Vektorska grafika – plakat študentom

Pri ustvarjanju izdelka za tretjo projektno nalogo, torej ustvarjanje v vektorski grafiki, sem uporabila prosto dostopen program Inkscape. Odločila sem se, da bom izdelala reklamni plakat, za študentski poizpitni žur. Želela sem ustvariti nekaj, kar ni popolnoma abstraktno temveč svobodno in zabavno, nekaj kar bi študentu padlo v oko.

Postopek izdelave

Najprej sem odprla program Inkscape, ki mi je že ponudil prazen list za ustvarjanje. Takoj sem se odločila da bo ozadje nek odtenek roza barve.  Narisala sem pravokotnik v velikosti lista in mu izbrala barvo.

Nato sem začela ustvarjati različne oblike krogov, elips, pravokotnikov in se odločila za neko barvno shemo svojega plakata.  Te oblike sem preoblikovala  v bolj svobodne tako, da sem izkoristila funkcijo Inkscapa, ki nudi da predmete spremenimo v pot, ter jim dodamo vozlišča, po katerih nato raztegujemo ali krčimo svoje oblike.

Ko sem bila zadovoljna s svojimi oblikami sem plakatu dodala še rob črne barve, to pa sem naredila tako da sem enostavno narisala še en malo manjši pravokotnik in mu odstranila polnilo ter pustila le potezo.

Najbolj zabaven korak je bil naslednji, ko sem svobodne oblike nekako skušala povezati v obraz, ki naj bi predstavljal študenta. Dodala sem mu oči iz krožnih oblik in seveda podočnjake, ter zobe in jezik. Vse to sem naredila po enakem postopku, narisala sem krog, te predmet spremenila v pot in dodajala in manipulirala vozlišča dokler nisem dosegla željene oblike.
Dodala sem tudi ploskev za obraz, ta predmet poslala v ozadje ter združila z preostalimi deli obraza, in zvezdice nad figuro, katerih oblike nisem spreminjala.

Ker sem izdelovala plakat sem torej dodala še napis, zanj sem uporabila pisavo Dickie, črke so črne barve in imajo modro in vijolično obrobo. Opomba: pisava dickie ne nudi šumnikov, zato sem iz kroga z vozlišči ustvarila tudi strešice za črki š in ž. Zraven sem dodala še manjši napis (pisava sans-serif) s informacijo datuma in kraja zabave postavljene v rumen nepravilen krog.
Posvetlila sem ozadje.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

KONČNI IZDELEK

REFLEKSIJA
Naloga je bila zanimiva, saj me je spravila do tega, da sem se naučila uporabljati program inkscape, ki nudi veliko možnosti za ustvarjati. Zdi se mi, da sem si za vektorsko grafiko izbrala dober motiv, kaj bolj realističnega bi mi predstavljalo več ovir, voglišča so pa zelo primerna za ustvarjanje svobodnih in zabavnih oblik. Če bi imela več časa bi pogledala več videov in se naučila še bolje uporabiti inkscape,saj sem prepričana, da nudi še veliko več funkcij za katere niti ne vem. Želim si tudi, da bi za ta projekt imela tablico ter lahko risala s pisalom.
Z izdelkom sem precej zadovoljna.

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost