Rastrska grafika – oko

Druga projektna naloga se je, kot je že iz naslova razvidno navezovala na rastrsko grafiko. Zajemala je delo z računalniškim programom Krita in sicer od pridobitve ideje do končnega izdelka z značilnostmi rastrske grafike. Za digitalno risbo smo lahko izhajali iz fotografije ali analogne risbe, lahko pa smo tudi ustvarjali prosto po domišljiji, sama sem tudi izbrala to možnost.

Za motiv sem si izbrala meni priljubljen motiv: oko. Moja izbira je izhajala iz primernosti motiva za realizacijo v rastrski grafiki. Oko ima namreč veliko različnih barv, vidno pa je tudi veliko senc, zato je primerno za rastrsko grafiko, ki nam ponuja pestro izbiro barv.

PROCES DELA

Najprej sem v Kriti izbrala želeno velikost formata na katerem bom ustvarjala. Izbrala sem ležeči format z dimenzijami 1500×1000, saj se mi je ta zdel primeren za kompozicijo očesa.

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

V naslednjem koraku sem ozadje z fill tool pobarvala. Izbrala sem barvo, ki bi bila najbolj podobna barvi kože, ki bo okrog očesa.

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

Tretji korak mojega ustvarjanja je predstavljala skica, ki sem jo z digitalnim svinčnikom, ki sem ga v programu stabilizirala, narisala na novo plast nad podlago kožne barve.

 Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

Pri risanju skice sem si za popolne okrogle oblike pomagala z orodjem ellipse tool.
Ko je bila skica končana sem začela s senčenjem. Za senčenje sem uporabila ravno tako stabiliziran svinčnik in sicer quick shade. 
Najprej sem na drugem sloju senčila kožo, nato sem dodala tretji sloj in pričela s senčenjem očesa.
Pri risanju črt za obrvi sem uporabila orodje Dynamic Brush Tool z nekoliko znižano opacity.  Za vsak del očesa pa sem tudi dodala nov sloj, saj je bilo tako lažje za brisanje, če sem prejšnje sloje zaklenila.
Za risanje senc in trepalnic sem tudi uporabila stabiliziran svinčnik s prav tako nekoliko znižano opacity. Za zenico pa sem zopet uporabila ellipse tool za risanje kroga.
Za konec sem dodala nekaj bele barve, kot odsev v očesu ter komaj vidne rdeče črte, ki predstavljajo žile v očesu.
KONČNI IZDELEK
REFLEKSIJA
Pred začetkom naloge sem imela kar nekaj potencialnih idej, kaj bi lahko bil moj motiv, vendar sem se nato odločila za oko, saj se mi je zdelo najbolj primerno tudi glede na moj izkušnje s Krito. Motiv sem, kot že omenjeno črpala iz lastne domišljije, nisem začela s predhodno skico ali fotografijo. Program mi bil na začetku namreč popolnoma tuj, zato sem tudi imela nekaj težav z orodji, vendar sem se kar hitro naučila uporabljati in poiskati kar sem potrebovala. Tako lahko rečem glede novega znanja o programu, da sem vsega pridobila s to nalogo, saj prej Krite nikoli nisem uporabljala. Digitalno risanje je zame ob tej nalogi v celoti na novo pridobljeno znanje.
Čeprav sem za nalogo porabila veliko časa, se mi je ta zdela zanimiva, saj je bila zame nekaj novega. Ob večji razpoložljivosti časa pa bi se vanjo še bolj poglobila in raziskala še ostale možnosti, ki jih program ponuja.
Kljub temu da mi je bila Krita do te naloge še neznana, največ časa nisem porabila z raziskovanjem funkcij, ki jih ponuja, temveč za risanje po tem, ko sem se že naučila funkcij, ki sem jih potrebovala, saj risba vsebuje veliko detajlov, za katere sem porabila precej časa.
Svoje novo znanje o digitalnem risanju, bo lahko od sedaj naprej uporabljala tako pri risanju za lastne interese, kot šolskih nalogah ali kasneje pri delu. Že dlje časa sem želela začeti risati tudi digitalno, vendar si nikakor nisem mogla predstavljati, kako bi lahko to počela z računalniško miško. Po tem ko sem to morala narediti v okviru naloge, pa se mi ni zdelo pretežko, znanje, ki sem ga pri tem pridobila, pa bo uporabno pri ustvarjanju tudi v prihodnosti.
Pri projektu se mi je zdelo dobro, da je bil motiv svobodna izbira, saj smo s tem dobili možnost izbire priljubljenega motiva, kar nas je motiviralo k delu. Tudi izbira programa se mi zdi dobra, saj je ta brezplačen in ni pretežek.
(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost