Na kratko o Neži Dacar

Lep pozdrav vsem skupaj, sem Neža Dacar.

Prihajam iz vasi Šmartno pri Litiji. Čeprav se gotovo sprašujete kje sploh je to, vam lahko zagotovim, da niste edini. Tu sem končala osnovno šolo, v bližnjem kraju Litija pa glasbeno šolo. Poleg likovne umetnosti se zanimam tudi za petje, ples in pohodništvo.

Odkar pomnim sem bila vedno povezana z risanjem na takšen ali drugačen način. Ko sem obiskovala osnovno šolo sem ilustrirala dve manjši knjigi zgodb. Ko sem bila mlajša sem plesala balet in kasneje tudi folkloro, ampak to je bilo že dolgo časa nazaj (ne sprašujte me, če še kaj znam). Poleg risanja in plesa pa zelo rada tudi pojem. V pevskih zborih sem pela že od malih nog. V času mojega šolanja na Škofijski klasični gimnaziji sem pela v Dekliškem komornem zboru Sv. Stanislava, s katerim smo obiskale Dansko, Nemčijo in Španijo. V prostem času pa se rada ukvarjam s pohodništvom, saj mi je zelo všeč gore in razgled, ko dosežeš vrh.

Od vseh risarskih tehnik mi je najbolj pri srcu črno-bela tehnika z ogljem, flomastrom ali navadnim svinčnikom. Nikoli nisem imela živcev za natančno barvanje pobarvank, zdaj pa me ob pamet spravlja to, da pri slikarstvu nikakor ne morem ujeti pravih barvnih odtenkov kot na gledanem predmetu. Zato imam raje risanje s črno.

Najraje rišem preproste ilustracije. Če sem dobre volje dodam še nekaj barve z vodenimi barvicami. Moj vzor od velikih slikarskih mojstrov so Caspar David Friedrich, Albrecht Dürer in Van Gogh, saj ima vsak mojster svoj način slikanja oz, risanja in motive, ki jih prikazuje. Prav tako pa je vsak iz drugega obdobja in lahko vidimo, kako se je umetnost spreminjala skozi čas.


Creative Commons licenca
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Creative Commons licenca
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.
IKT V MOJEM ŽIVLJENJU

Lahko bi se reklo, da nisem ravno računalniški genij. Največ “izkušenj” imam na področju delanju referatov in predstavitev na Power Point-u in Wordu, na katerih sem preživela večino časa mojega šolanja. V gimnaziji so se mi ure informatike strašansko vlekle in še zdaj nimam pojma o enicah in ničlah in kje se sploh uporabljajo.

Želim si, da bi prej spoznala več uporabnih programov na bolj umetniškem področju, kot so na primer Inkscape, Photoshop, Gimp ipd. Rada bi se naučila risati logotipe, slikati in risati ter oblikovati slike tako kot se spodobi. Že večkrat se mi je v gimnaziji zgodilo, da so ljudje spraševali, če lahko svojo sliko računalniško obdelam, vendar sem jim morala razložiti, da je edin “risarski program” ki ga poznam Slikar. Zato sem se odložila, da bom pri IKT-ju zares sodelovala in se naučila uporabljati vsaj en risarski program.

 

REFLEKSIJA

Pri moji prvi spletni objavi sem se naučila, kako se uporablja program WordPress, v besedilo vstavi link povezava in kako se vstavi značko oz. tag. Če bi lahko karkoli izboljšala, bi to bi izpopolnila svoje znanje o programih, s katerimi se objavlja ter se na bolj podrobno naučila o varnosti na internetu in zasebnosti naših podatkov. Zaradi odpadle ure nisem vedela, kako se objavi in zaščiti sliko, zato je še nisem mogla dodati (zdaj sta že gor).Največ časa sem porabila na pisanju besedila, saj sem morala izpostaviti le tisto, kar se mi je zdelo smiselno in povezano z likovno pedagogiko in mojimi izkušnjami in z likovno umetnostjo. Dano znanje, ki ga bom pridobila pri tem predmetu bom uporabila kot osnovo za poklic bodočega učitelja: kako se nek prispevek objavi na strani, zaščiti sliko, računalniška obdelava slike, itd. Predvsem pa za zaščito podatkov in lastnine slik. Najbolj všeč mi je bilo “pritoževanje in jamranje” nad mojim neznanjem informatike v preteklosti. Najbolj nelagodno pa mi je bilo pisanje o sebi, saj še nikoli nisem toliko pisala o sebi in javno objavila. Če bi lahko kaj spremenila pri prvem projektu je, da ne bi pisali o sebi oz. da bi bolj zaokrožili naslov. Np.: moja najljubša slika ali pa umetnik, saj ne bi bilo treba pisati stvari o sebi. Na splošno pa mi je bil projekt všeč in lahke za začetnike v smislu razumevanja.

 

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost