Rastrska grafika

Zasanjana Verity © 2022 by  Lea Marks is licensed under  CC BY-NC-ND 4.0

Za svoje projektno delo z programom rastrske grafike sem se odločila rekreirati sliko preteklega leta. Gre namreč za »tradicionalno umetnost«-akvarel in kot popolna začetnica v domeni digitalnega slikarstva, sem želela v okviru tega projektna eksperimentirati z različnimi efekti, ki z tradicionalnimi tehnikami niso mogoči.

Po izdelavi enostavne skice in postavitvi osnovnih barvnih ploskev sem se lotila kože rdečelase figure. Za vsako večjo barvno ploskev (lase, koža, draperija, ozadje…) sem ustvarila nov layer, da sem lahko slikala po delih, ne da bi brisala ostale elemente.

Delo s programom Krita mi je sprva povzročalo velike težave; že kak mesec dni  sem vadila slikanje s tablico, a sem to počela z drugim slikarskim programom, na katerega sem se že nekoliko navadila. Preobremenila me je velika izbira čopičev in drugih orodij, omejevalo me je tudi moje zelo površinsko poznavanje osnovnih funkcij tovrstnih programov. Po ogledu podanega video gradiva sem rešila večino dilem in skozi preučevanje dela drugih, bolj izkušenih umetnikov, sem poiskala odgovore na vsa svoja vprašanja.

Ko sem pridobila zadostno spretnost in poznavanje orodij sem skušala ustvariti zanimive teksture in efekte. Z uravnavanjem transparentnosti posameznih layerov sem ustvarila videz zabrisanosti druge (temnolase) figure, pege na koži rdečelase figure in iluzijo tekstur akvarela. Le to sem želela vključiti v sliko kot spomin na prvotno delo. Na zadnje sem se poigrala še s filtri in spremenila saturacijo slike saj so se mi barve zdele nekoliko premalo pestre. Delo sem nato podpisala in izvozila ter zgranila kot jpg format.

Zasanjana Verity © 2022 by  Lea Marks is licensed under  CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA

V retrospektivi mi končni izdelek ni preveč všeč. Vidno je moje pomankanje razumevanja dela z programi za digitalno slikarstvo. Namesto, da bi skušala izkoristiti in uporabiti prvine, ki mi jih je omogočil medij, sem skušala čim bolj oponašati svojo tehniko pri tradicionalnem slikanju. To se pa seveda ni najbolje obneslo in mi je povzročalo veliko nepotrebnih težav. Najbolj me je oviral negativni (prvi) vtis ob delu s programom Krita. Kljub temu, da sem se z digitalnim slikarstvom začela ukvarjati šele pred mesecem dni, sem bila že seznanjena z drugim brezplačnim programom za rastrsko grafiko, ki se mi zdi veliko bolj enostaven in začetnikom prijazen. Seveda gre najverjetneje le za navado in nelagodje ob delu z prej neznanim programom. Nisem povsem prepričana, ali bom v prihodnosti ustvarjala s Krito, zagotovo pa bom nadaljevala delo s programi za rastrsko grafiko in skušala poiskati način dela, ki mi najbolj ustreza.

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost