na to, da večino dela opravimo kar preko račulanika. Ogromno seminarskih nalog in predstavitev v Wordu in Powerpointu, glede na trenutno situacijo, ki traja že dobri dve leti, pa smo se bili vsi primorani seznaniti tudi z programi, kjer lahko izvajamo predavanja in sestanke kar na daljavo. Sem spadajo programi kot so Discord, Zoom, Microsoft Teams ipd.

Menim, da mi bo na poklicni poti prav prišlo vse, kar sem zgoraj naštela, vendar bi svoje znanje na tem področju podkrepila. Že lep čas sem se želela naučiti ustvarjati digitalno, bodisi oblikovati zvok, sliko ali pa neko tvarino, ki bi jo sicer narisala na list papirja. Pri predmetu smo se srečali z programi za grafično ustvarjanje Inkscape in Krita, kar je podkrepilo moje digitalno znanje in me pozitivno presenetilo.

REFLEKSIJA :

Pri izdelavi objave sem obnovila svoje znanje o uporabi licenc, kadar uporabljamo sliko, ki ni naša. To me opozori na to, da je sicer internet bogat z viri informacij in drugimi mediji, vendar kljub temu obstajajo določene omejitve, katere se je potrebno naučiti razbrati. V nadaljnem bom zagotovo bolj pozorna , preden bom uporabila tuj medij. V prihodnje mi bo to znanje prišlo prav, ker bom prav zagotovo morala ustvarili lastno spletno stran. Pomembno se mi zdi tudi to, da se umetnik zna tudi digitalno predstaviti in svoje delo predstaviti na način, kakršen je za današnjega človeka najbolj razširjen. Samopromocija je dan danes ključen proces, saj se trg vedno bolj razširja v spletno okolje in je vedno bolj dostopen preko socialnih omrežij.

Deli
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.