VEKTORSKA GRAFIKA – SUNNY ROSE

IZDELOVANJE VEKTORSKE GRAFIKE

Pri projektni nalogi sem ustvarjala vektorsko sliko v programu Inkscape, s katerim sem se prvič srečala v okviru predavanj predmeta IKT. Prav tako sem se tokrat prvič srečala s samim pojmom in delom vektorske grafike, zato mi je bilo to področje popolnoma neznano. Ravno zaradi tega sem si za nalogo izbrala bolj preprost motiv, osrednji motiv moje grafične slike je ”pasji portret”.

POSTOPEK

Projekt sem začela s samim razvojem ideje. Na internetnem omrežju – Pinterestu sem poiskala fotografije psov in po fotografijah sama na hitro skicirala motiv (kako približno bi izgledala grafika, kakšno ozadje itd. ).

Nato sem odprla program Inkscape in v program uvozila fotografijo moje skice. Pričela sem z obrobljanjem osrednjega motiva, torej pasje glave. Obrobila sem zunanjo glavno linijo in pa linije znotraj motiva. Za ta korak sem uporabila funkcijo ”Riši krivulje in ravne črte”, ki jo najdemo na levem pasu ikonic.

 

Ko sem prerisala vse linije sem fotografijo skice premaknila stran s samega formata, tako da so bile na formatu zdaj vidne le obrisane linije motiva. Nato sem pričela z barvanjem. Tukaj sem si pomagala z funkcijo ”Zapolni zaključena območja”. Naprej sem izbrala zaključen del motiva in vanj vnesla izbrano barvo, ki sem jo izbrala na barvni lestvici na spodnjem delu programskega layouta. 

 

Pri urejanju barv sem uporabljala HSL lestvico, saj mi je bilo v teh nastavitvah najlažje korigirati rjavkaste tone barv. 

 

Ko sem pobarvala celoten motiv sem s puščico izbrala celoten motiv, kar mi je omogočalo, da sem vse skupaj lahko premikala po formatu in korigirala velikost motiva.

Nato sem morala zapolniti ozadje za pasjim portretom. Na internetu sem zasledila fotografijo digitalne risbe čebele, ki sem si jo v program uvozila, da bi si z njo pomagala pri skiciranju čebelice. Ko sem narisala čebelo sem jo pobarvala na isti princip kot pri barvanju psa. Želela sem več kot eno čebelo na ozadju, zato sem čebelico preprosto ”Izbrala” in pritisnila funkcijo ”Kopiraj”, nato pa še ”Prilepi” in funkcija mi je preprosto kopirala isti motiv čebele. 

 

Nato sem v program uvozila fotografijo skice vrtnice, ki sem jo prav tako našla na Pinterestu. Čez fotografijo sem skicirala vrtnico in jo zapolnila z barvami.

Originalno sem narisala eno vrtnico, ker pa sem jih hotela toliko, da bi zapolnila spodnji rob psa, sem izbrala isti princip kakor pri čebelicah. Originalno vrtnico sem izbrala, ”Kopirala” in ”Prilepila”. Nato sem vsako vrtnico posebej zapolnila z barvami, ji po nastavila velikost in kot, tako, da niso vse vrtnice zgledale enako. Dodala sem jim tudi zelene listke in s tem še dodatno zapolnila prostor okrog njih.

Nato sem izbrala funkcijo ”Riši kroge, elipse, loke” in z njo narisala krog, ter ga zapolnila z izbrano barvo. Nato sem na desni strani, kjer lahko korigiramo barve, spremenila procente ”Blura”, tako, da so se robovi kroga bolj zabrisali v ozadje. Nato sem krog premaknila na spodnji del formata.

Ker sem želela, da se barvni krog spusti pod motiv psa in vrtnic, sem na zgornjem delu programskega layouta izbrala ikonico ”Spusti izbrano na dno”. Ta postopek sem ponovila tolikokrat dokler nisem zapolnila celotnega ozadja. Za zgornji del ozadja sem izbrala bolj modre in rumenkaste barve, tako, da izgleda kakor nebo. 

Ko sem bila z izdelkom zadovoljna sem pritisnila Ctrl+A in nato Ctrl+G, kar mi je vse narisane linije združilo v en skupni motiv. Nato sem sliko exportirala in jo shranila kot PNG.

 

KONČNI IZDELEK

REFLEKSIJA

Pri nalogi sem se spoznala z vektorsko grafiko in njenim postopkom ustvarjanja. Sam postopek dela mi je bil zelo všeč. Na začetku sem mislila, da bo delo težko saj sem morala motiv skicirati na računalniku z miško, brez digitalne tablice. Mislila sem, da bom imela zaradi tega izredno malo kontrole nad linijami in barvami, vendar je bilo vse skupaj mnogo lažje kot sem pričakovala.

S končnim izdelkom sem kar zadovoljna. Zdi se mi, da je izpadel še bolje kot sem pričakovala, saj ko sem pričela z glavnim motivom sploh še nisem imela popolnoma razvite ideje. Zdi se mi, da okrasje iz vrtnic lepo poveže motiv v celoto in izpade bolje kot pa če bi pustila spodnji rob prazen. Če bi nalogo opravljala še enkrat bi si morda izbrala kakšen bolj zahteven motiv. Mislim, da mi je izbira bolj geometrijskega stila zelo olajšala postopek dela. Ravno zaradi tega bi se morda rada preizkusila še v kakšnih bolj zahtevnejših motivih, kjer bi se lahko ukvarjala tudi s senčenjem, uporabo čopiča in podobno.

Ko sem izdelek končala sem ugotovila, da sem pravzaprav narisala svojo že preminulo psičko, ki je bila rjave barve ime pa ji je bilo Sunny Rose (vrtnice pa so prav tako vključene v sliki), zato se mi je zdelo popolno naključje, da izdelek poimenujem po njej.

Samo znanje vektorskih grafik mi bo po vsej verjetnosti prišlo prav tudi v prihodnosti, recimo na službeni poti (ustvarjanje logotipa) zato se mi je ta naloga zdela izredno poučna in uporabna.

(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost