Vektorska grafika

Za tretjo projektno nalogo sem izdelala vektorsko grafiko na podlagi lastne risbe. Kot podlago sem izbrala rastrsko izvedbo risbe, ki sem jo narisala pred nekaj meseci. Risba se mi je zdela primerna, ker ima jasne obrisne linije, ki bi jih lahko izvedla tudi z vektorji, pa tudi sence so narisane kot posamezne oblike. Ustvarjanje odsev svetlobe ter senc z vektorji se mi je zdel zabaven izziv. Zanimivo mi je bilo tudi to, da bi mela ob zaključeni nalogi isti motiv narisan na tri različne načine.

Originalna risba


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Rastrska grafika


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Postopek dela

Postopek sem zabeležila z zajetjem zaslona, pri tem sem uporabila program Flashback Express. Za delo sem porabila več ur, zato sem ključne dele postopka pospešila in sestavila v krajši videoposnetek v programu Shotcut. Posnetek je dostopen tukaj.

Opis postopka

Podlago sem naložila v program Inkscape in ji zmanjšala opacity na 50%. Z orodjem Draw Bezier curves and straight lines sem prerisala risbo in linije popravila z Edit paths. Pri očeh in laseh sem izkoristila orodje Create circles. Pri očeh sem izkoristila še funkcijo Path – Division. Oblike sem zapolnila z barvo, ya obrobo pa določila temnejši odtenek iste barve. Pri barvah sem se zgledovala deloma po risbi, deloma po rastrski grafiki.

Ko sem zaključila z osnovnimi oblikami in barvami, sem s Create rectangles ustvarila ozadje. Z gumbom Lower selection to bottom sem zagotovila, da je ozadje pod vsemi drugimi ploskvami. Funkcije Lower in Raise sem večkrat uporabila v poteku dela, saj se več elementov prekriva in njihovo zaporedje je pomembno.

Naslednji korak je bil ustvarjanje senc in odsevov. Pri tem sem večinoma uporabila funkcijo Fill – Linear gradient, pri laseh pa tudi Fill – Radial gradient. Sencam, ki so bile bolj oddaljene od žarnice, sem ohranila ploskovitost. Risba je imela v originalu tudi obrobo; belo na črni podlagi, zeleno na modri. Tudi to sem izvedela večinoma z Draw curves/Edit paths, ponekod s pomočjo polnih oblik ter s Path – Difference. To obrobo sem odebelila, da je jasno izstopala v primeru s tanjšim obrisom same risbe. Na koncu sem še dodala svetlobo žarnice, ponovno z uporabo Radial gradient. Path – Difference sem odrezala tisti del oblike, ki je segal čez črno ploskev ozadja. Zaključeno grafiko sem shranila v png formatu.

Končen izdelek


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 

Refleksija

V tej projektni nalogi sem se prvič seznanila s programom Inkscape. Večino znanja sem pridobila na vajah, s samostojnim raziskovanjem doma sem tudi odkrila nekaj novih funkcij. Seznanila sem se tudi s programom Shotcut, ki sem ga naložila samo zaradi te naloge. Posledično je bilo potrebno posnetek naložiti na YouTube, kar sem tudi prvič naredila. Skratka, ta naloga je bila v celoti napolnjena z novostmi.

Kot podlago sem si izbrala lastno risbo, toda med delom sem dokaj hitro ugotovila, da risba morda ni bila najbolj primerna. Kljub temu, da sem se hitro znašla z orodji programa, so mi določene oblike predstavljale veliko težav. Končen izgled dela ni bil takšen, kot sem si ga predstavljala. Če bi imela več časa, bi risbi dodala več senc in jo tako naredila bolj plastično. Iz vidika praktičnosti pa sem grafiko pustila na stopnji stilizirane ploskovitosti. Če bi nalogo izvedla znova, bi izbrala bolj primerno risbo na podlagi katere bi delala.

Največ časa sem posvetila obrobi risbe. Želela sem se čim bolj približati izvirni risbi, krivulje pa se niso nikakor ujemale. Tudi pri zunanji obrobi sem imela težave, predvsem pri spoju bele in zelene linije. Nisem ugotovila preprostega načina kako narediti spoj takšen, kot sem ga želela. Veliko časa sem zapravila s risanjem majhnih oblik, da sem dosegla zaželen izgled.

Pridobljeno znanje bi lahko izkoristila pri kateri drugi likovni nalogi, npr. če bi bila potrebna izdelava logotipa ali plakata.  Delo v programu Inkscape je bilo zabavno in je potekalo hitreje, kot sem pričakovala, ampak vseeno mi je veliko ljubša rastrska risba. Dvomim, da se bom vračala k programu Inkscape, razen če bo nujno potrebno. Pri tem projektu mi je bilo sicer najbolj všeč sama uporaba programa Inkscape, saj sem ga prvič uporabljala in raziskovanje funkcij je bilo zabavno. Najmanj mi je všeč končen izgled izdelka ampak glede na to, da je to moja prva vektorska grafika, je rezultat vseeno zadovoljiv. Mislim, da sem v večini izpolnila kriterij zastavljene naloge.

 

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost