Rastrska grafika: Rožnati cvet

 • Posnetek zaslona (6)
 • Posnetek-zaslona-6-1
 • Posnetek-zaslona-7
 • Posnetek-zaslona-5
 • Posnetek-zaslona-7-1
 • Posnetek-zaslona-6_LI
 • 2.-naloga_-Rastrska-grafika
 • 2.-naloga_-Rastrska-grafika-1

Predstavila vam bom kako sem se prvič spopadla s rastrsko grafiko. Za ta projekt nisem naredila nobene skice, saj sem prvič uporabjala aplikacijo Krito in sem želela poskusiti čimveč pisal in efektov. Ker so mi akvareli bolj domači, sem uporabljala ta čopič in takoj sem opazila cvet.

Potek:

Ob prvi prijavi v aplikacijo sem opzila, da imam pri plasteh posebno plast z nazivom Background. Zdelo se mi je bolj pametno, da prvo naredim objekte/predmete, ki bi bili v odpredju, nato pa bi nakoncu posvetila čas ozadju, za to je ozadje ostalo belo.

Prva plas prikazuje sam cvet, na drugi plasti sem narisala steber, kasneje pa sem še dodala tretji sloj z listi rastline.

Na četrti plasti in plasti backgound sem naredila to modro ozadje. Ker sem želela še bolj povdariti rožo, sem na backround naredila modro ozadje z belo praznino v jajčasti obliki. Na četrti plasti pa sem dodala manjšo jajčasto obliko v enaki barvi.

Nažalost se poleg samo dveh pisal ne morem spomniti, koliko ali katera pisala sem uporabila. Zagotovo pa sem uporabila:

Še končni izdelek:

Refleksija

Pred tem tednom sem se z računalniškim slikanjem/risanje srečala le enkrat, ampak zaradi slabega izdelka nisem želela več poskušati. Zdaj sem opazila, da se je dokaj enostavno navaditi na aplikacijo Krito, ko govorimo o dodajanju plasti, menjanje čopičev itd. Če bi imela več časa, bi se bolj osredotočila na ozadje, saj izgleda dokaj enostavno, čeprav sem uporabila več kot le eno barvo. Dodala bi več detajlev, ki bi bolj ponazarjali nek prostor. Največ časa sem posvetila samemu čvetu, saj sem res želela poudarjati svetlobo in senco na cvetu. Uporabila sem tudi več kot pet odtenkov rožnate in vijolične. Ker mi je bil celoten proces ustvarjanja in risanja na kriti useč, jo bom najverjetneje v prihodnosti še mnogokrat uporabila ko bom ustvarjala krajše animacije ali nasploh pri urejanju slik. Ko sem izdelovala projekt sem zelo uživala ko je ptišlo do napak, saj je lažje popraviti napake in Krita ni tako zakomplicirana aplikacija, kar mi je omogočilo hitro privajanje iz papirja na tablico. Me pa moti, ker imam osebno še premalo kontrole in rabim dlje časa za ne tako kompleksen izdelek.

Zaradi tega projekta sem se naučila osnovno znanje v aplikaciji Krita, ki mi bo pomagal pri kasnejših bolj kompleksnih nalogah.

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

komentarja 2

 1. Avatar SG pravi:

  Slika mi je zelo všeč. Všeč mi je, kako je roža z veliko detajli postavljena v zelo preprost prostor, tako da s tvori smiselna celota. Če se sliko bolj približa, nekateri deli meje med rožo in ozadjem delujejo nejasno. Nisem prepričana, ali je to namerno ali posledica neujemanja ozadja z osrednjim motivom.
  Zdi se mi, da bi se opis postopka dalo malo bolj razširiti.

 2. Avatar Hei! pravi:

  Slika je zelo natančna, kar se lepo vidi na steblu in listih, ki delujejo zelo prepričljivo in plastično. Sam cvet je lepo zasnovan, vendar menim da težavo predstavlja živa roza linija katere prehod bi bil lahko bolj mehak . Na sliki se čudovito vidijo sledi senčenja in bele ploskve ki ponazarjajo odsev svetlobe in ravno zaradi njih je upodobitev tako plastična. Osebno bi ozadje naredila bolj svetlo in pastelno, da bi bilo več pozornosti na cvetu. Vendar ga je avtorica postavila v ospredje ravno z elipso okrog njega, ki v kompoziciji deluje odlično.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost