Vektorska grafika – Jokajoča Marija

Za projekt vektorske grafike sem si izbrala fotografijo kipa jokajoče Marije, ki sem jo našla shranjeno že na računalniku.

Ustvarjala sem v programi Inkscape, ki sem ga pri tem projektu uporabljala prvič.  Program mi je bil malce bolj všeč, kot pa Krita, v katerem sem ustvarjala sliko za rastrsko grafiko. Ko sem program odprla sem najprej naložila sliko s klikom Ctrl+O, čez katero sem gradila novo podobo slike. Pričela sem z obrazom, čez katerega sem prvotno prekrila z večjo enobarvno ploskvijo. Ampak sem si potem premislila, in sem obraz začela členiti bolj podrobno in se predvsem osredotočala na barve bolj kot na logično sestavo obraznih potez. Ploskve sem ustvarjala s pripomočkom “Riši krivulje in ravne črte”, ki sem ga našla v levem stolpcu.

Za obraz sem zibrala kolorit rjavkastih, sivkastih, rožnatih ter modrikastih. V mozaični sliki, ki sem jo ustvarjala prevladuje kontrast osvetljenih in osenčenih površin oziroma ploskev. Površine ki se osvetljene in imajo najbolj naravni ton so izbrane iz kolorita rjavkastih barv, medtem ko sem za osenčene predele uporabila sive odtenke.

 

Ko sem ustvarjala ogrinjalo oziroma obleko, sem se jo odločila poenostaviti, saj je imela preveč detajlov v samem vzorcu, vsebovala pa je tudi preveč barvnih odtenkov. Tako sem se odločila za kolorit rumenkasto zelenih barvnih odtenkov. Ti odtenki so kontrastni vijoličasto sivkastimi barvami ploskev v osenčenem delu obraza in vratu.

Pri robcu oziroma prtičku, ki ga drži v rokah, se nisem zadrževala veliko časa in sem ga ustvarila z večjimi ploskvami. Malo več pozornosti sem mogoče posvetila rožnemu vencu, čeprav tudi ta ni najlepše in najbolj jasno členjen in sestavljen.

Okrasja okoli Marijine glave sem se lotila tako, da sem ustvarila originalno obliko zvezde, vmesnega loka, ter okrasja pod zvezdo, tega kasneje kopirala in s kopijami zgradila celotno obliko okrasja. Originalne oblike sem skupaj ujela tako, da sem izbrala v levem stolpcu “Izberi in preoblikuj predmete (F1)”, nato sem stisnila levi klik, izbrala dejanje “Kopiraj” in vse elemente hrakti prilepila ob stran slike. Elemente sem morala potem obrniti oziroma rotirati. To sem naredila tako, da sem spet selektirala oziroma izbrala vse elemnte in ob kotih so se pojavile puščice za povečevanje in zmanjšanje elementov oziroma razpotegnenje. Ko sem pritisnila na sredino oziroma lahko tudi v polje notranjosti kvadrata, so se puščice po kotih spremenile v puščice za rotacijo. Z miško sem prijela puščico in jo potegnila v levo ali desno smer, kamor sem pač rabila.

Tako kot Marijin obraz, tudi zvezda nima logične sestave oziroma zgradbe. Oblike so spontano in naključno ustvarjene glede na barvo površine. Kolorit okrasja je sestavljen iz hladnih barv, razen rumene, ki pa vseeno deluje dovolj hladno, da vizualno ne pokvari harmonije barv. Barve so večinoma zelo osvetljene, pastelne. Nekaj delčkov je temnih – temno modra in temno siva, da ustvarijo malo svetlo-temnega kontrasta. Barva, ki prevlada je vijolična.

Pri oblikovanju nisem uporabljala plasti, ker sem vse gradila na isti plasti kot je slika in mi ni povzročalo težav. Mogoče bi bilo bolj pametno narediti zvezdasto okrasje, ki krasi Marijo, na drugi plasti, da bi ga poslala v ozadje oziroma za plast Marijine podobe. Namesto tega pa sem originalno zvezdo, okrasje po to ter lok naredila na isti plasti, ga tolikokrat kopirala, da je tvoril krožno obliko. Kopije okrasja ob straneh, ki ju podoba Marije že zakriva, sem enostavno poslala v ozadje, torej za vse ostale oblike na isti plasti. To sem storila s klikom na “Predmet” v zgornji vrstici, nato pa sem izbrala dejanje “Spusti na dno”.

Glede ozadja se nisem mogla ravno odločiti kakšno bi bilo najboljše. Sprobala sem več barv, od oranžnih tonov do vijoličnih, vendar sem se na koncu odločila za temno sivo, da ne bi bilo tako žareče.

Licenca Creative CommonsTo delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna.

REFLEKSIJA

Ko sem odprla program Inkscape nisem imela dosti idej kakšno sliko bi rada ustvarila. Odprla sem mapo s slikami na računalniku in naletela na sliko Marije. Slika mi je vedno bila všeč zaradi izrazite čustvenosti. Najbolj mi je všeč preplet hladnih in toplih barv na obrazu. Kako je osvetljen del rahlo modrikast, prav tako so modre oči, okoli oči in na licih pa se pojavijo rožnate barve. Iz tega razloga sem tudi gradila podobe glede na barvne odtenke, ne pa na logično sestavo podobe.

Ustvarjanje z vektorsko grafiko mi je dosti bolj všeč kakor ustvarjanje z rastrsko grafiko v programu krita. Mogoče ravno zaradi tega, ker z računalniškimi programi rajši ustvarjam bolj geometrijske slike. Všeč mi je tudi živost in jasnost barv, ki so vveliko bolj žareče kakor nanosi recimo akrilnih barv na papir ali platno.

S končnim izdelkom sem precej zadovoljna, čeprav opazim malenkosti, ki bi jih lahko spremenila – to so manjše ploskve, kot recimo rožni venec, ki se mi zdi da ima presvetle perle in mogoče bi tudi prtiček ali robec, ki ga drži v rokah lahko rahlo bolj osenčila. Lahko pa bi se tudi malo bolj poigrala z ozadjem, ampak nisem hotela preveč zakomplicirati slike.

Verjamem, da se bom kmalu lotila ustvarjanja v programu Inkscape in nadaljevala z ustvarjanjem slik na ta način razgrajevanja na barvne ploskve.

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost