Vektorska grafika – Leto tigra

Za izvedbo vektorske grafike sem za osnovo vzela svojo rastrsko ilustracijo, katere inspiracija je novo leto 2022, ki je po kitajskem horoskopu v znamenju tigra.

To je bila moja prva izkušnja s ustvarjanjem vektorske grafike. V preteklosti sem le vektorizirala že obstoječe risbe preko “object to path” funkcije, nikoli pa še nisem ustvarila ilustracije z uporabo risarskih orodij, kot sem jih pri tej nalogi.

Referenčna rastrska ilustracija

Leto tigra by Sanja is licensed under CC BY-NC 4.0

Začela sem z vstavljanjem referenčne ilustracije in nižanjem njene prosojnosti, da sem lažje razločila nove linije od tistih na referenčni sliki. Za linije sem uporabljala orodje “riši krivulje in ravne črte” ter poskrbela da jih rišem v ločeni plasti. Za debelino linije sem določila 3 piksle, za zaokrožen zaključek črt pa odkljukala možnost “cap”.

Ravne črte sem postopoma spreminjala z orodjem ki vozlišča naredi mehkejša, zato da sem dobila zaobljene oblike. Za oči sem uporabila orodje za elipse in jih nekoliko prilagodila, enako sem storila z ostalimi krožnimi oblikami. Temu sem namenila največ časa in poslušala ustvariti krivulje s čim manj vozlišči.

Proge, simetrične oblike in manjše detajle sem zaradi učinkovitosti podvojevala in premaknila na ustrezno mesto.

Oblike sem zapolnila z “fill” orodjem v črni barvi.

Nazadje sem vse ustvarjene linije združila v eno plast in ustvarila še eno, ki sem jo postavila pod prvo. Z “fill” orodjem sem zapolnila območja z zeleno barvo, podobno tisti v izvirni ilustraciji.

Nato sem totala še eno plast, nastavila prosojnost na nekoliko nižjo (30%) in dodala še sence. Obliko sem zarisala z orodjem “riši krivulje in ravne črte” in jih zapolnila s črno barvo.

Leto tigra by Sanja is licensed under CC BY-NC 4.0

Program Inkscape sem do sedaj pretežno uporabljala kot urejevalnik že obstoječih risb za potrebe grafičnega oblikovanja, prezentacij in priprave za tist, nisem pa v njem še ustvarjala “iz nič”.

Delo z vektorji mi je predstavljalo kar nekaj težav, saj ni tako intuitivno kot pri risanju v rastrski tehniki. Zdi se mi, da zahteva nekoliko več tehničnega znanja. Je odlično orodje ki ponuja veliko možnosti za oblikovanje in vsestransko uporabo izdelkov, in je v primerjavi z rastrsko grafiko bolj primeren za grafično oblikovanje. Ponuja veliko možnosti ki omogočajo poenostavljanje procesa oblikovanja, le vzeti si moraš nekaj časa in se spoznati s programom ter različnimi orodji.

Sama sem bolj navajena ustvarjanja v rastru in bi lahko rekla da mi je tisti način ljubši, vendar ima vsak svoje prednosti in glede na problem nudita različne, a vseeno dobre, rešitve.

Naloga mi je približala ustvarjanje z vektorji in gotovo bom program Inkscape uporabljala v prihodnosti

Leto tigra by Sanja is licensed under CC BY-NC 4.0

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost