Alder knight- vektorska grafika

Ustvarjala sem v programu Inkscape. Odločila sem se, da bom upodobila ilustracijo, ki sem jo naredila z vodenkami. Zdi se mi, da je motiv primeren za izdelavo z vektorskim urejevalnikom, saj sem se osredotočila predvsem na ustvarjanje posameznih jasno zastavljenih oblik, kar je tudi značilno za vektorsko grafiko.

Najprej sem odprla program Inkscape, kjer mi je ta predlagal delovno površino velikosti A4.

Nov dokument by Niksi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Knight by Niksi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za začetek sem v program uvozila svojo ilustracijo in ji zmanjšala posojnost. Sliko uvozimo tako, da najprej kliknemo okno “Datoteka”, kjer nato izberemo ukaz “Uvozi”. Nato sem z orodjem “pero” ustvarila osnovne oblike. Vsako obliko oz. določeno skupino oblik sem postavila na svojo plast. Če je bilo potrebno, sem oblike prilagajala v vozliščih.

Zaradi lažje preglednosti in splošne urejenosti, sem plasti sproti poimenovala.

Osnovne oblike by Niksi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem začela dodajati detajle. Odločila sem se, da bom detajle (za vsako določeno obliko) združila v podmapo – za lažji pregled. To naredimo tako, da kliknemo na vse željene oblike (držimo tipko SHIFT), desni klik in izberemo ukaz “Združi”.

Detajli by Niksi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dodajanje detajlov v podmapo by Niksi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vitezu sem nato namesto glave dodala dim, majhen plamen in masko v obliki listja. Ko sem bila zadovoljna sem ustvarila še ozadje. To sem naredila tako, da sem narisala (na svoji plasti) pravokotnik, ki zavzema celotno delovno površino in ga pobarvala na zelo svetel odtenek modre barve. Zatem sem dodala še senco v nekoliko temnejšem tonu.

Za konec pa je sliko potrebno izvoziti v ustreznem formatu. To naredimo tako, da kliknemo na okno “Datoteka” in izberemo ukaz “Izvozi”.

Izvoz dokumenta by Niksi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Odpre se polje za izvoz dokumenta. Na tej točki bi lahko spremenila velikost slike, vendar sem se odločila za privzete nastavitve. Nato sem izbrala ustrezen format za vektorsko grafiko – PNG in kliknila gumb “Izvozi”. S tem je postopek zaključen in pred nami je končen izdelek vektorske grafike.

Izbor PNG formata by Niksi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Alder knight by Niksi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

Na začetku sem mislila, da bo program nekoliko bolj zahteven. Zato sem se tudi odločila, da najprej naredim “testno” vektorsko grafiko. Vendar pa sem kmalu spoznala, da program v resnici ni tako zahteven. Naučila sem se, da lahko vsako obliko spreminjam v vozljiščih in mi jih ni potrebno ponovno narisat.

Če bi imela več časa, bi zagotovo dodala več detajlov v ozadju. Trenutno pa se mi je zdelo, da bi to lahko bilo moteče, zato sem se odločila za bolj preprosto enobarvno ozadje. S tem lik tudi pride bolje do izraza.

Največ časa sem namenila dodajanju detajlov, kot so npr. gube na oblekah. S tem sem želela ustvariti občutek “senčenja”, hkrati pa sem se v postopku ustvarjanja detajlov zelo zabavala.

Na dan kriterij mislim, da je moje delo kar dobro. Zdi se mi, da sem dovolj razumljivo predstavila oz. opisala postopek ustvarjanja v programu Inkscape. Prav tako pa sem se naučila ustvarjati v meni novem programu.

Zagotovo bom še naprej ustvarjala v programu Inkscape, saj je program odličen za izdelovanje grafičnih ilustracij in logotipov. V šoli bom učencem najprej predstavila osnove programa Inkscape, nato pa se bodo učenci še sami preizkusili v ustvarjanju. V programu lahko tudi dobro ustvarjamo samo z miško, kar se mi zdi zelo dobro, saj šole v večini nimajo grafičnih tablic/zaslonov. Program je prav tako zastonj, kar je še dodaten plus. Z učenci bomo tako lahko ustvarjali logotipe, plakate za različne dogodke na šoli ali pa preproste vektorske ilustracije.

Najljubši del mi je bilo ustvarjanje detajlov, čeprav je bilo to nekoliko časovno zahtevno. Nasplošno mi je bil postopek ustvarjanja zelo všeč, saj tudi nisem imela nobenih tehničnih težav.

Navodilo za projekt vektorske grafike se mi zdi razumljiv, zato ne bi nič spremenila.

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost