Rastrska grafika – Krajina

Za nalogo sem si izbrala motiv krajine, ki sem ga ustvarila v obliki rastrske grafike, saj ta omogoča več podrobnosti ter gladke prehode med barvami.

Postopek:

Najprej sem si v programu Krita nastavila velikost formata, ločljivost in barvni model.

Krajina by Petra Drev is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem ustvarila črtno risbo, ki sem jo uporabila kot nekakšno vodilo, kje bi postavila posamezne elemente. Za ustvarjanje sem uporabila čopič Pencil_1_hard, ter celotno risbo naredila v črni barvi na belem ozadju. Preden sem začela delati sem si vključila tudi Stabilizer, ki mi je omogočil ustvariti lepše linije. Za okroglo obliko sonca pa sem uporabila elipse tool.

Krajina by Petra Drev is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V naslednjem koraku sem delo pobarvala. Pri  izbiri barv sem se držala predvsem tega, da so stvari, ki so nam bližje temnejših barv. Uporabila sem večinoma različne modre in zelene tone, ter za sonce rumeno in za deblo rjavo barvo. Posamezne elemente sem najprej obrisala s pomočjo Basic-5 size čopiča ter nato, da sem dosegla enotno obarvanost celotnega elementa, uporabila fill tool.

Krajina by Petra Drev is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V naslednjem koraku sem se predvsem osredotočila na senčenje, s katerim sem želela doseči nekaj globine in dodati podrobnosti. Najprej sem se lotila gora, na katerih sem zarisala sence s pomočjo screentones_Regular in screentone_Pressure. Za barvo senc sem vedno izbrala barvo, ki se pojavi na gori za njo, da sem vsakič izbrala pravo barvo pa sem si pomagala s Colour selector tool. Nato sem se posvetila nebu, na katerem sem sem različne modre odtenke nanesla z Watercolour _basic _round -fringe_02 , ter jih nato z Blender blur zasenčila med sabo. Enako sem naredila tudi z jezerom. Travo sem ustvarila s pomočjo orodja stamp grass, s katerim sem različne odtenke trave prekrivala med sabo, da sem dobila nekaj senc in svetlobnih poudarkov. Enako sem naredila tudi pri krošnji drevesa, le da sem tu uporabila stamp leaves.

za celotno delo sem ustvarila 4 plasti; ozadje, črtna risba, barvanje in senčenje.

Krajina by Petra Drev is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končni izdelek

Krajina by Petra Drev is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

Še nikoli nisem uporabljala katerega od programov za digitalno ustvarjanje, zato je bila to zame precej nova izkušnja. Ker predhodno programa Krita še nisem poznala, sem na začetku kar nekaj časa porabila za preizkušanje različnih čopičev in kako doseči prekrivanje in senčenje. Prav tako sem se na začetku še lovila kako risati ravne linije, saj sem delo ustvarjala z miško na prenosnem računalniku, vendar pa mi je tu v pomoč bilo predvsem orodje stabilizer. Največ časa sem posvetila senčenju, saj sem imela kar nekaj težav, da sem ugotovila kako dobiti mehke prehode med posameznimi barvami. Če bi imela več časa, bi vsekakor temu posvetila še več pozornosti, da bi dobila še večji vtis prostora, prav tako pa bi si verjetno izbrala tudi bolj kompliciran motiv z več podrobnostmi.

Znanje, ki sem ga pridobila, menim da bom lahko uporabila predvsem za lastne projekte v prihodnosti. Z veseljem bi digitalno ustvarjanje vnesla tudi v šole, saj vsaj za čas mojega šolanja, nam tega načina ustvarjanja niso predstavili, zdi pa se mi zelo zanimivo in koristno, da je učencem predstavljena tudi takšen način umetniškega ustvarjanja.

Ideja projekta mi je izredno všeč, zelo sem tudi vesela, da sem se lahko preizkusila v digitalnem ustvarjanju, ki se ga predhodno še nisem lotila. Zaradi dela s miško sem imela veliko težav in sem se kar nekaj časa lovila, velikokrat sem morala brisati stvari in jih ponavljati, saj mi miška ni omogočala veliko natančnosti. To da nisem mogla narisati nečesa točno tam, kjer sem si zamislila je bil vsekakor del projekta, ki mi je bil najmanj všeč. Najljubše pa mi je bilo spoznavanje novega programa in novega načina, kako lahko ustvarjam.

Mislim, da je projekt zelo dobro zastavljen, zato ne bi nič spreminjala. Glede na dan kriterij, menim da sem se držala zahtev, vendar pa bi izdelek bil lahko bolj natančno izdelan in zahtevnejši, če bi imela predhodno znanje iz tovrstnega ustvarjanja.

(Skupno 183 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

komentarja 2

  1. Avatar Hei! pravi:

    Upodobitev krajine je lepo zasnovana , tako da kompozicija in barve delujejo uravnoteženo. Prvi plan slike, oz. sprednji del, kjer je upodobljeno drevo in trava, je prikazan zelo natančno v detajlih. Po mojem mnenju je težava v tem da se ta moč prvega plana ne zliva z ozadjem, ki je sicer barvno odlično, vendar mu manjkajo mehki prehodi, ki bi še bolj poudarili atmosferski učinek in globino. Tako bo slika še bolj dodelana in pomirjujoča za opazovalca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost