Digitalna umetnost (refleksija)

grafični oblikovalec
oblikovalec

S poimenovanjem digitalna umetnost‘ označujemo umetniška dela, ki so skozi proces ustvarjanja nastala z digitalno tehnologijo. Pri ustvarjanju tovrstne umetnosti si pomagamo s programi, kot sta Krita in Inkscape, s katerimi smo se oziroma se še bomo pri vajah iz IKT spoznali tudi mi.

Čeprav si sama z digitalno umetnostjo še nisem tako zelo blizu, da bi jo sama ustvarjala, pa jo zelo rada občudujem. Na družbenem omrežju Instagram sem to poletje zasledila po mojem mnenju sijajnega umetnika z imenom Jude Devir. Pri njegovem ustvarjanju mi je zelo všečno, da išče inspiracijo v čisto življenjskih situacijah, ki so blizu vsakemu izmed nas. S tem nam omogoča, da se v njegovo umetnost vživimo in se v kakšnih prizorih najdemo tudi sami. Poleg tega pa mi je všeč tudi ‘ozadje’ vsakega dela. Pri ustvarjanju mu namreč pomaga njegova žena Maya, zato ideje velikokrat vzame iz njunega razmerja. Njegova dela bi označila kot komična, ker me res velikokrat nasmejijo.

Pred kratkim pa sem med brskanjem po spletu naletela na še enega izvrstnega digitalnega umetnika Davida Belliveaua. Pri njegovem ustvarjanju mi je zelo všeč, da se v veliki meri ukvarja s portreti znanih ali pa domišljijskih oseb. Všeč mi je, da se upodabljanja oseb loti na precej realističen način, medtem ko pa je ozadje prikazano v enotnih barvnih tonih ali pa v enostavnih vzorcih, ki še bolj poudarijo portretiranca. Všeč mi je tudi, da David objavlja tudi sam proces nastajanja končne digitalne umetnine.

Tukaj je posnetek nastajanja enega izmed njegovih del, ki je meni najljubši:

Webspiration je program, za katerega verjamem, da mi bo prav prišel v mojem poklicu in tudi med samim študijem. Z njim si namreč lahko pomagam pri zapisovanju, organiziranju in  oblikovanju besedil, ustvarjam miselne vzorce…

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost