Vektorska grafika in refleksija

POTEK

Pri tej nalogi sem želela narediti repliko fotografije, ki mi je zelo všeč. Fotografijo sem nastavila kot referenčno, da sem lahko s ”color selector tool” dobila pravi odtenek.

Creative Commons licenca

Fotografijo sem odprla in zraven ustvarila še tri plasti, eno pod fotografijo in dve nad njo. Na plasti spodaj sem poustvarila ozadje podobno na sliki s čopičem Airbrush.

 Creative Commons licenca

Na prvi plasti nad fotografijo prerisala večje površine kot obraz, vrat in obleka.

Creative Commons licenca

Zadnja plast pa je bila namenjena za podrobnosti. Tako sem lahko lažje upodobila oči, nos, usta in ogrlice.

Creative Commons licenca

Med ustvarjanjem sem pustila vidno plast, na kateri sem risala, in fotografijo ter zmanjšala njeno prekrivnost, da sem lažje sledila svoji liniji. Sproti sem menjala vidnosti plasti, da sem preverjala, kako se skladajo med seboj.

Na koncu sem izdelek shranila v jpg obliki.

Creative Commons licenca
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Poskusila sem ustvariti vektorsko grafiko tudi v Inkscape-u. Upodobila sem svojo fotografijo Triglava.

Creative Commons licenca
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.a>

Ta izdelek sem ustvarila pri uri Ikt-ja, zato si fotografij postopka nisem shranjevala sproti, zato ga bom samo opisala. Sprva sem ustvarila črn kvadrat, v katerega sem vstavila krog. Barvo sem našla z orodjem za iskanje barve slikovnih točk in tako ustvarila nebo. Poskusila sem  oblikovati gore in jih nato še osenčila s temnimi in svetlimi ploskvami. Potem sem naredila gozd tako, da sem naredila trikotnik in razvlekla robove po krožnici in na vrhu v podobni liniji, kot je na fotografiji.

REFLEKSIJA

Kot otrok sem digitalno ustvarjala v slikarju, kjer se na plast lepila zvezdice in čečkala z vsemi barvami. Kasneje sem to začela zelo občudovati, saj se mi je risanje z miško zdelo nemogoče. Poskusila sem programe kot so Gimp in Sketch Up, a sem po slabi uri obupala. Vedno sem bila mnenja, da s tehnologijo ne funkcioniram, zato sem se tega projekta na začetku precej ustrašila.  Prvič sem za program Krita slišala pri uri Ikt-ja. Tam smo se naučili tudi uporabljati program. Ko sem začela ustvarjati, se mi je odvalil kamen od srca, saj sem ugotovila, da je Krita precej enostavna za uporabljati. Tako je bila ta naloga v mojem primeru bolj podobna raziskovanju in učenju progama. Ker sem detajle večinoma prerisovala se s kreativnostjo nisem veliko ukvarjala. Pomembne so mi bile bolj barve, oblike in harmonija. V naprej bom v digtalno obliko poskušala oblikovati tudi svoje izdelke naprimer ilustracije in slike. Digitalno ustvarjanje  mi je vendarle postalo všeč.  Če primerjam s slikanjem, je Krita veliko lažja.  Barvo si izbereš in ne mešaš, imaš veliko različnih opciji nanašanja barv, napake se brez problema izbrišejo, itd. Digitalno ustvarjanje in uporaba tega programa je zelo uporabno in enostavno znanje, vendar slikanje, risanje in ročno ustvarjanje z njim ne bi zamenjala.

To fotografijo sem vektorsko obdelala tako, da sem delala z različnimi plastmi in ploskvami. Vsako barvno ploskev sem posebej ustvarila kasneje pa vse skupaj združila, da je nastala celotna podoba. Če pogledamo postopek opazimo tudi, da je izdelek narejen iz različnih likov, črt in pik, kar pomeni, da je vektorsko ustvarjeno.

V programu Inkscape mi je bilo vektorsko grafiko težje ustvariti. Nisi tako svoboden kot v Kriti, vendar se sčasoma lahko navadiš tudi tega.

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost