Kreiram na spletu

Ime mi je Liu in trenutno bivam v obmestni vasi z imenom Črna vas, ki se nahaja na Ljubljanskem barju. Če se moram na hitro predstaviti, sem oseba ki je velika oboževalka azijske kulture ( od kulinarike, glasbe, televizije do zgodovine in samih tradicij). Poleg tega bi se opisala kot kreativna oseba, ki se najlažje izraža z barvami in papirji. Imam pa tudi veliko naudušenje nad telesnimi modifikacijami (body modifications/alterations).

IKT v mojem življenju

S tehnologijo sem se prvič srečala v osnovni šoli, ko sem prejela svoj prvi telefon. Takrat se mi je zdela tehnologija čarobna, saj nisem morala razumeti kako lahko komuniciram z osebo, čeprav je stala več kilometrov stran od mene. Prvič sem jo bolj podrobno spoznala ko sem prišla v kontakt s applovo tablico, takrat sem spoznala tehnologijo ne le kot način komunikacije, temveč kot način zabavanja in odkrivanja novih stvari. Spoznala sem aplikacije kot so Safari/Google/Firefox, ki so mi z enostavnim iskalnikom odprle oči do sveta in igrice, ki so me naudušile nad animacijo in razvile ljubezn do igranja teh igric. Mi kot generacija smo odraščali skupaj s tehnologijo. Danes se zelo slabo spomnem dni ko se nisem preko računalnika preklopila na YouTube in gledala video posnetke ali preko Microsoftovih aplikacija Word in Powerpoint opravljala šolke obveznosti.

Malo bolj sem jo spoznala pri predmetu Informatika v srednji šoli, kjer nas je profesorica natančneje učila kako pravilno in najbolj efektivno uporabljati Microsoftove aplikacije. V tem času pa se je tudi obvezno začela uporabljati eRedovalnica in profesorji so pričeli objavlati šolsko gradivo na spletne učilnice. Do zdaj pa sem se največ naučila na fakulteti pri predmetu IKT, kjer sem se z udeležbo na MOST naučila kako na varen način uporabljam internet, kaj točno vse lahko naredim z določenimi aplikacijami in kako pravilno objavlati stvari na splet.

Ker obiskujem program likovne pedagogike bom najverjetneje pristala v vlogi učiteljice ali umetnice, tako bo tehnološko znanje meni veliko koristilo. Kot učiteljica bom morala učencem/študentem/dijakom na varen način predstaviti internet in njegove dobrine. Kot umetnica pa bom v prihodnosti v času kjer bo umetnost večinoma ustvarjeno virtualno, kar me bo omejevalo če bom zanikala ali nasprotovala tehnologiji.

Refleksija projektnega dela

Pri predmetu IKT sem se najverjetneje največ naučila v tem semestru kot pri ostalih predmetih. Naučila sem se osnove, ki mi bodo omogočale najefektivnejšo in najvarnejšo rabo interneta in tehnologije. Spoznala sem se z ustvarjalnimi aplikacijami kot so Krita in Inkscape , ki sta mi umogočili zaston uporabo in ustvarjanje rastrske ter vektorske grafike. Največ informacij pa sem odnesla, ko sem opravljala oba MOSTa.

Če bi imela več časa, bi se definitivno globlje spoznala z funkcijami in bližnjicami na Kriti in Inkscapeu, ter z njimi nadgradila že moje obstoječe izdelke in se pri prihodnjih izdelkih teh popravljene napak izogibala. Izdelek za katerega pa sem porabila največ časa je bila moja projektna vektorska grafika, na kateri sem porabila 10-11h, saj sem želela narediti da ženski lik v sliki izgleda mokra in se opazijo tradicionalno “ne lepe” fizične lastnosti. Če bi morala oceniti svoj izdelek, bi ga ocenila dobro, saj se vidi da je posameznica pazila na detajle in upoštevala nasvete profesorice od prejšnih nalog.

Znanje, ki sem ga pridobila v tem semestru bom uporabljala v svojem vsakdanjem življenju, saj tudi v prostem času ustvarjam s pomočjo tehnologije. Znanje mi bo tudi prav prišlo pri opravljanju ostalih predmetov, saj bom znala najbolj efektivno najti zanesljive vire in jih pravilno navesti, tako kot fotografije. Prav tako pa bom lahko zaščitila svoje izdelke. V poklicni karieri pa mi bo to znanje prišlo prav, ko ga bom morala prenesti na naslednje generacije.

Pri pouku sem najbolj oživala ko sem poslušala in brala snov za MOST, saj je govorilo o veliko današnjih problemih kot je nasilje preko spleta, kraja identitete, izkoriščevanje preko spleta itd., snov ki mi je bila pa najmanj zanimiva je bila na žalost zgodovina tehnologije, saj me ne zanima tako kakor me modernejši problemi s tehnologijo. Kar se tiče tega projekta sem imela težave, saj je tako malo omejitev, da nisem vedela, će je kar napišem uredu/kar profesorica zahteva. Mi je pa tudi ušeč, da imam to svobodo pri pisanju. Torej če bi kaj spremenila bi dodala le še nekaj navodil, ki bi študente usmerilo v pravilnejšo smer.

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost