Rastrska grafika: Zajčka

Predstavila vam bom kako sem naredila rastrsko grafiko v programu Krita. Prej kot sem začela delati v programu, sem si najprej zamislila motiv ki sem ga želela uresničiti in naredila nekaj skic, šele nato sem nadaljevala delo v programu. Odločila sem se, da bom ustvarila travnato polje, v ospredju pa bosta postavljena zajčka.

POTEK:

Za začetek si je dobro ustvariti več plasti in nato nadgrajevati podobo ki bo nastala. Plasti lahko poljubno poimenjujemo in ustvarimo. Zagotavlja nam preglednejši nadzor pri ustvarjanju.

Zajčka by Andy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Na prvi plasti sem naredila ozadje kot nebo. Začrtala sem tudi nekaj linij in nakazala kje bo travnato polje, vendar bi bilo bolje če bi za to uporabila naslednjo plast, saj bi bilo tako bolj pregledno in lažje, medtem ko preklapljamo in urejamo plasti.

Zajčka by Andy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Na naslednji plasti sem dokončala travnik, nato sem se premaknila na tretjo plast, kjer sem ustvarila zajčka. V ospredju sem dodala še malo trave z različnimi svetlobnimi toni, da bi ustvarila učinek globine.

Zajčka by Andy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Pri načrtovanju motiva si lahko izberemo različna risala, ki jih ponuja program. Za načrtovanje sem uporabila risalo, ki je označeno z belim okvirčkom, za ozadje sem uporabila risalo v modrem okvirčku, za pokrajino v zelenem, za zajčka pa v rumenem. Risalo, ki sem ga uporabila za zajčka omogoča senčenje, z njim lahko ustvarimo tudi nežne prehode.

Zajčka by Andy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Tukaj predstavljam še končno sliko.

Zajčka by Andy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA:

Risanje z računalniškimi programi mi je tuje, vendar sem bila nad Krito presenečena, mislila sem da bo težje. Čeprav nimam veliko predznanja z risanjem v programih, bi se najbrž hitro privadila. Naslednjič ko bi ustvarjala, bi naredila več plasti, da bi imela natančnejši pregled. Največ časa sem porabila pri risanju neba, želela sem dobiti lep prehod med oblaki, ki se zgrinjajo v rožnato barvo. Travnik je bil narejen najhitreje, ker sem z risalom samo tapkala in ustvarila teksturo, čeprav spominja bolj na grmičevje kot pa travo. Risalo s katerim sem dobila teksturo travnatih bilk sem odkrila šele na koncu pri zajčkoma.

Ta vaja me je naučila osnovnih veščin v programu Krita, te osnove mi bodo zagotovo prišle za prav tudi za naslednja ustvarjanja.

(Skupno 128 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

komentarja 2

  1. Avatar Kat pravi:

    -všeč mi je eksperimentiranje s teksturami
    -dodelati prehod med nebom in travo
    -na zajčkih bi lahko dodali teksturo, da bi se slogovno bolj skladalo z ozadjem

  2. Avatar sanka pravi:

    dobro prikazano je prelivanje oddtenkov v nebu oz ozadju, ter kombinacija različnih tekstur. zelo mi je všeč, da sta zajčka narejena tako da zaradi svojih čistih linij izstopata in delujeta kot dan st aprilepljena na pokrajino, vtis kolaža. črna linija iz plasti pod hribi, se mi osebno ne zdi tako moteča, deluje lahko kot senca. skatka delo mi je zelo všeč, od postopka se nisem naučila nič novega. naloga ustreza vsem kriterijem pn2.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost