Vektorska grafika-Mož

Pri predmetu IKT smo spoznavali rastrsko in vektorsko grafik. Kot končno projektno nalogo z vektorsko grafiko sem si zamislila “zdolgočasenega gospoda”. Za kreiranje sem uporabila računalniški program Inkscape. Vektorska grafika je primerna za ustvarjanje logotipov in drugi grafičnih produktov, ki bodo uporabljeni na spletnih straneh. Vektorska grafika ima to prednost, da ji lahko po želji spreminjamo velikost, ne da bi se pri tem izgubila kvaliteta.

Najprej sem na papir narisala skico oz. osnovno idejo za motiv. Na začetku sem si zamislila dve figuri, zaradi časovne stiske pa sem realizirala le eno.

mož by Kat is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Potem sem v Inkscapu narisala osnovne oblike, kroge in kvadrate. Vsako obliko sem potem spremenila v pot, kar mi je pomagalo pri kasnejšem oblikovanju. Pomagala sem si z orodjem za urejanje vozlišč. od osnovnih oblik sem odvzemala in dodajala polnilo.

mož by Kat is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Potem sem figuri dodajala sence s pomočjo orodja za krivulje in ravne črte.

končen produkt:


mož by Kat is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Refleksija:

V tem projektu sem se naučila uporabljati osnovne funkcije Inkscapa. S tem programom sem ustvarjala prvič. Ustvarjanje v vektorski grafiki se mi zdi precej težje kot ustvarjanje z rastrsko grafiko, saj moramo poznati precej več funkcij programa, če želimo, da je končen rezultat res dober.

Če bi imela več časa, bi dodala še žensko figuro, kot sem si zamislila na začetku. Največ časa sem posvetila ustvarjanju senc.

Pridobljeno znanje je zelo uporabno, saj lahko z Inkscapom v prihodnosti ustvarjam logotipe in druge znake.

Pri projektu mi je bil najbolj všeč sam proces ustvarjanja, najmanj pa predpriprave oz. samo spoznavanje s programom.

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost